Merlot Opublikowano 26 Kwietnia 2020 #21 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Marcin11 napisał: Mieszkam w okolicach krakowa/katowic z tego co patrzyłem to w okolicy jest hodowca malawian z Trzebini i dwóch hodowców z Żor. Z góry zakladam ze nie chcę kupować ryb poprzez wysyłkę. Na ile gatunków musze się zdecydować? Zakładając ze jednen już zyje w zbiorniku. Spokojnie 4 gatunki możesz mieć 1 1
Merlot Opublikowano 26 Kwietnia 2020 #22 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zobacz sobie też na forum artykuł kolegi @tom77
Marcin11 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor #23 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 53 minuty temu, Merlot napisał: Spokojnie 4 gatunki możesz mieć Pseudotropheus DEMASONI Aulonocara LWANDA Hai Reef Copadichromis BORLEYI Kadango Protomelas Taeniolatus sp. Red Empress Metriaclima CHILUMBA MAISON REEF Do bys powiedział na temat tych ryb?
Robson79 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 #24 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Demasoni odpada gdyż jest to ryba typowo roślinożerna i przy przewadze pokarmów mięsnych często zapada na bloat... Pozostałe 4 gatunki dadzą radę... 1 1
tom77 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 #25 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Marcin11 napisał: Witam. Posiadam zbiornik w standardowych wymiarach 720l. Plywa w nim obecnie okolo 10 sztuk Labidochromis caeruleus. Czas na dolozenie reszty obsady, ile gatunków mozna trzymać w takim zbiorniku? Chcialbym by znalazło się miejsce dla ladnego samca i kilku nie brzydkich samic z gatunku aulonocara. Godzinę temu, Marcin11 napisał: Pseudotropheus DEMASONI Aulonocara LWANDA Hai Reef Copadichromis BORLEYI Kadango Protomelas Taeniolatus sp. Red Empress Metriaclima CHILUMBA MAISON REEF Nie jestem zwolennikiem mieszania w jednym zbiorniku ryb z grup non-mbuna i mbuna (z tej listy to Pseudotropheus i Metriaclima). Pozwoliłem sobie kiedyś "adoptować" yellow do non-mbuny, bo bardzo pasują. Yellowki masz, jakaś Aulonocara ma być, podałeś preferencje, więc moim zdaniem: Labidochromis caeruleus + Aulonocara LWANDA Hai Reef + Copadichromis BORLEYI Kadango + Placidochromis (wybierz sam) zamiast Protomelasa (najsłabszym ogniwem byłaby tutaj Aulonocara, więc wpuściłbym ją największą) PS: Wszystko powyżej to tylko moje zdanie. Niezależnie od decyzji, życzę powodzenia Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez tom77 2 1
Bezprym Opublikowano 26 Kwietnia 2020 #26 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Merlot napisał: Spokojnie 4 gatunki możesz mieć
Marcin11 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor #27 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) 36 minut temu, tom77 napisał: Nie jestem zwolennikiem mieszania w jednym zbiorniku ryb z grup non-mbuna i mbuna (z tej listy to Pseudotropheus i Metriaclima). Pozwoliłem sobie kiedyś "adoptować" yellow do non-mbuny, bo bardzo pasują. Yellowki masz, jakaś Aulonocara ma być, podałeś preferencje, więc moim zdaniem: Labidochromis caeruleus + Aulonocara LWANDA Hai Reef + Copadichromis BORLEYI Kadango + Placidochromis (wybierz sam) zamiast Protomelasa (najsłabszym ogniwem byłaby tutaj Aulonocara, więc wpuściłbym ją największą) PS: Wszystko powyżej to tylko moje zdanie. Niezależnie od decyzji, życzę powodzenia A moze znajdzie się miejsce w tym układzie dla Cynotilapia Afra Red Top LIKOMA lub chindongo sp. elongatus chewere? Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Marcin11
Bezprym Opublikowano 26 Kwietnia 2020 #28 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zdecyduj się kolego, chcesz mbunę czy non mbunę. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 2
Rekomendowane odpowiedzi