Skocz do zawartości

Pekla szyba w akwa koniec malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zealota... oglądałeś ten link który wkleiłem wcześniej z symulacjami komputerowymi naprężeń? czy twoje akwa stoi tak jak w poście nr 39 z tamtego linku?

jeśli tak to można się denerwować... ale totalnie bym się spiął jakby było przechylone na którąkolwiek z długich szyb! :wink:

Tak makoku oglądałem i przeczytałem :wink:

Zgadza się akwa stoi właśnie w ten sposób, przechylone na lewą stronę. Nie wiem jak przekładają się 2 stopnie na cm, ale u mnie różnica jest 7 mm. No i pewnie warte uwagi jest to, że modelowane akwa nie miało wzmocnień, moje takie posiada (choć jak już pisałem tylko wzdłużne i nie rozciągnięte do końca. Jeśli chodzi o boczne szyby to nie widzę różnicy. Jest równo.

Hm autor symulacji z postu nr 39 napisał:

"Tutaj widać niewielką przewagę naprężeń po stronie bardziej obciążonej przez wodę. Wyszła tu dziwna rzecz, a mianowicie wynika z tego że akwarium przechylone wykazuje mniejsze naprężenia i odkształcenia od akwarium stojącego prosto :P Być może ciężar wody przejmowany jest bardziej przez boczną ściankę przez co odciążają się dłuższe szyby. <kiedyś umieszczę tu wersję z przechyłem w drugiej płaszczyźnie>"

I dalej kurde nie wiem co myśleć

Palcente jak dużą masz różnice? :twisted:

W sumie masz rację nie ma co gdakać, a posługująć się teorią Kubusia Fatalisty: Jeśli tak jest zapisane na górze to swoje pierwsze malawi będę miał na podłodze. :?

krisq75 - to się nazywa zapał :D

Opublikowano
hehe krisq taktycznie rozpracowuje swój plan, przyznam dobra strategia :)

ciekawe kto tak naprawdę w nocy sabotował tą szybę? :P

plan zacny.... co dwa akwaria to nie jedno :lol:

Opublikowano

powiedzcie mi, tak szczerze bo od paru dni zachodzę na głowę... czy tak trudno jest wypoziomować akwa?

nie jest to absolutnie zarzut wobec nikogo i z góry przepraszam za ton wypowiedzi, ale problem w tym wątku narasta prawie do roli "społecznego", toteż się pytam zupełnie z ciekawości... :wink:

Opublikowano

łatwo nie jest, jak jest puste to wszystko gra, pod obciążeniem jedna strona siada bardziej niż druga, zdarza sie to szczególnie często przy drewnianych podłogach czy panelach, gdy mamy szafki z równym spodem bez nużek, co innego stelaż z możliwością regulacji, z szafką IKEA się juz tego tak łatwo nie zrobi

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.