Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Akwarium  680 l wystartowało w listopadzie. Filtracja to fx6 plus dwa korpusy równolegle jako prefiltr. Cyrkulator jebao sow 8 plus skimer. Prawie od samego początku widziany jest drobniutki pyłek w wodzie. Widać go wieczorem przy oświetleniu akwarium ledami ,tło akwarium to czarne pcv przy którym pył ten jest dobrze widziany. Filtracja przez watoline, sznurki ,gąbki nie przyniosła żadnego efektu. Dodam że od połowy stycznia zbiera się w prefiltrach dziwna biała maź.

Proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi bo już nie wiem co to może być.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym raczej zapytał o sposób przygotowania piasku przed zalaniem, bo może nie wystarczająco wypłukany, ewentualnie jaka gramatura tego piasku. Inna ewentualnością jest źle ustawiona cyrkulacja wody, zbyt duża lub np. nawiew w stronę dna.

Zawsze możesz spróbować jakiegoś specyfiku do krystalizacji wody, który wiąże związki i cząsteczki w większe grudki łatwiejsze do odfiltrowania

PS podrzuć zdjęcia może to też coś podpowie

Edytowane przez Sprinciu
Opublikowano

Podłoże to piasek Kreisel 099 (0,5-1,4mm). Dziwne jest to że widać to przy oświetleniu LED, przy świetlówkach nie widzę tego pyłu. A ta biała maź w prefiltrze to co może być?

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam! 

W moim przypadku okazało się, że wpadł do wirnika pompy kawałek biologii (seachem matrix). Aby sprawdzić włącz filtr , potrząśnij energicznie całym filtrem jednocześnie obserwując wylot wody z filtra. Jesli wyleci ,,pył" to już znasz przyczynę mętnej wody.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.