Bartek_De Opublikowano 9 Maja 2020 #41 Opublikowano 9 Maja 2020 Litr ceramiki spokojnie wystarczy na Twoje akwarium. Bakterie wlej prosto do akwarium, nie musisz otwierać kubełka. 4 minuty temu, Koral1989 napisał: ale żona podkarmia w ciągu dnia jeszcze Może tu jest problem Ustalcie między sobą zasady karmienia, niech robi to jedna osoba i tego się trzymajcie.
Koral1989 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor #42 Opublikowano 9 Maja 2020 5 minut temu, Bartek_De napisał: Litr ceramiki spokojnie wystarczy na Twoje akwarium. Bakterie wlej prosto do akwarium, nie musisz otwierać kubełka. W teori wystarczy i narazie tak zostawię ale mam przeczucie ze będę musiał jej dołożyć przy czyszczeniu 6 minut temu, Bartek_De napisał: Może tu jest problem Ustalcie między sobą zasady karmienia, niech robi to jedna osoba i tego się trzymajcie. Ona twierdzi że na nią patrzą i za nią pływają jak chodzi wokoło akwarium to im sypnie co nieco, ja po prostu przesrane je karmić wieczorem... Kurcze liczyłem że będę mógł jutro jechać po ryby a tu muszę jeszcze czekać...
pozner Opublikowano 9 Maja 2020 #43 Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) Moim zdaniem problem tkwi w tym, że na początku nie dodałeś bakterii. 0,3 l. biologii z innego akwarium mogło to być za mało dla szybkiego rozwinięcia się biologii. Do tego te gupiki, które zaczęły produkować amoniak. Dlatego to Ci się przesuwa w czasie. Dodaj bakterii, możesz zostawić gupiki. Dolomit być może ma jakiś wpływ, ale czy te kilka kamieni ma? Edytowane 9 Maja 2020 przez pozner 1
Koral1989 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor #44 Opublikowano 9 Maja 2020 23 minuty temu, pozner napisał: Moim zdaniem problem tkwi w tym, że na początku nie dodałeś bakterii. 0,3 l. biologii z innego akwarium mogło to być za mało dla szybkiego rozwinięcia się biologii. Do tego te gupiki, które zaczęły produkować amoniak. Dlatego to Ci się przesuwa w czasie. Dodaj bakterii, możesz zostawić gupiki. Dolomit być może ma jakiś wpływ, ale czy te kilka kamieni ma? No nic złego się nie stało, każde akwarium jakie zakładałem do tej pory dojrzewało miesiąc zanim wpuściłem ryby poza jednym które zakładałem w stylu LT i ryby wpuściłem na drugi dzień i wszystko grało, po prostu muszę poczekać na stabilizację...
pozner Opublikowano 9 Maja 2020 #45 Opublikowano 9 Maja 2020 3 minuty temu, Koral1989 napisał: No nic złego się nie stało Nie, no nic się nie stało. Po prostu gdybyś od razu dodał bakterii, to teraz już byś mógł pewnie wpuszczać ryby. Być może nawet wcześniej. Tak przypuszczam. Teraz Ci się to po prostu przesunęło w czasie. 1
SlavekG Opublikowano 9 Maja 2020 #46 Opublikowano 9 Maja 2020 54 minuty temu, Koral1989 napisał: W teori wystarczy i narazie tak zostawię ale mam przeczucie ze będę musiał jej dołożyć przy czyszczeniu W teorii na 200L wystarczy 0.5L ceramiki i w praktyce też tyle wystarcza. Zdecydowanie nie będziesz musiał nic dokładać. Ja w 600L nie mam w ogóle ceramiki, mam tylko 2 bryłki lawy. Jak masz dobrze to nie kombinuj. 1
Koral1989 Opublikowano 13 Maja 2020 Autor #47 Opublikowano 13 Maja 2020 Dziś NO2 na poziomie 0.05ppi, czyli zbiornik moim zdaniem bardo dobrze działa i w Niedzielę jadę po pielęgnice Dzięki za pomoc przy starcie przez chwilę już panikowałem że NO2 skoczył do góry w poniedziałek było 0.8 ppi więc dodałem bakterie w płynie seachem stability. 1
Rekomendowane odpowiedzi