Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich :) 

postanowiłem przesiąść się z roślinniaka na biotop Malawi, ponieważ bardzo mi się spodobał i mam kilka pytań odnośnie założenia i sprzętu który już mam.

Akwarium:

AQUAEL GLOSSY 260 

120x40x63

Filtracja jaka aktualnie posiadam:

1. Filtr kubełkowy EHEIM 2275 + prefiltr HW603A

2. Filtr kubełkowy HW-302

Woda:

- Woda RO z utrzymaniem ph 6.4 (taka aktualnie stosowałem)

- Woda w kranie:

pH - 7.4

GH - 21

KH - 12

Jest to woda prosto z kranu... jutro wjeżdżają mi 3 kubełki narurowe i będę ja przepuszczał przez:

1. wkład sznurkowy 1 mikron

2. wkład żywiczny 

3. filtr węglowy 

Światło:

3 x AQUAEL RETROFIT SUNNY 18W

1 x AQUAEL RETROFIT PLANT 18W

Dodatkowo posiadam:

- Komputer PH UPH-02 z buforami 4 i 7 (także nic mi tu nie pomoże)(zbędna)

- butla co2 (zbędna)

- lampa UV od eheima (do większego litrażu)

- skimmer od eheima 

- grzałka chyba 200W albo 250 (najmocniejsza jaka się zmieściła)

- napowietrzacz eheim air200

- chyba wszystkie testy kropelkowe JBLa

- dwa prefiltry eheima

- Filtr RO (chyba zbędny)

- Sachem matrix 1L (cały)

- Sachem purigen 250ml (cały)

- Sachem stability 325ml (połowa)

- Sachem pristine 100ml (końcówka)

- BioPtim prodibio x 2 

- BioDigest prodibio x 4

Oczywiste jakieś nawozy, ble ble ble

Aktualnie zakupione rzeczy:

- 30 KG kamieni oraz 30 albo 40 KG piasku 

Kilka pytań odnośnie założenia:

1. pH chyba jest trochę za niskie, wiec czym je podnosić ? zauważyłem ze sachem posiadam produkt Sachem Malawi stosuje to ktoś ?  Dodatkowo reszta parametrów czy jest odpowiednia?

2. Światło... tu chyba będę testował i dokupię świetlówkę pod morskie

3. Podłoże pod cegły... styropian + spienione PCV, sprawdzi się ?

4. Filtry... i tu mam największy kłopot, ponieważ chciałbym, aby był jeden wlot i jeden wylot, a wiec:

Pierwszy pomysł:

wlot przedzielony trójnikiem który trawi do:

1. prefiltra 603+eheim 2275

2. HW302

wylot podzielony trójnikiem, który wychodzi z dwóch filtrów i jest łączony w jeden przewód wchodzący

Drugi pomysł:

po prostu zostać przy dwóch wlotach i wylotach ale wole tego uniknąć 

5. Jakie wkłady do filtrów i jaki zastosować jako biologa a jaki jako mechanika

Pomysł jeżeli eheim będzie biologiem

Eheim:

- matrix

- eheim substrat pro (ze starego akwarium)

- eheim biomech (ze starego akwarium)

Chinczyk:

same gąbki 

6. Stosowanie filtra UV ma sens ? 

7. Skimmer ? przydatny ? 

8. Napowietrzacz ? przyda się ? 

Jeżeli przyda się stosowanie czegoś czego nie posiadam to również proszę o informacje. Przykładowo falownika :)

Pewnie będzie ich jeszcze więcej ale na ta chwile to chyba tyle 😁 z góry dziękuje za odpowiedzi i dyskusje w tym temacie.

Edytowane przez winekpl
Opublikowano
9 godzin temu, winekpl napisał:

Aktualnie zakupione rzeczy:

- 30 KG kamieni oraz 30 albo 40 KG piasku 

Jestem początkującym i sam dopiero zaczynam z malawi ,ale mogę powiedzieć ,że piasku wystarczy 20kg ,a jeśli planujesz mbune w akwarium przyda się 2 razy więcej kamieni do zagruzowania. Na resztę pytań na pewno dostaniesz fachową odpowiedz.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych działaniach  :)

Daniel

• Lubię to 1
Opublikowano

Ad 1 Ph możesz podnieść sodą ale najpierw sprawdź jakie będzie w akwa kilka dni po zalaniu 

Ad 3 Spienione PCV wystarczy

Ad 4 musisz przetestować

Ad 5 wkłady ok (byle nie przesadzać z ilością)

Ad 6 Nie ma sensu

Ad 7 może być przydatny

Ad 8 zbędny wystarczy ruch tafli wody.

Falownik się przyda ale możesz go dokupić w późniejszym etapie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam.

1.woda jest ok. lej prosto z kranu  nie dolewaj chemia

2. 15000k daje niebieskie światło w połączeniu będzie super

3.pcv samo wystarczy 

4.filtry jak najbardziej więcej nie zaszkodzi , ale nawet jeden kubeł + falownik da radę

5.mozesz dać gąbki + jeden kosz media, gąbki działają dwojako mech i biolog.

6.nie wypowiem się

7.jak najbardziej może być

8.niepotrzebny , falownik załatwi sprawę , u siebie mam w 200l ponad 5000/h!, zero gówienek :).

• Lubię to 1
Opublikowano

jeśli masz gotowy system RO i wczesniej go stosowałeś to poszedłbym w tym kierunku co link ponizej. już na starcie widać, ze masz 3x wiekszą twardość niż w jeziorze. Jeśli będziesz jeszcze probowal podbić ph zwiększajac kh to słąbo... Pyszczaki to generalnie bardzo mocne ryby i ciezko je zabić wodą słabej jakości dlatego wiekszosc ludzi to ignoruje i leje im co leci w kranie. Ale nie kazdy tak musi.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Err0r napisał:

jeśli masz gotowy system RO i wczesniej go stosowałeś to poszedłbym w tym kierunku co link ponizej. już na starcie widać, ze masz 3x wiekszą twardość niż w jeziorze. Jeśli będziesz jeszcze probowal podbić ph zwiększajac kh to słąbo... Pyszczaki to generalnie bardzo mocne ryby i ciezko je zabić wodą słabej jakości dlatego wiekszosc ludzi to ignoruje i leje im co leci w kranie. Ale nie kazdy tak musi.

Przepraszam, ale stosowane RO, w malawi jest bez sensu. Dlaczego? Dlatego, że większość ryb, które posiadamy pochodzi ze zbiorników o innych parametrach niż w jeziorze. W takich przyszły na świat i trzeba by bardzo długo obniżyć parametry, żeby to nie miało na nie negatywnego wpływu.

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Bardzo dziekuje wszystkim za zainteresowania tematem. Wnioskując, mój aktualny asortyment staczy do zrobienia czegoś ładnego :) idąc krok dalej i odbiegając od szkła oraz sprzętu mam pytanie o obsadę... jakie, ile i co polecacie. Bardzo spodobały mi się Labidochromis caeruleus (1/3 ?)  i chciałbym, aby były w moim baniaczku, wiec teraz trzeba coś jeszcze dobrać, aby było kolorowo. 

6 godzin temu, Err0r napisał:

już na starcie widać, ze masz 3x wiekszą twardość niż w jeziorze.

tego się właśnie obawiałem, dlatego będę puszczał wodę przez wkład zmiękczający, a jeżeli trzeba bedzie to i przez dwa (jeżeli to coś pomoże). Dodatkowo z tego co wiem to w sklepie, gdzie będę kupował rybki trzymają je w zwykłej kranówce, wiec również w takiej twardości. 

10 godzin temu, pablomas napisał:

5.mozesz dać gąbki + jeden kosz media, gąbki działają dwojako mech i biolog.

W dniu 13.05.2020 o 11:32, eljot napisał:

Ad 5 wkłady ok (byle nie przesadzać z ilością)

odnośnie ułożenia oraz ilości wkładów to plany są takie:

- HW603 (3 gąbki standardowe, które są w pakiecie) połączone z filtrem eheim 2275(od dołu: wata, matrix (0,5L?), cały kosz ceramiki, i co dalej?)

- HW302 wypełniony cały gąbka/wata  + purigen (ile?) 

10 godzin temu, pablomas napisał:

2. 15000k daje niebieskie światło w połączeniu będzie super

RETROFIT ma w swojej ofercie wersje MARINE (10000K) oraz ACTINIC (20000K) chyba lepiej jak wezmę tą ACTINIC i połączę to z tym co mam ?

Edytowane przez winekpl
Opublikowano
9 minut temu, winekpl napisał:

odnośnie ułożenia oraz ilości wkładów to plany są takie:

- HW603 (3 gąbki standardowe, które są w pakiecie) połączone z filtrem eheim 2275(od dołu: wata, matrix (0,5L?), cały kosz ceramiki, i co dalej?)

- HW302 wypełniony cały gąbka/wata  + purigen (ile?) 

Nie wiem jak chcesz łączyć te filtry ale jako filtr biologiczny starczy jeden z matrixem i ceramiką ze starego akwa (przyspieszy start) do tego prefiltr echeima . Natomiast jako mechaniki oba mogą być za słabe (przepływ) ale spróbować możesz. Możesz też jako mechanika użyć https://allegro.pl/oferta/aquael-pompa-do-akwarium-circulator-2000-n-v2-6929250981 z zamontowanym prefiltrem echeim zamiast oryginalnej gąbki (takie rozwiązanie stosuje sporo osób).

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Aktualnie w roślinniaku mam dwa filtry eheim i hw302 i są oddzielnie podłączone (dwa wloty i dwa wyloty), całkiem sprawnie to działa i woda jest bardzo czysta. Zmierzam do tego, aby było jak najmniej sprzętu w środku czyli bez tylu rurek i dwóch prefiltrów. 

Co chciałbym zrobić jest na zdjęciu.

filtry.jpg

Przepływ EHEIM 2275 - 1250 l/h

Przepływ HW302 - 1000 l/h

alternatywą jest zastosowanie zrobienie jak w temacie: 

tylko raczej zamiast pompy obiegowej, użyję pompę CO oraz dwa filtry.

W tym przypadku zostanie tylko eheim jako biologia

Edytowane przez winekpl