Grochu Opublikowano 16 Marca 2020 #1 Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Witam serdecznie, Zdecydowałem się na dołączenie do klubu z uwagina rozpoczęcie przygody z pyszczakami. Jest to mój drugi zbiornik ale pierwszy z malawi - zresztą tak ja w tytule. Pierwsze akwarium to 375L 150x50x50 akwarium ogólne, zoo. Natomiast przedstawiany przeze mnie zbiornik malawi to szkoło około 150L 80x40x45 panoramiczne. Nietypowej budowy bo szyba przednia gięta jest na rogach i klejona dopiero na tylnej szybie. Niecodzienne rozwiązanie ale traf chciał takie dostałem od znajomego. A jak to się mówi darowanemy w zęby się nie zagląda. Od dłuższego czasu myślałem nad założeniem malawi w moim dużym zbiorniku, jednak nadarzyła się okazja zbudowania go w mniejszym więc o to jest. Pytaniejak długo będzie w tym mniejszym. Skały użyte do budowy to dolomit, piach natomiast kwarcowy. Oświetlenie to dwie świetlówki LED. Jak widać jedna z nich jest niebieska druga to mieszanina diod niebieskich z białymi. Zbiornik jest w trakcie dojrzewania więc mam jeszcze chwilę na wybór obsady, jednak wiem że nie zaszaleje Wstawiam dwa zdjęcia, przed i po zalaniu. Chętnie przyjmę porady, a także konstruktywną krytykę Raz jeszcze witam, i pozdrawiam wszystkich. Jakub Grochowiecki Edytowane 16 Marca 2020 przez Grochu
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Marca 2020 #3 Opublikowano 16 Marca 2020 Witam Ciebie na naszym forum..super , że dołączyłeś naszego grona.
suricade Opublikowano 17 Marca 2020 #4 Opublikowano 17 Marca 2020 Zdjęć nie widać. Możesz coś napisać o filtracji?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 17 Marca 2020 #5 Opublikowano 17 Marca 2020 1 godzinę temu, suricade napisał: Zdjęć nie widać. Wczoraj jeszcze były.
Grochu Opublikowano 19 Marca 2020 Autor #6 Opublikowano 19 Marca 2020 Filtracja wbudowana w pokrywę akwarium, z podziałem na sekcje. W pierwszej standardowo gąbki, druga wypełniona Seachem Matrix, trzecia to ceramika częściowo " pożyczona " z dużego zbiornika, częściowo świeża. Producent deklaruje przepływ 500L. Jak to będzie w praktyce zobaczymy. Poprzedni właściciel był zadowolony, a i jakość wody była na dobrym poziomie. W razie gdyby nie dał rady czeka już przygotowany Eheim 2028. Nie wiem co się stało ze zdjęciami ale wrzucę jeszcze raz. 1
Rekomendowane odpowiedzi