Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,powoli przesiadam się ze zbiorniczka 350l (140x45x55) na 540 (180x50x60) i w związku tym mam pytanko... w mojej 350 za filtrację odpowiadały 2x JBL e901 + aquael turbo 200 mechanik+ falownik jabeo RW-4, Podmiana raz na tydzień/2 ok. 60l i parametry zawsze miałem ok. NO3 na poziomie 3-5mg./l., PO4-0,05. Ryby zostają te same ok.30szt. półtorarocznej mbuny i się zastanawiam czy filtracja tez może zostać?

Chcę tylko wymienic falownik na mocniejszy RW-8 lub RW-15 , lub AquaEl Reef Circulator 8000. 

Co o tym myslicie?

Pozdrawiam Wobi

Opublikowano

Dzięki, cyrkulator zmieniam na 100% na  Aquael Reef Circulator 8000 lub Jabeo  SOW-15, bo w moim RW-4 szwankuje chyba sterownik (czasem się wyłącza i trzeba trochę poprzełanczać ustawienia żeby znów zatrybił). Miał ktoś doświadczenie z cyrkulatorami Aquaela, jak z awaryjnością?

Opublikowano
23 godziny temu, Mynio Akwa napisał:

A myślałeś o sprzedaniu tych dwóch JBL-ów i zakupie jednego, ale bardziej wydajniejszego filtra?

W sumie to nie,posiadanie dwóch zabezpiecza mnie na wypadek awarii jednego z nich. Druga sprawa  to na co je ewe. wymienić? Na Ultramaxa 2000 który realnie pompuje 900l/h.? Moje łącznie przeganiają podobną ilość wody na godzinę...

Opublikowano
3 minuty temu, wobi napisał:

Druga sprawa  to na co je ewe. wymienić? Na Ultramaxa 2000 który realnie pompuje 900l/h.? 

Np. na FX6 Fluval.

Opublikowano

Jeśli masz Aquela turbo 2000 jako mechanika, to zostaw te JBL-e. Dla biologii tempo przepływu nie ma znaczenia, a jej ilość w tych dwóch filtrach w zupełności wystarczy. 

Opublikowano

Dzięki, w takim razie zmienię tylko falownik na mocniejszy i będę obserwował paramerty.Ryby będą te same w prawie 2 razy większej ilości wody, więc teoretycznie wszystko powinno być ok.