Kemeiz Opublikowano 19 Lutego 2020 #1 Opublikowano 19 Lutego 2020 Witam Buduję filtr narurowy do baniaczka 240 (260) litrów. Poczytałem forum i mam pytanie, czy można łączyć ze sobą dwa kolanka 90 stopni, tak aby zrobić nawrotkę o 180 stopni. Jakie sklepy z rurkami, zaworami, itp. polecacie?
rekawiczka Opublikowano 19 Lutego 2020 #2 Opublikowano 19 Lutego 2020 Połaczyć można. Jeżeli chodzi o sklepy to korzystałem z https://sklep.tanienawadnianie.pl oraz https://sklep.wodbud.com.pl 1
Kemeiz Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 20 Lutego 2020 Czy wszyscy kleją te rurki, czy może ktoś używał systemu rur zgrzewanych? Bo mam dylemat, którą technologię wybrać.
rekawiczka Opublikowano 20 Lutego 2020 #4 Opublikowano 20 Lutego 2020 Z tego co kojarzę to są osoby posiadające filtrację zrealizowaną systemem klejonym oraz tacy którzy stosowali system rur zgrzewanych. Osobiście nie potrafię stwierdzić który system jest lepszy, natomiast mam wrażenie, że więcej kolegów ma system klejony.
Kemeiz Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 25 Lutego 2020 Już zgromadziłem potrzebny sprzęt. Tak się tylko zastanawiam co włożyć do wkładów jak już je zmontuję. Na te moje 240 litrów planuje 2 wkłady mechaniczne (sznurkowe na początek) i dwa biologiczne (ceramikę?). Czy powinienem coś jeszcze dołożyć lub zamienić zawartość kóregoś korpusu?
rekawiczka Opublikowano 25 Lutego 2020 #6 Opublikowano 25 Lutego 2020 Jeżeli jeszcze nie skleiłeś całości możesz rozważyć korpus na Purolite A520e oraz/lub korpus na złoże do usuwania PO4.
Kemeiz Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 26 Lutego 2020 Jeszcze nie skleiły, mam tylko złożone na sucho. Ale te proponowane przez Ciebie, to zamiast któregoś z tych czterech? Czy dodatkowo? Bo mam tylko miejsce na 4 w szafce.
Kemeiz Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor #9 Opublikowano 26 Lutego 2020 A macie jakiś patent na testowanie szczelności instalacji przed całkowitym złożeniem? Chodzi mi np. o części z zaworami, które są wkręcanie. Jak się okażą nieszczelne a skleję całość to później trudno już dokręcić lub odkręcić i ponownie uszczelnić.
Bartek_De Opublikowano 26 Lutego 2020 #10 Opublikowano 26 Lutego 2020 A macie jakiś patent na testowanie szczelności instalacji przed całkowitym złożeniem? Chodzi mi np. o części z zaworami, które są wkręcanie. Jak się okażą nieszczelne a skleję całość to później trudno już dokręcić lub odkręcić i ponownie uszczelnić. I tu jest w właśnie szkopuł, że nie ma takiego patentu. Trzeba to zrobić raz, a dobrze. Jeśli użyjesz nici Loctite https://allegro.pl/oferta/loctite-55-nic-do-zlaczy-gwintowych-w-rurach-160m-8347819382?utm_medium=app_share&utm_source=facebook to nie powinno być żadnych niespodzianek. Nawiń trochę więcej niż w tabelce na opakowaniu i będzie dobrze. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi