Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na dniach planuję redukcję mojej obsady, zrobiło się gęsto i planuję rozdzielić to towarzystwo. Planuję uruchomić tymczasowy zbiornik do przesiadki ryb. I teraz pytanie... Czy sposób na pułapkę z butelką da radę? Dwie siatki odpadają bo z lewej strony zbiornika ryby potrafią skutecznie się schować. Proszę o poradę i podpowiedź jak radzicie sobie w takich sytuacjach. 

Opublikowano

Witam jeśli ryby są już duże to na butelkę będzie ciężko.Zbuduj sobie taką pułapkę trochę cierpliwości i nawet idzie odłowić inkubującą samicę 20200328_111439.thumb.jpg.528a5c9dc67cfe59972244f1c382eb79.jpg 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Ja to wyjąłem cało aranżacje z kamieni  z akwarium ,i wyłapałem co miałem do złapania i ułożyłem od nowa :) 

Tego właśnie chciałem uniknąć, kamienie już nabrały innych barw i raczej nie uda się tego ułożyć tak samo, ale obawiam się, że to jedyny skuteczny sposób. Spróbuję z tą butelką na początek bo pułapki ze zdjęcia wyżej nie mam niestety z czego zrobić. 

A jeżeli uda się przeprowadzić całą ,, operację,, to jaką ilość pozostawić? 2 x 2 +7 będzie ok? 

Edytowane przez Lukas7
Opublikowano
11 minut temu, Falcowski napisał:

Butelkę możesz wziąć 5 litrową po wodzie i zrobić pułapkę.

Początkowo myślałem o 2 litrowej po popularnych napojach😉, a taką piątkę po prostu bez korka dać? I zrobić nacięcia? 

Opublikowano
9 godzin temu, Lukas7 napisał:

Początkowo myślałem o 2 litrowej po popularnych napojach

Wystarczy. Jak ja przetniesz gdzieś patrząc od szyjki na długości 1/3  to obetnij gwint w takim miejscu aby wpłynęła nawet duża ryba. Podziurkuj ją aby łatwiej zatonęła. Możesz też troszkę piasku do niej wsypać i dać ciut jedzenia na wabika. Niektórym szybko szło takie wyłapywanie innym niestety nie. kombinuj:)

Opublikowano

No to niezła zabawa mnie czeka, planuje na weekend przeprowadzić tą redukcję, a do jakiej ilości pozostawić? Chciałbym żeby było dwu samcowo🤔