Skocz do zawartości

Akwarium działa od 3tyg, a woda "zadymiona"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć Wam,

3 tygodnie temu zalałem akwarium 375l. Błąd, jaki popełniłem, to nie przepłukałem 60kg piasku, który służy jako podłoże w tym akwarium.

Wciąż woda jest delikatnie mglista. Co może być tego powodem i jak wyklarować wodę? 

Filtracja:

- zewnętrzny Aquael Ultramax 2000 - głównie ceramika, zeolit i gąbka,

- wewnętrzny Aquael Circulator 2000 - najpierw był na gąbce, bardzo drobnej - myślałem, że wyłapie ten "dym" / "pyłek", który powoduje wg mnie zmętnienie. Nie wyłapała, więc kupiłem SERA Crystal Clear - nie pomogło... 

Wlałem też Clarity - nie pomogło. 

Robię podmiany - nie pomaga. 

Co zrobić? :)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
Godzinę temu, AdrianP napisał:

Cześć Wam,

3 tygodnie temu zalałem akwarium 375l. Błąd, jaki popełniłem, to nie przepłukałem 60kg piasku,

Godzinę temu, AdrianP napisał:

Robię podmiany - nie pomaga. 

W tej sytuacji zlej całą wodę, wypłucz piach i zalej jeszcze raz. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Zanim zaczniesz urządzać od nowa jako ostatnią deskę ratunku bym do filtrów napchał waty z apteki i zmieniał co 3 dni a nawet dodatkowo użył skimmer i też włożył tej waty.  Poczekał tydzień i jak to nie pomoże to już płukanie piachu zostaje. 

Opublikowano
6 godzin temu, Walker napisał:

ostatnią deskę ratunku bym do filtrów napchał waty z apteki

Wata z apteki nie jest najlepszym pomysłem biorąc pod uwagę ,że jest to bawełna , która po namoczeniu szybko się zapcha i tym bardziej może "zabielać" wodę. Jak już to watę JBL z tego względu ,że jest w 100% syntetyczna.

• Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, AdrianP napisał:

Błąd, jaki popełniłem, to nie przepłukałem 60kg piasku

Jak widzę ile płukałem swój to wodę będziesz miał mętną dwa lata.

Opublikowano

Witaj

Według mnie 60kg piasku w zbiorniku 375l to trochę za dużo. Ja w swojej 450 mam 20-25 kg. Jeśli chodzi o Twój problem to zdecydowanie polecam wypłukać piach i zalać ponownie.

• Lubię to 2
Opublikowano

Spróbuj użyć odmulacza https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/jbl-aquaex-45-70-odmulacz-od-akwarium-wysokosci-45-70cm-346?gclid=CjwKCAjwte71BRBCEiwAU_V9h5PzQU9n8geKScuvqub-S7SLhsGImrgEJ2n101qZ-eqq72qI_BDd5BoChXEQAvD_BwE i dobrze kilkukrotnie odmul ten piach (najdrobniejszy powinno wyssać ) możesz użyć zamiast waty ściereczek z mikrofibry. Jak nie pomoże to tylko restart.

Opublikowano

Ja tak kiedyś zrobiłem jak zakładałem 10 lat temu akwa 80l, z tym że to nie był piach tylko drobny żwir pisało że płukany to wsypałem i lipa wo woda długo była mętna ale włożyłem do filtr wewnętrznego włuknine filtracyjna i wzruszyłem cały żwir że woda zrobiła się jeszcze bardziej mętna, filtr to wyłapał na drugi dzień wywaliłem włuknine dałem nową i cały proces powtórzłem w moim wypadku na trzeci dzień woda była kryształ u ciebie przez to że to piach będziesz musiał wszystko wzruszać przez tydzień ale powinno Ci się udać 😉