Skocz do zawartości

Doswiadczenia związane z saulosi i neon spot w jednym akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po wielu godzina rozmyślania o moje obsadzie do akwarium 200l(100x40x50) zdecydowałem się na gatunki saulosi i neon spot. Głównym atutem tego zestawienia jest wizualna różnica  między samcem ,a samicą  u obu tych gatunków oraz  teoretyczna jak na razie wynikająca z czytania bezproblemowość tych gatunków(oczywiście jak na pyszczaki). Jeśli ktoś posiada to zestawienie to proszę o podzielenie się doświadczeniami jak to wygląda w praktyce. Z góry dziękuje i pozdrawiam

Daniel :)

Opublikowano
7 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Przeniosłem do właściwego działu.

Właśnie nie byłem pewny co do tematu. 50% szans na dobre trafienie i jak zwykle :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Akwarium mam ok 300l. Oprócz saulosów i neonów są jeszcze rdzawe. Układ jest nie do opisania. Startowałem z młodymi rok temu i kupiłem po 12 sztuk maluchów. Neony były niestety najmniejsze ale wyszło im to na dobre. Po armadegonie który przetrzebił obsadę (do dzisiaj nie znam przyczyny) zostało 9 +10+3). Saulosi w tym układzie rosły najszybciej, tak więc sugeruję zakup trochę większych neonów bo w rywalizacji o pokarm przegrywają. Co do zachowań socjalnych to układ jest spokojny jak na pyszczaki. Zdarzają się czasami gonitwy ale to normalne.  Obecnie mam: saulosi 4+5+ kilkanaście maluchów, neon 4+5, rdzawe 1+3 + kilka. Neony nie rozmażają się ale to najprawdopodobniej wynik braku rewirów, wszystko zajęte przez s. i r. Wszystki samce ładnie wybarwione i cieszą oko. Karmię northfinem veegie, spiruliną z jbl, chlorellą Seachema, cichid vegi flakes Ocran Nutrition i cichild Green 33 z NT labs.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Ja planuję kupić po 10 maluszków z każdego gatunku . Mam nadzieje na układ 1+5 ,ale zobaczymy jak będzie. W tej hodowli co kupuje ryby mają oba gatunki niestety takiej samej wielkości czyli po 3cm. Akwarium podzieliłem na dwa gruzowiska. Jedno mniejsze ,a drugie większe. Zostawię po 1 samcu z każdego gatunku ,więc mama nadzieje ,że samiec neon spota nie będzie dręczony przez samca saulosi i zajmie sobie to mniejsze gruzowisko.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam zagwozdkę z neon spotem. Mam 6 szt, wiek ok. 7-8 miesięcy, wydaje mi się iż są w układzie 3+3. Są z nimi inne gatunki, akwarium nieco przerybione, nie ma jeszcze w nim wyklarowanej herarchii. Kilka dni temu zauważyłem, że jeden z samców nie garnie się do jedzenia, trochę dziwnie "pionowo" pływał przy szybie, musiał być wymęczony bo dał się szybko odłowić. I teraz co mnie zastanawia, trzymam go od kilku dni w przykrytym podwieszanym kotniku, leży w jednym kącie machając bocznymi płetwami, nie pobiera pokarmu i jest caluśki czarny (nie ma ani jednego prążka). Dopiero jak gaśnie światło w pokoju, to potrafi popływać po kotniku, ale nadal nie reaguje na pokarm. 

Ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Zastanawi mnie czemu nie wrócił do kolorów samic, jak pozostałe dwa samce jak się stresują?