Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Moje ryby od jakiegoś czasu ocierają się o piasek, nie wszystkie ale z 5 sztuk bankowo. Robią to bardzo energicznie szczególnie Acei i Yellowki.

Zaobserwowałem, że wzmożone jest to po kilkudziesięciu minutach od karmienia.

Może za dużo karmie?

Wydaje mi się że niektóre są "wypasione" a niektóre szczupłe. 27ce7420b1543df5edf300c00e0a2f6c.jpgd2424c6e9ddae3ab37a721c2e93e8dcc.jpg1a669c675c8029ff91dbdd2a8adf6791.jpgccded2b5f13db1253ac79d1d3df122f1.jpg

Opublikowano
10 minut temu, Sacrum napisał:

Moje ryby od jakiegoś czasu ocierają się o piasek, nie wszystkie ale z 5 sztuk bankowo. Robią to bardzo energicznie szczególnie Acei i Yellowki.

To normalne jest zachowanie u ryb.

• Lubię to 1
Opublikowano

Akwa 150x50x50
Fluval 406 biolog
Aquael Circulator 2000 mechanik
Acei, Yellowki, Rdzawe,
Cynotilapia Zebroides

Podmiany co 2 tygodnie 30%
Kamienie x2 dziennie (Jbl Novo Malawi, Tropical africa herbivore, Hikari excel cichlid)

NO2- niewykrywalne
NO3- 20
Ph - 7.5
Testy kropelkowe, lubelski twardy kranovit.

Opublikowano
5 godzin temu, Sacrum napisał:

Zaobserwowałem, że wzmożone jest to po kilkudziesięciu minutach od karmienia.

Sporadyczne ocieranie nie jest niczym niepokojącym. Częste może wskazywać na nieodpowiedni pokarm. Hikari ma różne opinie.

3 godziny temu, Bartek_De napisał:

Czy ten pokarm podajesz bezpośrednio, czy wcześniej go moczysz?

Tu jest granulat i to nie najmniejszy. Warto go namaczać przed podaniem, ale to może nie wystarczyć. Stosowałem ten pokarm i go odstawiłem, gdyż miałem podejrzenia, że źle wpływa na zdrowie ryb. Zapychał je, mimo że go namaczałem. Odstaw go i zaobserwuj, czy sytuacja się poprawi. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Karmie też TROPICAL 3-ALGAE Granulat, którego podobnie jak Hikari nie namaczam.

Karmiłem też OSI spirulina pellets ale od miesiąca ni karmie bo się skończył.

Zatem odstawie 3-ALGAE i Hikari. Pokarmie płatkami JBL i okazjonalnie Herbivore.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sacrum napisał:

Karmie też TROPICAL 3-ALGAE Granulat, którego podobnie jak Hikari nie namaczam.

Tu masz prawdopodobną przyczynę ocierania. Podobnie jak @pozner napisał, Hikari bym odstawił, ale Tropicalem możesz dalej karmić, tylko przed podaniem mocz go kilka minut.

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, Bartek_De napisał:

Tropicalem możesz dalej karmić, tylko przed podaniem mocz go kilka minut.

Bartek, jeśli to jest Africa Herbivore, to nawet moczyć nie trzeba. One nie pęcznieją.
Pzdr. Rysiek.

• Lubię to 1
Opublikowano
Bartek, jeśli to jest Africa Herbivore, to nawet moczyć nie trzeba. One nie pęcznieją.
Pzdr. Rysiek.
To jest Tropical 3 algae. Tego pokarmu nie znam, profilaktycznie napisałem żeby moczyć. Zresztą zawsze moczę wszelakie granulki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1