Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

W związku z tym, że dawno nic nie pisałem, pora coś napisać o życiu w moim zbiorniku.

Wydałem całkowicie gatunek Labidochromis Joanjohnsonae, jak również wyłowiłem dwie samice Hary, które uchowały się podczas poprzedniej redukcji.

Wydanie dwóch samców Copadichromis Chrysonotus okazało się z perspektywy czasu błędem. Dlatego, że dwa samce, które zostawiłem dużo rzadziej przebywają w pełnym wybarwieniu. Następny powód to, że słabszy osobnik ma dużo mniej czasu na wytchnienie. Chyba będę zmuszony zostawić układ 1+1, ale to jeszcze przemyślę. Następny problem jaki zauważyłem jest taki, że samica nie potrafi donosić ikry do końca. Może jest to wina współtowarzyszy, może wina samców swojego gatunku, a może winna leży gdzie indziej.

Kolejny problem z jakim się zmagam to ryby z rodzaju Aulonocara. Problem polega na tym, że samiec zamęcza samice swojego gatunku. Nie pomogła wymiana samca, a powiem szczerze że jest nawet gorzej. Do tego zaczął troszkę "gwiazdorzyć"  w akwarium. Coś mi nie idzie z tymi rybami, ale na razie się nie poddaję.

Ostatni problem jaki mi doskwiera to wymarcie świderków.

Co do nowych gatunków to sytuacja ma się następująco.   

Otopharynx Lithobates Sulphur Head Zimbabwe Rock zakupiłem w układzie 2+1, i taki układ dobrze funkcjonował może trzy miesiące. Po tym czasie samce się zredukowały i pozostał układ 1+1. Samiec Otopharynx jest po prostu piękny. Co do samicy tego samego nie można powiedzieć. Potwierdza się również to, że samice rosną dużo wolniej jak również, że są dużo mniejsze od swoich samców.

Następnym nowym gatunkiem u mnie jest  Placidochromis Mdoka White Lips. Zakupiłem pięć sztuk, z czego na dzień dzisiejszy ostały się trzy sztuki. Co się stało z dwójką tego nie wiem. Teoretycznie ostał mi się układ 2+1, ale czy tak będzie to życie pokaże. Niby są pierwsze przymiarki do tarła, ale na razie wygląda to nieporadnie. Gatunek dosyć szybko rośnie (szczególnie samce, są dwa razy większe od samicy) i co mnie zaskoczyło nie daje sobie w kaszę dmuchać. 

Cieszy mnie to, że nie widać aby uchowały się żadna młodzież. Pomimo systematycznej inkubacji  Caeruleusów, bo tylko ten przedstawiciel moich ryb w takiej ilości się rozmnaża.

Kolejną rzeczą jaką zmieniłem w zbiorniku oprócz wystroju bardziej skierowanego pod przedstawicieli ryb z grupy non mbuna jest to, że doszła kolejna roślinka a mianowicie Nurzaniec. Roślinka nie ma łatwo, ale daje radę. Za to Kryptokoryna ma się dobrze, a szczególnie jej nowe sadzonki.

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć jak wygląda moje akwarium obecnie.

IMG_20220905_193833.thumb.jpg.2549de4c8a04be069c24012701ba7b42.jpgIMG_20220905_193854.thumb.jpg.78f7f06290c806a420b190c1a1f50aa0.jpgIMG_20220905_193927.thumb.jpg.bc854aca627a7dcf21325bbccb72ce03.jpgIMG_20220731_201736.thumb.jpg.be0bc24efea263c1004cad50310e6b9d.jpgIMG_20220905_193949.thumb.jpg.b58046d4647bc50858bffbe110e3669f.jpgIMG_20220731_200908.thumb.jpg.dc4693743af61db454ab462da3fbc119.jpgIMG_20220731_200852.thumb.jpg.fb2478e1e4e9b66669a56b58c4e4744d.jpgIMG_20220905_194036.thumb.jpg.81be80abe1e145911c05f07d13c83198.jpg

• Lubię to 6
Opublikowano

Ale jaka to Aulonocara jest problemem? To cała duża grupa. Sunset coś tam jest szalona?

U mniej e samce Aulonocara zaliczają non stop kolejne samice. Cały czas na okrągło, ale samice dają radę mimo iż jest ich znacznie mniej jak samców. 

Masz jeszcze większy miks niż ja mam :) A myślałem, że ja przesadziłem :) Ładne masz te ryby :)

Copadichromis bardzo ładne :)

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, Pikczer napisał:

U mniej e samce Aulonocara zaliczają non stop kolejne samice. Cały czas na okrągło, ale samice dają radę mimo iż jest ich znacznie mniej jak samców. 

Może problem leżeć w tym, że mam tylko jednego samca i cały swój temperament wyładowuje na samicach. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Mynio Akwa napisał:

Może problem leżeć w tym, że mam tylko jednego samca i cały swój temperament wyładowuje na samicach. 

Albo chodzi o konkretną odmianę Aulonocara. Niektóre są w miarę spokojne a niektóre nienormalne. A czasami to kwestia indywidualna danego egzemplarza.

Edytowane przez Pikczer