Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chwilę mnie nie było ,gdyż wszystko kompletowalem.

Z racji tego że ostatni zbiornik startowałem kilka dobrych lat temu ,wolę dla pewności spytać was , bardziej doświadczonych kolegów czy wszystko dobrze robię. 

A więc tak akwa 180x50x50 

Filtr biolog hw 304b+prefiltr

Prefiltr hw 603 

Falownik jvp 100A (wydaje mi się za słaby ,ale może się mylę)

Skimmer też chińczyk

Do rzeczy akwa wystartowane 

Testy 23.04.20 (JBL )

Kranówka 

pH - 8 

KH - 8

No2 <0.01 

No3 <0,05

Nh4 <0,05

Akwarium

Ph-8

Kh-9

No2<0,4

No3-5

Nh4 <0.05

Temp 27,5 C (czy zwiększyć ) 

Jutro planuje wlać prodibio 1/60L 

Czy od razu dać im pożywkę w postaci uryny( ile ml dać) czy odczekać dzien/dwa, co następnie wsypać trochę jedzenia ? Co ile robić testy ? Czy i kiedy zrobić podmianke?  Wiem że jest dużo tego typu postów ale ciężko mi to skleić w jasna instrukcje. 

IMG_20200423_222134401.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli dodajesz urynę to już żadnej innej pożywki nie dodawaj. Możesz ją wlać od razu, jeśli Ci się chce akurat;)🤣 BioDigest wystarczy 1 ampułka na cały baniak, ale dodaj z 5 i będzie dobrze. Pomiary rób co 3 dni. Podmian nie robisz do czasu zamknięcia cyklu azotowego.

Kamienie masz już takie zielone jakby ten baniak był zalany ze dwa miesiące🤔 Pochodzą z innego, działającego akwarium? Jeśli tak to masz już na nich biologię. Może nie musisz startować od zera.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Super , tak kamienie od znajomego z jego akwarium , wyczyściłem je ale i tak już na drugi dzień zaczęły porastać nowymi glonami :o dziekuje za instrukcje będę na bieżąco relacjonował :)

Opublikowano
Teraz, Meteoriusz napisał:

tak kamienie od znajomego z jego akwarium

To trzeba było od niego wziąć trochę ceramiki w zamian dać mu swoją nową, trochę wody z wypłukanej gąbki i za trzy dni wpuszczasz ryby.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jestem cierpliwy i tak jestem wdzięczny za kamienie :)@Falcowski dziękuję bardzo, jestem ze wzgórza , na spokojnie dojrzeje w swoim czasie co nagle to... Nawet jak ma to trwać dłużej niż miesiąc :) póki co mogę obserwować jak kamienie obrastają w glony , coś pięknego :D

• Lubię to 1