Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeszukiwałem forum w poszukiwaniu obsady i znalazłem coś takiego:

Chindongo Saulosi

Labidochromis perlmutt

Idotropheus sprengerae

Chciałbym się dowiedzieć czy te trzy gatunki połączone mogą przebywać w jednym zbiorniku? Akwarium ma 240 litrów wymiar 120x40x50.

Prosiłbym również o pomoc w określeniu ile ryb danego gatunku mógłbym wpuścić do takiego zbiornika aby pyski miały zapewnione dobre warunki. Proszę o proporcje np 1+4 itd.

Dopiero się uczę więc jeśli coś jest źle napisałem proszę mnie poprawiać chętnie wysłucham doświadczonych akwarystów :)

Opublikowano

Obsada jak najbardziej OK. Pod względem żywieniowym i pod względem charakteru ryb. Saulosi i rdzawy są rybami stadnymi. Dlatego proponuję docelową obsadę tych dwóch gatunków w ilości 2+ 6/7. Przemyśl czy chcesz ten trzeci gatunek.  Osobiście polecam jednak dwa gatunki a atrakcji Ci nie zabraknie przy takiej dwugatunkowej obsadzie.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie tego nie byłem pewien czy 3 gatunki to nie jest aż za duzo do baniaczka 240l. 

Właśnie takiej porady potrzebowałem. Szukałem do tego litrażu ryb w miarę spokojnych o zbliżonej diecie i temperamencie. Tak też zrobię pozostanę przy dwóch gatunkach. 

Jedynie stworzenie haremów będzie problematyczne bo dosyć późno można określić płeć. Na szczęście te dwa gatunki saulosi i rdzawy są popularne i łatwo dostępne przez co są dosyć tanie. 

Edytowane przez Maciej1
Opublikowano
14 minut temu, Maciej1 napisał:

Jedynie stworzenie haremów będzie problematyczne bo dosyć późno można określić płeć. Na szczęście te dwa gatunki saulosi i rdzawy są popularne i łatwo dostępne przez co są dosyć tanie. 

Dlatego warto na początku wziąć po 10-15 szt narybku i potem zredukować. Można ewentualnie kupować dorosłą obsadę (  odradzam)  ale wtedy pozbawiasz się  możliwości  obserwacji  ich rozwoju. A jest to wiedza niewymierna . Dlaczego po 10-15 sztuk narybku? Bo niestety ale zawsze przewaga samców jest dominująca ..a tak będziesz miał w czym wybierać.

14 minut temu, Maciej1 napisał:

Tak też zrobię pozostanę przy dwóch gatunkach. 

..i słusznie. Wtedy możesz   mieć więcej samic co jest o tyle istotne , że samiec saulosi najczęściej podczas tarła jest bardzo agresywny i gdybyś miał 3-4 samice to szybko będą "zajechane". A tak możesz śmiało próbować trzymać nawet po dwa samce co bardzo często w takim litrażu się udaje.

Opublikowano

Pisałem o płci właśnie dlatego, że chciałem zacząć od maluszków a niestety wtedy nie ma możliwości określenia czy to samiec czy samica. 

Jedynie co mnie martwi to fakt, że nie wiem czy znajdę miejsce w, którym przyjmą mi osobniki, które okażą się nadprogramowymi samcami. 

Muszę poszukać w okolicach Sosnowca miejsc gdzie mógłbym kupić pyszczaki i ewentualnie oddać nadmiar. Raczej wystrzegam się sklepów zoologicznych jeśli chodzi o akwarystykę.