Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Jeszcze przez parę dni jestem w posiadaniu akwarium o wymiarach 120x50x60. Obsada: Cynotilapia Hara Galireya Reef x9, Iodotropheus Sprengerae Makokola Reef x9, Pseudotropheus Acei Luwala x10, Tropheops Elongatus Mbako Maingano x9. Ryby po paru miesiącach nabrały dorosłych rozmiarów i czas coś postanowić. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem to były długie rozmowy z żoną dlaczego muszę kupić nowe akwarium. SUKCES. W przyszłym tygodniu zawita do mnie 180x50x50. Wiem, że przy poprzednim akwarium (jeszcze obecnym) czas na redukcję ryb. Przejrzałem wiele wątków, w których dowiedziałem się, że jest wskazane lekkie przerybienie. W innych wręcz odwrotnie. Tak naprawdę jestem w kropce i nie wiem do końca o ile ryb zredukować aby miało to ręce i nogi biorąc pod uwagę rozmiary nowego zbornika. Zostawić tylko haremy ? Może trochę więcej ? Zauważyłem, że samce są super wybarwione i również wyczytałem, że jeśli mają konkurencję w akwarium ich wybarwienie jest najsilniejsze - ile w tym prawdy ? Będę wdzięczny za waszą pomoc :)

Edytowane przez KickinFish
Opublikowano
9 minut temu, KickinFish napisał:

W przyszłym tygodniu zawita do mnie 180x50x50.

Szkoda, że nie dałeś wysokości chociaż tych 60cm. Ze względu na acei. 

Co do obsady i jej redukcji, to teraz trudno powiedzieć. Inaczej mogą zachowywać się ryby w większym akwarium. Acei możesz zostawić w całości, reszta z dwoma samcami. Czy to się uda, szczególnie z Tropheopsem, to czas pokaże. Cztery gatunki w takim akwarium, to sporo. 

Opublikowano (edytowane)

Powiem Ci, że z moimi Acei jest dziwna sprawa. Większość czasu (około 70%) pływają przy dnie lub w środkowej części akwarium dlatego stwierdziłem, że 50cm wysokości wystarczy. No ale na zmiany za późno. Jestem również skłonny na całkowitą redukcję np. rdzawych aby zostawić na rzecz trzech pozostałych gatunków o ile przy tym litrażu będzie to możliwe.

Jest jeszcze jeden problem, który mnie zastanawia - rozmnażanie. Tropheusy już dwukrotnie dały mi małe z czego dwa mają szansę na przeżycie. Wyłowienie tych ryb to walka z wiatrakami a widać, że mają ogromną ochotę żyć i chowają się pomiędzy kamieniami.

Edytowane przez KickinFish
Opublikowano
14 minut temu, KickinFish napisał:

Tropheusy już dwukrotnie dały mi małe z czego dwa mają szansę na przeżycie. Wyłowienie tych ryb to walka z wiatrakami a widać, że mają ogromną ochotę żyć i chowają się pomiędzy kamieniami.

Przy przenosinach je odłowisz. Możesz wtedy się zdziwić, gdy odkryjesz, że młodych jest więcej😏

Opublikowano

Osobiście bym spróbował wielosamcowo. Po trzy samce w gatunku. Zobaczysz jak to się ułoży. Co do samic to jako produkt deficytowy to czym więcej tym lepiej. 

Opublikowano

Dwa tygodnie temu przy czyszczeniu prefiltra zaskoczył mnie widok małego Tropheusa telepiącego się w wannie, więc podejrzewam, że będzie ich więcej :) No dobra, to w takim razie zaryzykuję i zostawię wszystkie gatunki oprócz rdzawych aby było więcej przestrzeni. Jeśli ktoś z was chciałby przygarnąć rdzawe + małe tropheusy, które wyłowię to zapraszam na priv. Rybki kupione od znanej magicznej osoby (nie chcę robić reklamy), karmione Dainichi od początku.