Skocz do zawartości

NO3 nie rośnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie robiąc cotygodniową podmianę wody zauważyłem że NO3 nie wzrasta mi do jakiś dużym rozmiarów. Podmiany robię przez ustrojstwo ver.2. Testy JBL kropelkowe.

Akwarium 290L 120x40x60. Podłoże piasek 0.8-1.2mm. Kamienie serpentynit zielony ok 40kg. Rybki: 10 sztuk Yellow 10 sztuk maigano 3-4-5 cm. Pływają od około miesiąca. Karmienie 2 razy dziennie, 1 dzień w tyg. głodówka

Filtracja mechanik: Aquacirculator 2000 i Biolog: JBL e1500 + prefiltr hw603A (w biologu ok. 3 albo 4L ceramiki  i 1L Matrix)

Czy w takim wypadku mogę robić podmiany zamiast co 7 dni to np co 10 dni albo 12? Przed podmianą poziom No3 wynosi max 10. Po podmianie spada do ok 3.  

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Opublikowano
Witam, mam takie pytanie robiąc cotygodniową podmianę wody zauważyłem że NO3 nie wzrasta mi do jakiś dużym rozmiarów. Podmiany robię przez ustrojstwo ver.2. Testy JBL kropelkowe.
Akwarium 290L 120x40x60. Podłoże piasek 0.8-1.2mm. Kamienie serpentynit zielony ok 40kg. Rybki: 10 sztuk Yellow 10 sztuk maigano 3-4-5 cm. Pływają od około miesiąca. Karmienie 2 razy dziennie, 1 dzień w tyg. głodówka
Filtracja mechanik: Aquacirculator 2000 i Biolog: JBL e1500 + prefiltr hw603A (w biologu ok. 3 albo 4L ceramiki  i 1L Matrix)
Czy w takim wypadku mogę robić podmiany zamiast co 7 dni to np co 10 dni albo 12? Przed podmianą poziom No3 wynosi max 10. Po podmianie spada do ok 3.  
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Takie No3 nie masz co się martwić ją mam koło 35 i widzę że nic nic się nie dzieje. Trochę popraw może przepływ wody żeby filtracją była lepsza, zalegające odchody i młody zbiornik i dlatego się tak dzieje. Podmiany możesz robić tak jak robiłeś od początku, nie trzeba się stresować.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
39 minut temu, jejku napisał:

Rybki: 10 sztuk Yellow 10 sztuk maigano 3-4-5 cm. Pływają od około miesiąca. Karmienie 2 razy dziennie, 1 dzień w tyg. głodówka

Poczekaj aż ryby podrosną to doczekasz się większych wzrostów NO3 ;) . Tak na marginesie nie ma potrzeby robienia maluchom głodówki IMHO nawet jest nie wskazana.

• Lubię to 5
  • Dziękuję 1