tabelpl Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zbiornik zalany w styczniu od marca mam problem z glonami . Na kamieniach fajnie to wygląda ale na szybie już nie. Szybe muszę czyścić co 3 dni po tygodniu tak obrasta ze nic nie wydac . Akwarium w ciągu dnia jest narażone na promienie słoneczne przez jakiś czas. Jest jakoś sposób ? Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka
egon44 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 13 minut temu, tabelpl napisał: Zbiornik zalany w styczniu od marca mam problem z glonami . Na kamieniach fajnie to wygląda ale na szybie już nie. Szybe muszę czyścić co 3 dni po tygodniu tak obrasta ze nic nie wydac . Akwarium w ciągu dnia jest narażone na promienie słoneczne przez jakiś czas. Jest jakoś sposób ? Jeśli uporczywe jest dla Ciebie czyszczenie szyb co trzy dni,to jedynym sposobem dla Ciebie kolego jest - 1.Zmniejszenie czasu świecenia w akwarium,lub nawet całkowity brak światła,skoro dziennie światło pada na zbiornik. 2.Zamontowanie rolet w oknach,aby światło dzienne nie padało na zbiornik. Innej opcji nie widzę.
Falcowski Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Załóż kolimatory, jeśli masz power ledy. Jak nie, to twoje źródła światła tak osłoń, by nie padało na szyby. Ja odkąd mam kolimatory 60 stopni, to widzę znaczną poprawę.
tabelpl Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 14 godzin temu, egon44 napisał: Jeśli uporczywe jest dla Ciebie czyszczenie szyb co trzy dni,to jedynym sposobem dla Ciebie kolego jest - 1.Zmniejszenie czasu świecenia w akwarium,lub nawet całkowity brak światła,skoro dziennie światło pada na zbiornik. 2.Zamontowanie rolet w oknach,aby światło dzienne nie padało na zbiornik. Innej opcji nie widzę. Roleta odpada bo to okno dachowe i daje duzo światła do pomieszczenia. Spróbuję najpierw nie włączać w ogole sztucznego oświetlenia 13 godzin temu, Falcowski napisał: Załóż kolimatory, jeśli masz power ledy. Jak nie, to twoje źródła światła tak osłoń, by nie padało na szyby. Ja odkąd mam kolimatory 60 stopni, to widzę znaczną poprawę. Jak te kolimatory wyglądają? Może kupię 10 glonojadów w chwili obecnej mam 2 i czyszczą szybę ale nie wyrabiają Poniżej zdjęcie jak wpadają promienie słoneczne z okna dachowego, widać też jak glonojady wyjadły częściowo glony z szyby Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez AndrzejGłuszyca
Rekomendowane odpowiedzi