Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jako początkujący malawista na temat rybek się nie wypowiem. Zbiornik założyłem według wskazówek z tego forum. Od 4 lat bawiłem się w akwaria ogólne mieszane 
Moje miasto Bełchatów i okolica to czarna dziura jeśli chodzi o wiedzę na temat Malawi , sklepy zoologiczne/akwarystyczne i wiedza w nich dostępna to porażka . Sam szukam obsady ryb w okolicy i może tu znajdę jakieś wskazówki .
Mogę natomiast z czystym sercem polecić producenta akwariów profesjonalnego . Produkuje nietypowe zlecenia , oraz akwaria gigantyczne . Ostatnio widziałem akwarium 14000 l produkowane na Litwę dla jakiegoś bidnego Pana .
Sam mam akwarium z OptiWhite z tej firm na białym sylikonie + szafkę i aluminiową klapę z oświetleniem . Jestem bardzo zadowolony z estetyki wykonania .
Firma SKALAR http://skalar.com.pl/home,7,akwaria.html
Drugi temat to Kamienie . Bardzo duży wybór i właściciel sprowadza na zamówienie nawet małe różne skałki
http://www.budrom.bai.pl/

Tyle z porad mojego regionu. Biorąc pod uwagę hodowlę malawii tanganika , oraz sklepy zoologiczne / akwarystyczne . Porażka . nie mam co polecić , Sam szukam
Pozdro
Hodowle z rybkami po rozsądnej xenie polecam takie jak Dariusza Gaży, Malawi Mbuna i dr. Pawlak z Torunia. Kontakt do Gażyi Malawi Mbuna przez FB dodatkowo Marek z Malawi Mbuna jest klubowiczem KM pod nickiem "demasoni". Kontakt z Pawlakiem telefoniczn6 lub przez email

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,
podłączę się pod temat kamienia, jestem z okolic Bielska-Białej. Właśnie startuję z moim pierwszym Malawi i mam kłopot ze skałkami.
Mam 4 kawałki wapienia filipińskiego ale to nie oddaje sensu dna... Brakuje mi normalnej skały/kamienia.
Zna ktoś w tych rejonach Polski jakiś skład/sklep z kamieniem do Malawi?

Opublikowano
6 godzin temu, Feekowek napisał:

Brakuje mi normalnej skały/kamienia.
Zna ktoś w tych rejonach Polski jakiś skład/sklep z kamieniem do Malawi?

Witaj. Niema czegoś takiego jak kamienie do malawi... Do akwarium malawi nadaje się większość kamieni/skał o naturalnych kształtach... Czyli np. Serpentynit, piaskowiec czy też zwykły polny otoczak, który możesz mieć za free a pozostałe kupisz na składach kamienia lub w większych centrach ogrodniczych... 

Opublikowano
54 minuty temu, Robson79 napisał:

Witaj. Niema czegoś takiego jak kamienie do malawi... Do akwarium malawi nadaje się większość kamieni/skał o naturalnych kształtach... Czyli np. Serpentynit, piaskowiec czy też zwykły polny otoczak, który możesz mieć za free a pozostałe kupisz na składach kamienia lub w większych centrach ogrodniczych... 

No i tu właśnie mam zagwozdkę bo też tak mi się wydawało do momentu jak wczoraj pani w jednym sklepie akwarystycznym powiedziała mi, żebym do pyszczaków absolutnie nie dawał otoczaków tylko wapienie bo mi mogą zmienić odczyn wody. Wprawdzie jak zacząłem drążyć temat to już go nie pociągnęła dalej tylko zaprowadziła mnie do półki z wapieniami i piaskowcami ale wątpliwość we mnie pozostała...
I dlatego właśnie pytam. Może niezbyt mądrze bo samemu mi się to wydaje dziwne ale przynajmniej będę miał jedną zagadkę mniej na początek ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Feekowek napisał:

No i tu właśnie mam zagwozdkę bo też tak mi się wydawało do momentu jak wczoraj pani w jednym sklepie akwarystycznym powiedziała mi, żebym do pyszczaków absolutnie nie dawał otoczaków tylko wapienie bo mi mogą zmienić odczyn wody. Wprawdzie jak zacząłem drążyć temat to już go nie pociągnęła dalej tylko zaprowadziła mnie do półki z wapieniami i piaskowcami 

Po prostu Pani w sklepie chciała wcisnąć Ci to co miała na stanie... Gdyby powiedziała że otoczaki nadają się do malawi to nie miałaby zarobku... I tyle...

Opublikowano
2 godziny temu, Feekowek napisał:

No i tu właśnie mam zagwozdkę bo też tak mi się wydawało do momentu jak wczoraj pani w jednym sklepie akwarystycznym powiedziała mi, żebym do pyszczaków absolutnie nie dawał otoczaków tylko wapienie bo mi mogą zmienić odczyn wody.

..wapień ma to do siebie ,że ma wpływ na poziom pH ( może go nieznacznie podnieść w akwa)  co jest wskazane w naszym biotopie i stąd pani to mówiąca miała rację. Inną kwestią jest jego skuteczność  w danym zbiorniku i kwestia nie mniej istotna to jego walory estetyczne:) Malo tego..wapień występuje również w jeziorze Malawi.  Natomiast otoczaki są chemicznie obojętne dla naszego biotopu czy serpentynit ( który nie występuje w jeziorze Malawi) ale są za to bardziej atrakcyjne wizualnie. Wejdź do naszej galerii i sugeruj się wyglądem a nie nazwą kamieni:) Do naszego biotopu pod względem chemicznym nadają się prawie wszystkie kamienie oprócz tych z dziwnymi przerostami , których nie można zidentyfikować.

Opublikowano

Jestem już po lekturze wizualnej wielu akwa w tej galerii i mnie natchnęło: zaraz idę do ogródka rozgrzebać trochę skalniak ;) Tam na pewno coś fajnego się znajdzie.
Zobaczymy potem jak to wszystko będzie razem grało jak się to poukłada. Że też nie pomyślałem o tym wcześniej, że pod domem mam całkiem sporą kupkę kamyków...

Opublikowano
W dniu 4.04.2013 o 20:37, bolo141 napisał:

Witam. Przy trasie Oświęcim Kęty w okolicach Nowej Wsi duży skład kamoli wszelkiej maści i rozmiarów.Niestety nie pamiętam nazwy firmy, serpentynit po 45gr .Pozdrawiam.

Potwierdzam, byłem dzisiaj. Serpentynit nadal po 45 gr/kg. Skałki od małych do wielkich. Jest też w mniejszej frakcji jak żwirek.
Adres: 32-651 Nowa Wieś, ul. Malecka 1. Firma się nazywa ABODEIN-BAJJ Sp. z o.o.

• 1 miesiąc temu...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.