Skocz do zawartości

Od ogólnego do malawi...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj (czyli 2 dni po przeróbce z ogólnego na malawi) zdecydowałem się na zarybienie zbiornika i wpuściłem 6 malutkich demasonków.

parametry 24 godziny po zarybieniu:

NH3 -0

NO2<0,3 mg/l (najniższe na skali mojego testu)

pozostałe parametry równiez jak przed zarybieniem: ph 8-8,2, kh-8, gh-14

zdaje się, że pomyślnie udało mi się uniknąć długiego czekania:-D

Serdecznie dziękuję wszystkim za rady!!:-)

Opublikowano

Pilnuj parametrów, bo przez jeden dzień to nawet te małe demasonki nie narobiły ci kupek, gdy trochę się tego uzbiera będzie można ocenić czy wszystko w porządku z cyklem azotowym.

Opublikowano
Pilnuj parametrów, bo przez jeden dzień to nawet te małe demasonki nie narobiły ci kupek, gdy trochę się tego uzbiera będzie można ocenić czy wszystko w porządku z cyklem azotowym.
wiadomo, że pilnuj e, ale prawde mówiąc wydaje mi sie mało prawdopodobne, żeby cos się porobiło z cyklem, bo przeprowadziłem całą operację naprawde bardzo uważając, aby nic z kubłem sie nie stało...
  • 4 lata później...
Opublikowano
ad.1 no właśnie jeśli idzie o wnętrze chcę zmienic tylko gąbki i dołozyc więcej ceramiki - zostawiając jednak starą, a biorąc pod uwagę, że zachowałbym stara wodę - filtracja biologiczna powinna być chyba od razu ok?

ad.2 to chyba będę musiał od razu jakoś sensownie zaplanować...

A tak skoro już o mechaniku jest mowa to w nowo założonym baniaku gdzie jeszcze nie zakończył się cykl azotowy można czyścić mechanika czy lepiej poczekać aż cykl się zakończy?

Opublikowano

Bajron widzę że masz sentyment do sucharów albo na siłę nabijasz posty ;)

Mechanika czyścimy jak najczęściej, bo nie ma on służyć do utrzymywania biologii, tylko do usuwania zanieczyszczeń aby biologia miała mniej pracy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.