Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie, 

Zdecydowałem się na dołączenie do klubu z uwagina rozpoczęcie przygody z pyszczakami. Jest to mój drugi zbiornik ale pierwszy z malawi - zresztą tak ja w tytule. :)

Pierwsze akwarium to 375L 150x50x50 akwarium ogólne, zoo. 

Natomiast przedstawiany przeze mnie zbiornik malawi to szkoło około 150L 80x40x45 panoramiczne. Nietypowej budowy bo szyba przednia gięta jest na rogach i klejona dopiero na tylnej szybie. Niecodzienne rozwiązanie ale traf chciał takie dostałem od znajomego. A jak to się mówi darowanemy w zęby się nie zagląda. 

Od dłuższego czasu myślałem nad założeniem malawi w moim dużym zbiorniku, jednak nadarzyła się okazja zbudowania go w mniejszym więc o to jest.  Pytaniejak długo będzie w tym mniejszym. :)

Skały użyte do budowy to dolomit, piach natomiast kwarcowy. Oświetlenie to dwie świetlówki LED. Jak widać jedna z nich jest niebieska druga to mieszanina diod niebieskich z białymi. 

Zbiornik jest w trakcie dojrzewania więc mam jeszcze chwilę  na wybór obsady, jednak wiem że nie zaszaleje  ;)

Wstawiam dwa zdjęcia, przed i po zalaniu.  Chętnie przyjmę porady, a także konstruktywną krytykę ;)

Raz jeszcze witam, i pozdrawiam wszystkich. 

Jakub Grochowiecki

Edytowane przez Grochu
Opublikowano

Filtracja wbudowana w pokrywę akwarium, z podziałem na sekcje. W pierwszej standardowo gąbki, druga wypełniona Seachem Matrix, trzecia to ceramika częściowo " pożyczona " z dużego zbiornika, częściowo świeża. Producent deklaruje przepływ  500L. Jak to będzie  w praktyce zobaczymy. Poprzedni właściciel był zadowolony, a i jakość wody była na dobrym poziomie. W razie gdyby nie  dał  rady czeka już  przygotowany Eheim 2028. Nie wiem co się stało ze zdjęciami ale wrzucę jeszcze raz. 

20200313_230505.thumb.jpg.a0f29a0c13740c7db3a8a9f5f85eafca.jpg20200314_184614.thumb.jpg.3539d2eed4eb15e2c46257f6aed9b59c.jpg

• Lubię to 1