Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie wszyscy, na początku chce wam życzyć dużo zdrowia w trudnym dla nas czasie. Panowie, Panie zastanawiam się nad nowym filtrem bo stary tetra ux 800 plus  powoli przestaje działać jak powinien. Myślę o Ultramax 2000, i moje pytanie czy filtr rekomendowany do 400 - 700l nie bedzie zbyt mocny do 125l baniaka? Czy ultramax 1500 by wystarczył? Zalezy mi na dobrej nadfiltracji, ale nie wiem czy 2000 to już nie przesada :D. Dodam że w środku mam turbo 1500 :). Pozdrawiam liczę na pomoc.

Posted

W tej chwili masz sumując przepływ filtrów, 800+ 1500=2300. Więc 2000 nie będzie za duży, Najwyżej usuniesz wewnętrzny.  Zwróć uwagę na wymiary poszczególnych filtrów, czy zmieszczą się do Twojej szafki.

Posted

Tak. Jeżeli cena i wielkość nie mają znaczenia , to warto brać mocniejszy, różnica w zużyciu prądu jest niewielka.

Posted

A różnice wydajności w stosunku do ux 800 plus tetra odczuje? Na parametrach wody itd? Więcej miejsca na zloze wiec lepsze wyniki testów kropelkowych? Czy się myle

Posted
6 minut temu, Dejvu napisał:

Więcej miejsca na zloze wiec lepsze wyniki testów kropelkowych? Czy się myle

Litr jakiegoś złoża choćby ceramiki  spokojnie Ci wystarczy. Pamiętaj , że bakterie nitryfikacyjne są również w piasku.  Tutaj bądź spokojny.

• Like 1