Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie musisz robić na obecna chwilę. Rozpoczęła się druga faza cyklu o czym świadczy rosnące no3. Jak No2 spadnie do poziomu poniżej 0.1ppm, możesz wpuszczać ryby. Wcześniej jednak warto zrobić podmiankę i skorygować PH jeśli będzie taka potrzeba.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
6 minut temu, SlavekG napisał:

Nic nie musisz robić na obecna chwilę. Rozpoczęła się druga faza cyklu o czym świadczy rosnące no3. Jak No2 spadnie do poziomu poniżej 0.1ppm, możesz wpuszczać ryby. Wcześniej jednak warto zrobić podmiankę i skorygować PH jeśli będzie taka potrzeba.

Jeżeli chodzi o ph to mam kilka kamieni dolomitowych które niby stabilizują parametry wody, chciałem przy podmiance wody je dodać do akwarium to coś pomoże? 

Opublikowano

U Ciebie Ph w kranie jest idealne dla Malawi i raczej nie będziesz musiał nic robić. Kamienie możesz dać ale czy na coś wpłyną? Wątpie.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

A jednak miałem rację @Bartek_De, że NO2 się podwyższy ;)

Tak czy inaczej jak będzie na praktyczne niewykrywalnym poziomie to możesz wpuszczać obsadę. 

Przed wpuszczeniem ryb zrób małą 5% podmianę wody w celu jej odświeżenia. 

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1
Opublikowano
A jednak miałem rację [mention=7984]Bartek_De[/mention], że NO2 się podwyższy 
Tak czy inaczej jak będzie na praktyczne niewykrywalnym poziomie to możesz wpuszczać obsadę. 
Przed wpuszczeniem ryb zrób małą 5% podmianę wody w celu jej odświeżenia. 

Miałeś racje Widać biologia biologii nie równa. Być może wpływ na to miała zbyt mała ilość dojrzałej ceramiki. Ja u siebie użyłem 1 litra i nie obserwowałem skoku NO2.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Pewnie z racji tego że pływaja gupiki które srają na potęgę taki skok nastąpił, zrobiłem dziś podmiane około 10% i wstawiłem dwa kamienie dolomitowe które niby stabilizują parametry wody, z wpuszczaniem właściwej obsady mi się nie spieszy i tak muszę czekać do 10-tego na wypłatę 😅

Opublikowano (edytowane)

Niestety jutro mija 2 tygodnie od startu akwarium a poziom NO2 wynosi 0.6 ppi przy NO3 na poziomie 30-40 ppi. Rozumiem że baniak potrzebuje jeszcze chwili aby dojrzeć może wywalić gupiki a może czekać jeszcze na spokojnie? Na jutro byłem umówiony w sklepie po rybki ale w takim wypadku przesunę wyjazd o tydzień, mogę coś zrobić jeszcze aby pomóc w dojrzewaniu zbiornika? 

Edytowane przez Koral1989
Opublikowano

Ja bym sugerował teraz zrobić małą podmiankę 20-30% i dodać ampułkę biodigest, troszkę tym zabiegiem przyspieszysz. Przypadkiem nie karmisz za dużo tych gupików?

Opublikowano

Zrobiłem podmiankę około 40% i wywaliłem połowę gupików, karmie je rano wieczorem a co 4 dni robię głodówkę ale żona podkarmia w ciągu dnia jeszcze😅 w poniedziałek pojadę do zoologicznego, może otworzyć kubełek i dodać trochę ceramiki jeszcze i wtedy ta ampułkę dać do środka prosto? Mam w innym akwarium świderki może wpuszczę z 4-5 szt przerobią resztki w akwarium?