Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pył unosi się na powierzchni i do 10cm pod tafla wody niżej już go nie ma. Skimer poprawił trochę stan wody ,ale pył do końca nie znikł.

Opublikowano

U mnie niestety nadal problem nie zniknął. Wypłukałem cały filtr z wężem wylotowym. Na tą chwilę myślę, że to jakieś procesy biologiczne zachodzące w filtrze. Zauważyłem dużą poprawę po tym jak wyjąłem całe złoże matrix-a z filtra. Jest taka możliwość, że ceramika ,,ściera" się pod wpływem przepływu wody i drgań spowodowanych pracą filtra? 🤔

Opublikowano

Też mi się wydaje że to proces biologiczny , a może właśnie złoże pyli. Ja mam to co było z FX 6 w zestawie. Może być jeszcze za szybki przepływ i bakterie nie mogą się utrzymać na ceramice. Skręciłem przepływ o 30% zobaczymy co będzie.

Opublikowano

Na tą chwilę mam w filtrze gąbki zeolit i właśnie ceramikę z zestawu. Sprawdzałem je w akwarium (rozcierałem w rękach) nie pyliło. Matrix jest miękki jak pumeks i pyli. Poza tym przy włączonym fx6 i skimerze pył na tafli jest cały czas. Wyłączyłem na noc filtr a zostawiłem włączony skimer i prawie zniknął. Myślałem, że to przyczyna dojrzewania zbiornika ( 50dni) ale objawy są takie same jak u Ciebie więc chyba nie.

Opublikowano

U mnie akwa zalane w  październiku i od tego czasu nie mogę sobie z tym poradzić. W sobotę będę robił testy wody ok zobaczę co wyjdzie. Na początku miałem wewnętrzny filtr i pyłu było jakby dużo mniej. Ja mam u siebie dwa prefiltry i używałem w nich watolina która zaczęła mi pylić ,może to być przyczyną. Z drugiej strony teraz stosuje sznurki które powinny wyłapać ten pył. Na razie i umnie problem nie rozwiązany.

Opublikowano

Więc cykl azotowy można wykluczyć.      Wyrzucę jeszcze tą ceramikę fluval założę sznurek 50 mikronów. W ten sposób będzie można wykluczyć biologię. Jeszcze nie mam obsady więc ryzykuje jedynie wydłużenie cyklu. Na tą chwilę jestem przekonany że to ceramika.

Opublikowano

Właśnie zidentyfikowalem problem a wzasadzie żona która powiedziała że według niej to nie pył tylko powietrze i miała rację. Zaczerpnąłem kilkakrotnie wiaderkiem wody z akwa rozłamem do litrowych słoików i pod światło. I szczena opadła a tu po kilku chwilach woda kryształ. Z wylotu kubła lecą drobniutkie pęcherzyki powietrza , przy tak dużym przepływie  jest ich mnóstwo i wydaje się że to pył. Podniosłem wylot nad powierzchnię wody i po kilku min w akwa prawie nie widać zapylenia. Pobierz u siebie wodę i  zobacz czy aby nie to samo co u mnie. A jakie masz tło? Bo ja czarne pcv i przy takim  dobrze to widać. Ja jedynie będę rozkminial skąd te powietrze.