Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. 

Zbiornik wkoncu dojrzał :D jutro wybieram się po rybki do Fish Magic i chciałbym prosić o sugestie dotyczące obsady. Na pewno w akwarium będą Acei Luwala i Metriaclima Msobo Magunga. W planach jest jeszcze Metriaclima Fainzilberi Maison Reef i mialy byc kulfony ( niestety na obecną chwilę Pan Jarek nie dysponuje nimi) co byście proponowali jako czwarty gatunek? Rozwazalem również żeby zamiast Maisona wziąć Luwino Reef i np Cynotilapia hara Gallireya Reef. Dziękuję z góry za pomoc i załączam zdjęcie akwarium. 20200515_171002.thumb.jpg.577c63b43fc7cda44fbb125d42aca9bc.jpg

• Like 3
Posted

Witaj. Bardzo obiecująco zapowiada się Twój zbiorniczek. Aranż już wygląda dobrze. A obsada zapowiada się jeszcze lepiej. Jest P acei Luwala Reef śliczna ryba jest i M msobo Magunga. Można powiedzieć że jest trzon. Osobiście polecę Tobie Luwino Reef gdyż jestem zakochany w tej rybie (jak widać w avatar). Mamy trzy ryby. Jeżel niie ma żadnego kulfonka to są dwa wyjścia albo poczekać albo zamiast niego wziąć Ch demasoni. Obsada byłaby dobrze dobrana żywieniowo a i pełny byłby zbiornik. To jest obsada którą miałem w swojej 450-ątce, już dawno temu. Później dołożyłem jeszce do tego zestawu M gold Kawanga tylko że już zbiornik miał 720l

Luwino q1.JPG

Metriaclima fainzilberi Luwino Reef około 14cm.jpg

• Like 2
  • Dziękuję 1
Posted
7 minut temu, Slawek-meszek napisał:

Jeżel niie ma żadnego kulfonka to są dwa wyjścia albo poczekać albo zamiast niego wziąć Ch demasoni.

7 minut temu, Slawek-meszek napisał:

Ja bym poczekał na kulfony ,albo kupił od innej hodowli. Widziałem je ostatni na żywo i ten nochal jest przecudny.

• Dziękuję 1
Posted
1 minutę temu, Daniel00 napisał:

Ja bym poczekał na kulfony ,albo kupił od innej hodowli. Widziałem je ostatni na żywo i ten nochal jest przecudny.

Kulfonki są cudowne masz rację warto poczekać.

Na chwilę obecną w Polsce jest bardzo duży wybór a i o dostępność też łatwo. Napisz do hodowli Malawi Mbuna World wydaje mi się że ma coś z kulfonków na jego stronie jest chyba oferta.

• Like 2
Posted

Demasoni fajna rybka jednak z tego co kojarzę jest typowym roslinozerca i dosyć delikatną rybą. Co do Luwino coraz bardziej rozważam tą opcję mimo iż Maison też bardzo mi się podoba dlatego chciałem zastąpić to hara. 

Posted
Teraz, Slawek-meszek napisał:

Kulfonki są cudowne masz rację warto poczekać.

Na chwilę obecną w Polsce jest bardzo duży wybór a i o dostępność też łatwo. Napisz do hodowli Malawi Mbuna World wydaje mi się że ma coś z kulfonków na jego stronie jest chyba oferta.

Specjalnie wybrałem fish Magic bo mam tam 2h drogi i mogłem umówić się z Panem Jarkem w sobotę. W tygodniu z powodu pracy nie mam narazie możliwości wygospodarowania czasu na oczekiwanie na przesyłkę konduktorska :(.

Posted

Zdecydowanie nie chce dawać 5 gatunków ryb wydaje mi się że 4 to już całkiem dużo. Hara miałaby być zamiast kulfonków. Może jednak warto się wstrzymać i poczekać troszkę na te kulfony. Co prawda nie miałem styczności z tą ryba ale sporo czytałem o niej i widzę że może być warta tego czekania : D 

• Like 2
Posted
Godzinę temu, Arscon napisał:

Demasoni fajna rybka jednak z tego co kojarzę jest typowym roslinozerca i dosyć delikatną rybą. 

Labeotropheusy to też typowy roslinozerca.

Posted

@Arscon Nie-ee takiej zamiany nie możesz zrobić hara za kulfonki. Poczekaj na kulfonki lub zamów gdzie indziej. A na pewno będziesz zadowolony. Decydując się na Labeo... idziesz w dietę roślinną. Nie bój się pozostałe ryby bardzo dobrze sobie poradzą. P acei M msobo Magumga i M Luwino Reef miałem u siebie na diecie roślinnej.

• Dziękuję 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Zdecydowanie, 3 to za dużo do Twojego akwarium. Skoro piszesz, że wolałbyś mniejsze gatunki, a więcej osobników, to na pewno odpada Acei, również dlatego, że po prostu rośnie za duży na ten litraż. Do Saulosi dobrym towarzystwem w Twoim zbiorniku byłby np. Labidochromis Perlmutt, fajna i ciekawa rybka. Możesz spróbować też że wspomnianym przeze mnie Maingano.  Dwa gatunki po 10-12 sztuk maluchów i celować w dwa haremy, po jednym z każdego gatunku.
    • Dziękuję za rady, jeśli zostanę przy 2 gatunkach, po ile sztuk może zostać? Czy 3 to już za duża liczebność?  
    • @Bartek_De założyłem że jak ktoś miał do czynienia "latami" z akwarystyką to już nie jest początkujący 😉😃
    • Też mi się tak wydaje, może Maingano do towarzystwa Saulosi, jeśli pozostać przy niebieskim?
    • Najprawdopodobniej w tak małym akwarium i źle dobranej obsadzie ryba jest nękana ewentualnie odczuwa pogarszanie się parametrów wody .  Masz ryby z różnych biotopów. Co się zmieniło? Zmieniło się to , że ryby dorosły , zmieniły się też parametry wody bo nie wierzę aby Twoja filtracja była właściwa patrząc na ten filterek. Tak jak napisał @yaroryby dorosły w złych warunkach i  się po prostu męczą  bo zmieniły się parametry i ubyło im miejsca .  Poczytaj wskazany link i zastanów się czy na pewno chcesz tak trzymać ryby i z jakiego biotopu. Nie chcesz się zrazić to działaj .
    • Poczytałem , poobserowałem, wziąłem też pod uwagę ryby, które mam w swoich zbiornikach.  Z uwagi że posiadam zbiorniki, w których posiadam młode  rdzawe, maingano, perlmutty, cynotilapie zebroides cobue (100x50x50 do likwidacji jeśli postawie 180cm) oraz w 120x50x50 copadichromis trewavasae lupingu oraz yellowy. To ostatecznie u mnie będą 2 akwaria. 120x50x50 oraz w/w 180x50x50.   Z uwagi że w 120cm mam copadichromis trewavasae lupingu wraz z yellowem od ponad 2 lat pora na jakieś zmiany. Nie ukrywam że z yellowami jestem już od blisko 4 lat i mi się przejadły. Także widzę 2 rozwiązania: -OPCJA 1 W 120x50x50 Zostawić copadichromisa trewavasae lupingu F1 dopuścić np. Labidochromis perlmutt (pasuje pod kątem żywieniowym) w miejsce yellowa.   A w 180x50x50 zrobić mbuniaka np. ze stadkiem acei luwala lub itungi. Do tego dokupić sobie "szefa" protomelasa steveni taiwan reef oraz z 2 gatunki mbuny pośród ryb: cynotilapia, maingano , rdzawy lub kolejne marzenie (Metriaclima msobo lub Fainzilberi)    - OPCJA 2  W 120x50x50 zrobić typową mbunę pośród rdzawego maingano cynotilapii.   W 180x50x50 zakupić placidochromisa mdoke white lips + aulonocare i np. dorzucić pasującego żywieniowo Labidochromisa perlmutta czyli zrobić non mbuniaka ale... wtedy muszę też sprzedać copadichromisy z 300l.  
    • No dobrze ale co się zmieniło co się dzieje tej rybce   
    • Rok temu były młode, rosną, dojrzewają. Są większe i więcej brudzą,  ten rok to żaden argument. Wszystko mogło się w rok zmienić. Posłuchaj się rady Andrzeja .
    • Tylko ja już mam je ponad 1rok i wszystko było dobrze. Nie umierają teraz tylko od paru dni ta rybka tak się zachowuje 
    • @madzia123 Akwarium wygląda na 112 litrów (?) może mniej. Działasz w ciemni i po omacku. Rozumiem , że chcesz mieć fajne ryby .  Moja propozycja jest taka jak zaraz napiszę i mam nadzieję , że się nie obrazisz. Jeżeli chcesz trzymać ryby z jeziora Malawi to wejdź w podany link i sobie na spokojnie poczytaj..  ... a unikniesz błędów.  Warto zaopatrzyć się nawet w jakiekolwiek testy aby przynajmniej prawidłowo wystartować z akwarium. Ryby muszą być odpowiednio dobrane jeżeli chodzi o ryby jako takie i o pyszczaki.  Sztuka dobierania obsady nie jest trudna i możesz liczyć na naszą pomoc. Tak samo jeżeli chodzi o wszystkie inne aspekty akwarystyki związane z naszym biotopem.  Teraz jedynie co mogę rozsądnego zaproponować to pozbądź się tych , ustal jakie byś chciała duŻe akwarium i jeżeli zdecydujesz się na nasz biotop wtedy pytaj a nikt Ciebie nie zostawi samej z problemami.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.