Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nigdzie nie mogłem znalesc nic na temat jak zregenerować i kiedy będę wiedział że trzeba zregenerować nitratec jbl-a wiem tylko że solą nie jodowana pozdrawiam proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Znalazłem opis regeneracji, ale po angielsku jeśli to nie problem

"Regeneration:Make a salt solution consisting of 100 g iodine-free salt and 1 l water in a plastic container. Place the net bag with JBL NitratEx in the solution for one to two days, moving it backwards and forwards frequently. Gently "kneading" the bag ensures that it is saturated with salt solution. Rinse the bag thoroughly in fresh water. The specified amount of salt solution is sufficient to regenerate a bag containing 250 ml JBL NitratEx. For more bags, increase the amount correspondingly."

Wujek Google przetłumaczył:

Regeneracja: Przygotuj roztwór soli zawierający 100 g soli niezawierającej jodu i 1 l wody w plastikowym pojemniku. Umieść siatkę z JBL NitratEx w roztworze na jeden do dwóch dni, często ją przesuwając do tyłu i do przodu. Delikatnie „ugniatając” worek zapewnia nasycenie roztworem soli. Dokładnie opłucz torbę w słodkiej wodzie. Podana ilość roztworu soli wystarcza do zregenerowania worka zawierającego 250 ml JBL NitratEx. W przypadku większej liczby toreb odpowiednio zwiększ kwotę.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ja regenerowałem  w ten sposób , że sól  200g (niejodowana)  rozpuszczałem w 2 litrach  ciepłej wody . Mieszasz co jakiś czas  przez...24 godziny minimum. Średnio starcza na około 3 miesiące ..po tyn czasie traci swoje możliwości absorpcji . Jest skuteczna..ale taniej  wychodzi purolite a520e i szybciej regenerujesz.

Poprawiłem Ci nazwę w tytule:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 18.02.2020 o 19:06, AndrzejGłuszyca napisał:

Ja regenerowałem  w ten sposób , że sól  200g (niejodowana)  rozpuszczałem w 2 litrach  ciepłej wody . Mieszasz co jakiś czas  przez...24 godziny minimum. Średnio starcza na około 3 miesiące ..po tyn czasie traci swoje możliwości absorpcji . Jest skuteczna..ale taniej  wychodzi purolite a520e i szybciej regenerujesz.

Poprawiłem Ci nazwę w tytule:)

Właśnie przy następnym zakupie purolite a czy też go się regenereuje po przez sól? 

Opublikowano
Teraz, AndrzejGłuszyca napisał:

Jeżeli pytasz o purolite to tak..i robisz to max w ciągu 1 godziny trzy razy.

Poczytaj tutaj:

Dzięki za szybką odpowiedź 

• Lubię to 1