Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy dobrze rozumie, że szafka ma 5 poprzecznych belek, które stoją na płycie, pod ta płytą masz 10 podpór 3cm x 10cm (po 2 na każda belkę) i pod tymi podporami masz filc 3mm? Jaka jest wysokość tych podpór 3x10cm?

Opublikowano (edytowane)

Filc ciągnie wodę.

Ja między blatem, a akwarium dałem paski wycięte z karimaty (to jest dokładnie to samo, co mata akwarystyczna, tylko tańsze).

Paski dałem wzdłuż, szer 5 cm, 5 cm przerwy, żeby jak coś się zaleje, to mogło odparować.

Jak postawisz 1000kg, to i plastik się dopasuje do podłoża.

Jak chcesz testować, to na szafkę usiądź w 10 osób iw wtedy testuj, a nie na pustej szafce.

Edit: jak chcesz, to mogę ci zrobić symulację na to, jak się ugnie itp. Cena do dogadania na priv.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
Czy dobrze rozumie, że szafka ma 5 poprzecznych belek, które stoją na płycie, pod ta płytą masz 10 podpór 3cm x 10cm (po 2 na każda belkę) i pod tymi podporami masz filc 3mm? Jaka jest wysokość tych podpór 3x10cm?

Wygląda to tak.. Sorki 5x10. Wysokość 2.8mm.a6621ee78cf595e078c91824ff718c4a.jpg&key=3c4781246a740b577803941f1872e5778cdadbbbbfb1b23cf78c9688b8952d234a32e651c78c1fe49ba77ccd7c4026b7.jpg&key=95bb775cd2183e68fdb15dbfcbc8e72dc76f00ee0cb4a0b27c9362d8bbc39b51

Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 godzin temu, mirsto napisał:

A jak duże jest akwarium? Jak gruby był filc i ile stracił na grubości po postawieniu całości? Przekonuje mnie pianka/filc bardziej niż coś twardego jak podkładki/ślizgacz bo ciężar się lepiej rozłoży po całości. Jeśli róg kafelki wystaje to pianka/filc się podda. Jeśli na taki róg trafi ślizgacz/podkładka/nóżka to będzie problem. Ciężar będzie działał punktowo. Trochę mam tez obawy postawić szafkę bezpośrednio na podłodze. Tam zawsze będzie szczelina i może dostać się woda która ciężko będzie miała wyparować. Lepiej chyba ta pianka która nie pochłania wody. Podejrzewam, że będzie tak ściśnięta, że woda nie będzie miała szans tam podejść. Tylko czy szafka na piance będzie stabilna? Jaka grubość pianki?

Zbiornik 300l stelaż stalowy, płyty plus kamienie waga jakieś 500kg filc ok 2mm usiadł niezauważalnie bardziej mi zależało na poziomie całego zestawu a ten jest ok 

Opublikowano

W takim razie proszę jeszcze o informację gdzie na Śląsku proponujecie kupić akwarium. Ja planuje u Mycioka w Mikołowie. Ma raczej dobre opini, wcześniejsze akwarium 375l też miałem od niego i byłem zadowolony. Proszę jeszcze o opinie jaki silikon wybrać: transparentny czy czarny. Przód i jeden bok planuję szybę Opti White. Czy to prawda, że przeźroczysty silikon jest słabszy i po czasie zachodzi glonem przez co wygląda nieatrakcyjnie?

Opublikowano (edytowane)

Mój transparentny nie zachodzi glonem, ale klejony na zero, to ważne. No i musi być dobrze sklejony, żeby nie było braków, bo tam faktycznie nie wyczyścisz.

Wygląd ogólnie fajny, zwłaszcza że mam jasne meble. Może właśnie tym bym się kierował - jasne meble, transparentny, ciemne - czarny.

Słabo by wyglądał czarny przy jasnych meblach.

Edit: co do wytrzymałości, to nie prawda. Wszystko zależy od marki. Polecam Soudal akwarystyczny - najlepszy silikon na rynku.

Prawdą jest, że jeśli kleisz na zero, to ma mniejszą wytrzymałość, niż jakbyś kleił czarnym ze spoiną wystającą, bo zmniejsza się powierzchnia przylegania, ale niewiele to zmienia, bo szyba prostopadła i tak ma tą samą powierzchnię.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano (edytowane)

Ja mam właśnie jasne meble - wszystkie fronty białe. Poprzednie akwarium na czarnym silikonie miałem 12 lat i żadnych problemów. Czy biały silikon tez ma taką żywotność?

Proszę również o pomoc jaką grubość szkła wybrać? Gościu mówi, że dla akwarium 163x53x53 z czarnym silikonem wystarczy 10mm. Natomiast z białym silikonem proponuje 12mm żeby była większa powierzchnia klejona.

Edytowane przez mirsto
Opublikowano (edytowane)

Osobiście proponowałbym czarny. Teraz też nam białe meble i źle nie wygląda i tak pewnie dasz czarne tło to ci się fajnie skomponuje. Przy transparentnym często lubią wychodzić pęcherze co już tak estetycznie nie wygląda. 

IMG_20200216_145844.jpg

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2
Opublikowano

Wygląda bardzo ładnie. Mimo białej szafki czarny silikon, czarne tło i czarna pokrywa wygląda całkiem fajnie. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

@Bezprymdobrze gada :)

I jego akwa faktycznie ładnie wygląda.

To weź czarny, 10mm i koniecznie daj wzmocnienia wzdłużne 50mm i jedno poprzeczne na środku o szerokości 200 mm i będziesz miał spokój na lata.

• Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podpytałem AI Gemini o konstrukcję sumpa z zasysem wody z dna zbiornika. Uzyskany opis w zasadzie pokrywa się z tym, co napisał Bartek (zasada "komina w kominie"). Problem w tym, że pozostawienie szczeliny między dodatkową, drugą ścianą komina a podłożem, przy intensywnie kopiących  rybach Malawi, raczej się nie sprawdzi bo może ona zostać bardzo szybko zasypana piaskiem   Do tego AI wskazał na inne ważne apsekty techniczne: Opisana wcześniej modyfikacja konstrukcji komina w Malawi nie zda zatem egzaminu i pozostaje regularne odmulanie. Ale właśnie odnośnie odmulania i podmian wody, jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. Rozumiem, że na ten czas wyłączamy pompę sumpa, a po wszystkim wlewamy do akwarium świeżą wodę do chwili, aż zacznie się ona przelewać do komina i rurą spływu do samego sumpa - czy tak?  Biorąc pod uwagę te wszystkie niuanse, zaczynam brać jeszcze pod uwagę filtr kasetowy, bardzo ostatnio chwalony przez wielu. Z  tego co czytam, potrafi również dobrze jak sump  klarować wodę, skuteczniej zasysać odchody i cały detrytus z dnia, do tego jest jeszcze bezpieczniejszy (0% ryzyka rozszczelnienia czy zalania). Jeśli chodzi o estetykę, to zabiera miejsce w środku zbiornika, no ale podobnie jak komin sumpa (choć ten jest zwykle trochę mniejszy).  Sump na pewno daje dużo większe możliwości jeśli chodzi o filtrację biolgiczną no i jest łatwiejszy w serwisie (nie trzeba wkłaać łap do akwarium). Biorąc jednak pod uwagę, że kaseciak to dużo tanśze i prostsze rozwiązanie, do tego ma swoje w/w przewagi, zaczynam rozumieć, dlaczego niektórzy wybierają tę opcję...
    • Mam akwarium podobne wielkością do Twojego - 720 l, 240 cm długie i  sumpa. Na dnie piasek rzeczny, nie kwarcowy śnieżno-biały, bo nienaturalnie wygląda. Trochę żwiru, żeby to nie było takie jednorodne, sterylne. Kupy na dnie gromadzą się w zasadzie w jednym miejscu, więc ściąganie ich nie jest dużym problemem, robię to zwykle raz w tygodniu przy podmianie, czasami dodatkowo w międzyczasie. Praktycznie jest to walka z wiatrakami, bo moi podopieczni na bieżąco uzupełniają ubytki i nawet bezpośrednio po czyszczeniu coś tam jest. Ponadto, nawet jak sobie odpuszczę sprzątanie, to ilość zalegająca na dnie jest mniej więcej taka sama - coś przybędzie, coś się rozpuści - nie kumuluje się. A zalety sumpa są tak duże, że te trochę kup można zaakceptować.😉 Tyle jest  6 dni po sprzątaniu i w zasadzie dzień po było niewiele mniej
    • Chyba nie jest to aktualne. Kolega Bombla był nawet partnerem KM i miał tutaj swoją reklamę.  Prywatnie załatwiał też Karol @Mortis od siostry z USA.  Ale Karol rzadko tutaj zagląda i nie wiadomo czy by się podjął. 
    • Generalnie chodzi o konstrukcję samego komina. Wklejasz standardowy komin, ale nieco niższy (górna krawędź musi być poniżej lustra wody) i obudowujesz go drugą ścianą, która u góry musi wyjść ponad taflę wody, a dół zostawiasz otwarty i wklejasz grzebień. Mniej więcej tak w dużym uproszczeniu  
    • Po śmierci Jarka firma została sprzedana. Ta spirulina to był chyba jakiś "patent" Jarka, on to porcjował i wysyłał, więc po sprzedaży nikt chyba tego nie ciągnął.
    • Sumpa też da się zbudować z zasysem z dna 😉
    • No właśnie... Też mnie to ciekawi, gdybym miał sumpa to musiałbym ręcznie te kupy odmulaczem usuwać, ewentualnie dobrze zagruzować tak że te kupy będą niewidoczne w gruzach się rozkładały.
    • Cześć, Przesiadam się z dotychczasowego akwarium 180x50x50 na nowe 220x70x50 (zmiana z 450 na 770 litrów) i mam dylemat odnośnie filtracji. Do tej pory korzystam z dwóch kubełków Aquael Ultramax 2000 i jestem zadowolony, bo woda klarowna i brak zalegających odchodów na dnie. Oczywiście wiem, że wydajność sumpa byłaby nieporównywalnie większa, ale jak zakładam, nie ma on szans zaciągać odchody ryb z podłoża, a jak wiadomo w Malawi ich produkcja jest na wysokim poziomie Zastanawia mnie więc jak osoby posiadające sumpa radzą sobie w tym aspekcie, aby widok zalegających zwałów rybich kupek na białym piasku/żwirku nie psuł estetyki zbiornika - czy odmulacie dno niemal codziennie, czy dodatkowo stosujecie jakieś filtry zewnętrzne z wlotem zasysającym wodę blisko dna? Ale przy takiej długości nie ma chyba szans, aby jeden taki filtr załatwił całą sprawę, więc dodatkowo jeszcze cyrkulatory...? Ostatnio w swoim obecnym akwa (180 cm długośći), na próbę wlot zasysający wodę jednego filtra przeniosłem z dołu zbiornika do góry pod samo lustro wody, aby zasymulować działanie sumpa, natomiast wlot drugiego filtra pozostał bez zmian przy dnie. I już po pierwszej nocy zobaczyłem na dnie mnóstwo zalegających na piasku odchodów, widok nieobserwowany przeze mnie od dawna. Co dało mi jeszcze więcej do myślenia, jakby to wyglądało, jeśli w dużo dłuższym zbiorniku postawiłbym tylko na sumpa?  Stąd moje pytanie do użytkowników sumpów, jak sobie radzicie z oczyszczaniem dna? 
    • A szkoda, bo moje ryby przepadały za northfin. Kiedyś chyba @BombeL organizował jakiś zakup grupowy pokarmów northfin.
    • Ok dzięki  ale zapytam jeszcze o spirulina z  Fisch Magic jak mogę  ją  zamówić  kontakt  znaleziony w internecie nie aktualny, ktoś  wie?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.