Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co u mnie nie zagrało, ale mi się nie udało utrzymać stadka. Zakupiłem 6 sztuk w rozmiarze 4-6 cm. Próba to połączenie z obsada: Kadango 3+4, Mdoki 2+2(nie jestem pewien),  Caeruleus 1+3.

Nie jestem pewien co było problemem, tj. stawiam na dorosłość obsady, choć sam nie zauważyłem żadnej agresji. Ryby znajdowałem śnięte na przestrzeni jednego miesiąca. Chciałbym spróbować jeszcze raz ale... jedynie z podrośniętą obsadą.

Edytowane przez bobanr
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za życzliwe podejście do tematu. 🙂
W szczególności bardzo mi miło, że dodał coś od siebie Jjacek, od którego zdjęć zaczęła się moja miłość do non-mbuny. Pozdrawiam. 🙂
Dzięki Bobanr za cenną źródłową relację. 🙂

W dniu 1.05.2020 o 10:40, eljot napisał:

czy w tarle bierze udział tylko samiec alfa?

użyjmy sobie zielonego kolorku
Czy w tarle bierze udział wyłącznie samiec alfa ?
U mnie – tak, wyłącznie on.

1898483146_L.redcap23_04_2020-01_05_2020.thumb.JPG.7bdbdec94b469ba50fada048b7649ac2.JPG        to ja

Stożek tarliskowy  jest obszerny, zawiera w sobie większość piasku obecnego w akwarium. Na górze ma krater, który w czasie tarła jest strzeżony. Poza okresami, w których samiec alfa myśli o tarle (tarło + podprowadzanie samicy niegotowej biologicznie do złożenia ikry + o dziwo próby podprowadzania samicy już inkubującej + o jeszcze większe dziwo (rzadkie ale jednak) próby podprowadzania samca beta lub gamma) samcom o niższej pozycji można pływać w tym rejonie, ale nie wolno „zanadto się zadomawiać”.
Mimo, że samce o niższej pozycji "mogą sobie tylko popatrzeć" na tarło samca alfy, to nie przeszkadza to w tym, że są stale wybarwione. Ponieważ znają swoje miejsce w szeregu, to mimo że są przeganiane (w czasie tarła częściej),  nie są „gnojone”. A poza okresami tarła wchodzi w grę coś w rodzaju akceptacji (patrz zdjęcia z poprzedniego odcinka).

….. i tym optymistycznym akcentem ……. do następnego razu ……… pojawiły się już nawet pierwsze koncepcje ……

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, tom77 napisał:

Poza okresami, w których samiec alfa myśli o tarle (tarło + podprowadzanie samicy niegotowej biologicznie do złożenia ikry + o dziwo próby podprowadzania samicy już inkubującej + o jeszcze większe dziwo (rzadkie ale jednak) próby podprowadzania samca beta lub gamma) samcom o niższej pozycji można pływać w tym rejonie, ale nie wolno „zanadto się zadomawiać”.

Czyli zachowania całkiem podobne (poza tą ostatnią orgią zresztą nieudaną bo samica nie była w stanie wyłapać ikry). Aktualnie już pełna tolerancja, alfa jeszcze trzyma kolory, beta już słabiej pozostałe dwa są pastelowe ;). No i marginatusy porzucają swoje rewiry po tarle, po kilku dniach po usypiskach nie ma śladu.

Edytowane przez eljot
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zdjęcia super🙂 Cudowne🙂

11 godzin temu, jjacek napisał:

I co tam ciekawego jest w temacie  ? Radosc czy...lzy?

819691117_13_04.20-24_05_20L.redcap.thumb.JPG.66bb00e2ba9e9816ff2da6951398cb9a.JPG784949545_13_04.20-24_05_20L.redcapnr2.thumb.JPG.11b11da91bed4bdbd7513daa0a640a3e.JPG1877457107_15_04.20-24_05_20L.redcap.thumb.JPG.53bfa7a04b26bd5593e5bd2ed0770d56.JPG       Chyba radość🙂 

Napiszę za jakiś czas (zwłaszcza że młode w kotniku🙂) I myślę co dalej.

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 6
  • 4 miesiące temu...