Skocz do zawartości

Pekla szyba w akwa koniec malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapewnie niektórzy klubowiczepamiętają moje przygody z akwarium (bąbel w szkle) no i wymieniłem toakwariumale co z tego skoro.

Koniec a zarazem początek mojej przygody z Malawi zamknął się pękniętej szybie

Akwarium. Po 4 dniach odzalania wodą akwarium dziś rano obudziła mnie żona z okrzykiem, że wyleciała woda z akwarium. Szał sprzątanie zbieranie wody zniszczone panele podłogowe td. Zgłupiałem sprawdziłem węże połączenia itd. Wszystko było ok.

No to wybrałem kamienie resztke wody, piach,itd. Po odsunięciu szafki okazało się, że pękła tylna szyba akwa! Było ono wypoziomowane na piane itd. Nie puknąłem niczym, nic nie spadło ie wiem co jest.

A efekty są takie:

1 Afera w domu żna nie chce słyszeć o akwarium

2 Podłoga do wymiany

3 Nie wiem co z filtrami bo pracowały na sucho (bardiej wew niż zew w nim była woda)

Bilans jest taki żę wtopiłem kase narobiłem się i tyle.

A pysie sobie pływają ale w Malawi i u innych klubowiczów, mam naprawde dość 

Opublikowano

Przykra sprawa... Jak nie bąble, to trefne szkło... Pech na całej linii.

Ale, jak to się mawia, jest powód, żeby postawić coś większego, więc nie załamuj się i już urabiaj żonkę. Grunt to się nie załamywać.

Opublikowano

szczerze współczuję... :cry:

jakaś siła krzyczała żebyś uważał... najpierw bąbel teraz to...

może to "firma" wymieniła Ci celowo na felerny egzemplarz za to, że zdecydowałeś się na reklamację "malutkiego bąbla"... nie nie słuchaj mnie... wszędzie widzę różne teorie :P

a z drugiej strony... ile jeszcze "podobnych historii" związanych ze szkłem może Ci się przytrafić... ja bym zagrał w totka przed wymianą tego baniaka... :wink:

szkło możesz spokojnie brać u tego samego producenta... limit uszkodzonych na serię już pewnie przekroczyłeś dwukrotnie :wink:

głowa do góry!

Opublikowano

a kamienie nie wywierału nacisku na tylną szybę ?

Mateusz :) mi gdy się rozszczelnił tylko sump to byłem szczęśliwy ze akwa już stało ale zona do dnia dzisiejszego ma ciemne wizje że coś się może stać, gdyby nie to że akwarium już stało nie było by szans jej przekonać na postawienie nowego, a co doppiero większego.

Wyrazy współczucia z powodu takiego pecha no i kolejny dowód na to że warto ubezpieczać mieszkanie.

Opublikowano

O kurcze... nowy baniak. Powiedz tak dla informacji, akwa miało wzmocnienia? Nic nie opierło się o szybe? Rozwaliło całą szybe z tyłu?

Straszny pech faktycznie,i 10 letnie akwa trzymają pięknie wode, a tu nowe:/ Współczuje i nie załamuj się! Następne akwarium napewno nie pęknie, a sprzęt juz masz. Głowa do góry i do przodu;)

Opublikowano

nic się nie opierało szkło miało oryginalne wzmocnienia, mało tego z tyłu było tło z PCV spienionego, poziomy idealne na szafce ustawiałem poziomicą tzw. maszynową nie budowlan i sprawdziłem poziomy też po zalaniu. Nie wiem co mogło być przyczyną już mi się myśleć nie chce

)wstawie fitli iszkodzenia).

Może ktoś wie czy zrywać panele czy wyschną woda pod nimi?

Opublikowano

Poczekam do weekendu z tymi panelami i wtedy wyleca.

Tak się zastanawiam nad kilkoma rzeczami:

1 Czy ma sens reklamowanie tego akwarium?

2 Jeśli nie to czy wystarczy wymienić tą jedną pękniętą szybę?

3 Jeśli ją wymieniać to moze na 10mm a pozostałe niech będą 8mm, czy tak można?

4 Mógłbym postawic to akwarium (mam już wszystko kasa i tak wydana no i się zakochałem w tych pysiach) ale jedynie w piwnicy.

Gwoli wyjaśnienia mieszkam w domku i piwnica jest całkiem całkiem ale jest jeden problem a mianowicie temperatura. Jak wiadomo pysie potrzebują 25 stopni a tam obecnie jest 15 zima dochodzi do 12 i tu kluczowe pytanie czy nie zbankrutuje na grzaniu wody?

Boję się tego że grzałka be dzie non stop działała.

Proszę pomóżcie w rozterkach nie chcę się poddać byłem już tak blisko :(

Opublikowano

Współczuje. Nawet nie chcę mysleć jaki Sajgon zrobiłaby mi żona po takiej katastrofie. Praca włożona w zbiornik, te inne historie z bąblem w szkle... ech.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.