Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

Jest to mój pierwszy post, więc na wstępie chciałem się przywitać.

Planuje założyć akwarium z biotopem Malawi. Po długich bojach z moją radą nadzorczą, wybrałem zbiornik: Aquael Glossy 120 Czarne. Przeczytałem podstawy i mniej więcej mam pojęcie jak zacząć. Jednak kwestia filtracji mnie dręczy. WIem, że do takiego zbiornika potrzebuje filtra biologicznego i mechanicznego. O ile o biologu mam pojęcie co wybrać to nie wiem co mam zrobić z filtrem mechaniczny.

Mam ze starych czasów kubełek JBL 701. Myślałem, że użyję go jako filtra biologicznego i dorzucę przed niego jakiś prefiltr. Ale jako mechaniczny wszędzie jest napisane albo o narurowych albo o jakiś filtrach wewnętrznych. A szczerze mówiąc, to wolał bym do środka wsadszać jak najmniej. Czy jest jakaś opcja z zewnętrznym filtrem mechaniczny. Czy może to być zwykły kubełek. Tylko co wtedy do środka? Same gąbki i czyścić co tydzień? Czy należy dołożyć jakiś cyrkulator?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Czyli jednak narurowy. A jakieś inne rozwiązanie? Ta instrukcja super, tylko raczej kiepski ze mnie majsterkowicz. Choć kto wie, może się skusze.

A pytanie odnośnie przytoczonego postu - jak często należy wymieniać (czyścić?) taki wkład z waty? I czym kleić te rurki aby były OK dla wody i ryb?

Dzięki

Opublikowano

wkłady czyścisz raz na tydzień lub dwa. Jeśli chodzi o klej to używamy tego samego co w przypadku klejonych instalacji domowych, ale nie musisz nic kleić, można skorzystać z gotowych wlotów i wylotów.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam taką sama filtracje jak z artykułu od Bartka_De i jestem zadowolony. Wszystko do klejenia kupisz w sklepie z akwarystyką morską, lub na Allegro. Korpusy proponuje kupić na Allegro bo są dużo tańsze niż w Castoramie czy też Obi, ale jedna sztuka to też jakiegoś wielkiego kosztu nie robi. Co innego przy filtracji narurowej to już koszty są przy zakupie korpusów.

• Lubię to 1
Opublikowano

A mam pytanie, czy ta pompa z cytowanego posta jest cicha. Jak się sprawuje podczas użytkowania? Bo zależy mi aby akwarium nie generowało hałasu.

Opublikowano

Pompa Aqua Nowa generalnie nie jest głośna, generuje delikatny świst na wyższych obrotach, ale nie jest to uciążliwe. W zamkniętej szafce była niesłyszalna. Gdybym miał drugi raz budować taką filtrację, kupiłbym Jebao DCP 5000, jest niewiele droższa, a ma opinię zupełnie bezgłośnej.