Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki forum KM dowiedziałem się że można tanio kupić kamienie w Sosnowcu ... Ale ludzie z moich okolic (Okolice zawiecia) nie muszą jechać i nakładać kawał dorgi. Więc dla niezrorientowanych: Daglezja Zawiercie :

Łupek : 0,70 zł za kilogram

Takie fajne kamole (coś takiego jak w akwa czestera_: 0,60 zł kg

Keramzyt: 0,50 zł litr

A więc za 10 kg łupka i 4kg tych kamoli czyli 2 siatki i 6 litrów keramzytu zapłaciłem jakieś 13,80. A dla porównania : w sklepie łupek po przezenie kosztuje 1,30 :)

Pozdrawiam $ticz

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zrobiłem testy:   azotany 2 ppm,   fosforany 0,1 ppm. W postach od #121 i dalej pisałem że regenerowana żywica (sól + ług sodowy) zbijała do ok. 5ppm…  teraz 2ppm. Być może problemem był przepływ – ustawienie żywicy w filtrze. Jeszcze inna możliwość to temperatura. Część żywicy była regenerowana na ciepło. W koszu na śmieci butelka po wodzie 5l z odciętym dnem i dziurką przy zakrętce. Żywice w butelce, na to sól w tabletkach. Dolewanie co jakiś czas gorącej wody + dodatek NaOH. Później to samo, tylko woda podawana kroplownikiem 1 l/h (zimna).  Oczekiwane wartości przy karmieniu 2,6g (futura ex)  i podmianie wody 7,7 l/h to 6 ppm azotanów i 0,6 ppm fosforanów. W jednym z artykułów czytałem, że warto regularnie usuwać przy regeneracji związki organiczne; być może raz zapchane żywice są trudne do oczyszczenia.  Planuję nowe żywice regenerować 10% roztworem soli z dodatkiem 0,5% NaOH w garnku w temp. 80 stopni przez dłuższy czas.  O ile się nie znudzę i znowu będzie tylko na podmianie Integracja pompy z HA przestała działać Coś po stronie serwera. Pewnie przez to, że zrobiłem stopniowe zwiększanie mocy i ilość poleceń zablokowała czasowo usera Dzisiaj znowu działa. Ale teraz już sterowanie ustawione na poziomie aplikacji… bezpieczniej.
    • Zacznij od zwiększenia ilości podmian. Jeśli to nie pomoże trzeba będzie pomyśleć o zmniejszeniu oświetlenia. 
    • Mam ogólnie zestaw Juwel Rio 180 i wszystko co w standardzie w tym juwelu + Fluval 307, ostatnio z podmianami słabo było przez brak czasu totalny, jedynie samo karmienie raz dziennie, świecę około 10h. Obsada to Maingano, ale były ze mną od małego, dopiero teraz większe są. W tym juwelu nie ma regulacji światła także są dwie Ledowe lampy i obie świecą, jedna pod rośliny, druga zwykła.
    • Jaką masz obsadę? Mbuniaki powinny taki glon roznieść w pył. Kiepskie foto i nie chce krakać, ale glony nitkowate to mniejszy problem. Te wykwity przy szybie i na kamieniach wyglądają mi na sinice. To nie glony tylko bakterie. Poczytaj jak je dokładnie zidentyfikować i z tym walczyć. Google pomogą. Ogólnie zbiornik wygląda na mocno prześwietlony. To przy zbyt rzadkich podmianach, niewłaściwym karmieniu, niedostatecznej filtracji i cyrkulacji  daje takie efekty. Nie pomaga brak roślin, Nie ma komu konsumować pierwiastków gromadzących się w wodzie. I pojawia się niechciane życie. 
    • Jakie masz oświetlenie?
    • Witam, mam akwarium malawi już z 6miesięcy mniej więcej, glony rosną w nim jak szalone, co zrobić lub co wlać aby zredukować te glony, zbyt dobrze się rozwijają. Ostatnio żadnych testów nie robiłem jakby co, może jakiś prosty sposób ktoś ma ?:) Ogólnie gdyby glony był tylko na kamieniach to spoko ale szybę też atakują.
    • A no tak, pores per inch. 
    • Wszystko się zgadza, tylko gąbki im większe ppi tym drobniejsza. 😉
    • Fakt przez pośpiech przed świętami wkleiłem nie to co trzeba 🙃 Rurka wlotowa ze skimmerem: https://trzmiel.com.pl/pl/p/AquaSteel-Stalowa-rurka-ssaca-ze-skimmerem-1622-mm/7394      
    • Po co? Twój Ultramax ma już w zestawie ceramikę, więcej złoża nie sprawi, że biologia będzie działać lepiej, tylko że mechanika będzie działać gorzej. System ma w założeniu działać tak: gruba gąbka (ok 40ppi) wyłapuje najgrubszy syf, potem ta drobniejsza (ok 20ppi) wyłapuje drobniejszy, który przeleciał przez pierwszą, potem wata wyłapuje już najmniejsze drobinki i na koniec względnie czysta woda płynie przez ceramikę, gdzie bakterie robią swoje. Tzn. bakterie będą też sobie żyły na gąbkach, piasku, etc, ale ceramika to ich terytorium. Link do skimmera nie działa, chyba podałeś coś co już kupiłeś. Bez loginu, hasła, numeru karty kredytowej, kodu CVV majfrend  nie zobaczymy co to. Daj link do samej aukcji.   
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.