Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, 

To mój pierwszy post tutaj wiec jak coś złe napisze, proszę o wyrozumiałość

Proszę o poradę w doborze obsady do akwarium 325 l o wymiarach 130x50x50.  Głównym gatunkiem będą kulfoniki (Labeotropheus trewavasae Thumbi West). Jakie towarzystwo dla nich.

Dziekuję z góry za wszystkie propozycje

Opublikowano

Chyba za małe akwarium dla kulfonów, samce rosną ponad 17 cm.

Ja teraz podobne akwarium stawiam i wybieram z Melanochromis Johani, Pseudotropheus Interruptus, Metriclima Koningsi i Chindongo Elongatus Neon Spot.

Docelowo będzie jeden lub dwa gatunki. Więcej bym nie dawał do takiego zbiornika, w sumie fajnie będzie wyglądać jeden gatunek z większą ilością samców, ale to już musisz sam zadecydować. Sam się u siebie waham jeszcze czy jeden czy dwa gatunki, ciężko wybrać bo się wszystko podoba... :)

Opublikowano
29 minut temu, Mbunabucket napisał:

Chyba za małe akwarium dla kulfonów, samce rosną ponad 17 cm.

Do tej wiekości dorastają L fuelleborni, L trewavasae rosną mniejsze tak do 13cm.Może i bym się odważył włożyć kulfonki do tego zbiornika ale  tylko w przypadku zbiornika dwugatunkowego.

2 godziny temu, Amy napisał:

Proszę o poradę w doborze obsady do akwarium 325 l o wymiarach 130x50x50

W naszym biotopie jest mnóstwo ryb pasujących do Twojego zbiornika np

C zebroides Jalo Reef, C sp hara gallireya reef i wiele innych z tego rodzaju wystarczy wpisać Cynotilapia . Ch saulosi, L caeruleus "yellow", Ch mphanga, M callainos, Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" Labidochromis perlmutt,  Labidochromis joanjohnsonae. Z tych ryby możesz sobie już coś ułożyć np trzy gatunki. To jest tylko próbka możliwości

Opublikowano

Tak jak napisałam, zależy mi na kulfonach i do nich chciałabym dobrać optymalne towarzystwo. Przerabiałam saulosi, yellowy, hary, ale kulfony urzekły mnie najbardziej. Może być dwugatunkowe, nie ma problemu.

Opublikowano
Godzinę temu, Slawek-meszek napisał:

Do tej wiekości dorastają L fuelleborni, L trewavasae rosną mniejsze tak do 13cm.Może i bym się odważył włożyć kulfonki do tego zbiornika ale  tylko w przypadku zbiornika dwugatunkowego.

W naszym biotopie jest mnóstwo ryb pasujących do Twojego zbiornika np

C zebroides Jalo Reef, C sp hara gallireya reef i wiele innych z tego rodzaju wystarczy wpisać Cynotilapia . Ch saulosi, L caeruleus "yellow", Ch mphanga, M callainos, Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" Labidochromis perlmutt,  Labidochromis joanjohnsonae. Z tych ryby możesz sobie już coś ułożyć np trzy gatunki. To jest tylko próbka możliwości

Sławku sugerowałem się stronką http://www.onzemalawicichliden.eu//Bestanden vissendatabase eng/Labeotropheus trewavasae Thumbi West eng.html

Sam mam te ryby, ale dopiero półtorej roku, więc nie wiem do jakich rozmiarów dorośnie, ale na pewno nie dałbym go do takiego zbiornika, może się mylę.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Mbunabucket napisał:

ale na pewno nie dałbym go do takiego zbiornika, może się mylę.

Według moich info ta ryby rośnie do 15cm  http://malawi.si/Malawi/Mbuna/Labeotropheus/Labeotropheus trewavasae/slides/Labeotropheus trewavasae 'Mitande Reef'.html,  http://www.akwarysta.eu/index.php/opisy-ryb/145-pyszczak-wysmukly-labeotropheus-trewavasae  Jedna ryba a jak różne opisy. I dlatego dałbym, ale tylko i wyłącznie  np z Saulosi. Dlaczego dałbym bo mam obecnie trewavasae MC i nie  wiedzę jakiejś straszniej agresji. A co do wielkości to się okaże 😀

Teraz osobiście z takiego szkiełka  zrobiłbym jednogatunkowe demasonarium. Z tym, że nie zaproponowałbym Demasona osobie świeżej, czyli młodemu adeptowi malawistyki.

48 minut temu, mareckee napisał:

To może acei lub acei itungi?

Osobiście uważam że to piękne i spokojne ryby

Tak masz rację to są piękne i spokojne ryby ale no właśnie jest jedno wielkie ale. Ta ryba rośnie do 18cm samce i na pewno nie nadaje się do Twojego szkła

Edytowane przez Slawek-meszek
Opublikowano

Tak masz rację to są piękne i spokojne ryby ale no właśnie jest jedno wielkie ale. Ta ryba rośnie do 18cm samce i na pewno nie nadaje się do Twojego szkła

Według tej strony ryby te dorastają do 14 cm http://malawi.si/Malawi/Mbuna/Pseudotropheus/Pseudotropheus sp. 'acei'/slides/Pseudotropheus sp. 'acei' Chimwalani Reef (Ricky Ward) 01.html  //    http://malawi.si/Malawi/Mbuna/Pseudotropheus/Pseudotropheus elegans/slides/Pseudotropheus elegans 'Itungi' (ems-vechte-aquaristik) 01.html    ale dobrze karmione faktycznie mogą dorosnąć do 18 cm :) . 

Twoje info jest takie samo jak moje o wielkości p.acei. Labeotropheus trewavasae 'Thumbi West Island' faktycznie rośnie duży, osiąga minimum 15 cm a często więcej i nie nadaje się do 325l tak samo jak p.acei. 

Samiec Labeotropheus trewavasae 'Thumbi West Island' 17,5 cm. 

• Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz78 napisał:

Samiec Labeotropheus trewavasae 'Thumbi West Island' 17,5 cm.

Być może masz rację pokazując ten filmik, że potrafi urosnąć do takich rozmiarów. To do ilu urośnie L fuelleborni 😲

Jakiś strasznie duży i wysoki ten trewek, jakby to był fuelleborn.

Jeżeli faktycznie to jest L trewavase (choć nie chce mi się w to wierzyć) zmienię zdanie i nie polecę tej ryby do mniejszego zbiornika niż 150cm