teniebieskie Opublikowano 18 Lutego 2020 #1 Opublikowano 18 Lutego 2020 Mam pyszczaki socolofi w 330L akwarium a 2 samice inkubują ikrę już 2 tydzień czy złym pomysłem jest przekładanie ich do akwarium 160 z samymi gupikami i krewetkami jako kotnik,bo przecież i tak nie pobierają pokarmu, ale, jak wypuczą młode to nie wezmą się za młode gupiki i krewetki. Jest to mój pierwszy wpis pyszczaki mam od niedawna jakieś pół roku.
Moralesq Opublikowano 18 Lutego 2020 #2 Opublikowano 18 Lutego 2020 To zły pomysł. Jak inkubującą samicę przeniesiesz do innego akwarium, to często jej powrót jest niemożliwy, bo zostaje zagoniona przez pozostałe osobniki. Poza tym, przenoszenie do akwarium z gupikami i krewetkami? Zakładam, że tam masz inne parametry wody. Po co ją jeszcze dodatkowo stresować zmianami parametrów. Jeśli bardzo zależy Ci na młodych, to zastosuj wewnętrzny kotnik np. siatkowy i tam wpuść inkubującą samicę. W tym przypadku powrót samicy po wypuszczeniu młodych powinien być bezproblemowy, bo pozostałe ryby będą ją cały czas widziały. Później same maluchy możesz przenieść do innego kotnika, ale najlepiej o takich samych parametrach lub trzymać je w tym wewnętrznym kotniku. Pozdrawiam.
Falcowski Opublikowano 18 Lutego 2020 #3 Opublikowano 18 Lutego 2020 Godzinę temu, Moralesq napisał: ...zastosuj wewnętrzny kotnik np. siatkowy i tam wpuść inkubującą samicę... lub trzymać je w tym wewnętrznym kotniku. W wewnętrznym kotniku maluchy nie przeżyją dnia. Dorosłe pyszczaki sa wstanie wyssać je przez siatkę lub poranić. Jeśli już chcesz odławiać samice, choć nie jest to wskazane, to po około 25 dniach od startu inkubacji, żeby małe były rozwinięte w razie, jak je wypuści. 4
teniebieskie Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor #4 Opublikowano 28 Grudnia 2020 teraz widzę ze to był głupi pomysł a doczekałem się już młodych paszczaków 2 razy
Bartek_De Opublikowano 28 Grudnia 2020 #5 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 18.02.2020 o 11:44, Falcowski napisał: W wewnętrznym kotniku maluchy nie przeżyją dnia. W takim przeżyją, używam i się sprawdza https://allegro.pl/oferta/kotnik-plywajacy-do-separacji-ryb-9531074535 Edytowane 28 Grudnia 2020 przez Bartek_De 3
Rekomendowane odpowiedzi