Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim.

Po wielu latach przemyśleń i podchodów udało mi się spełnić marzenie o własnym akwarium z pyszczakami. Wprawdzie od dziecka interesowałem się tematem akwarystyki, wielokrotnie w ciągu mojego życia przewijały się epizody z akwariami, jednak dopiero teraz postanowiłem podejść do tematu całkiem na poważnie.

Wraz z żoną podjęliśmy decyzję o usunięciu z domu telewizora i postawieniu w jego miejscu akwarium. Eksperyment odebrany przez rodzinę i znajomych jako odważny krok, zwłaszcza że w domu mamy dwójkę dzieci w wieku wczesnoszkolnym, nam bardzo się spodobał i po tym jak został zrealizowany, wydaje się że wszyscy członkowie rodziny są z tego faktu zadowoleni.

Zakupiłem zestaw Juwel Rio 180 (wymiary akwarium 100x40x45), w skład którego znajduje się:

Filtr kasetowy Juwel Bioflow 600l/h

Grzałka Juwel 200 W

Oświetlenie Day LED 17W + Nature LED 17W (aktualnie oświetla tylko jedna świetlówka, gdyż światło było zbyt mocne)

Do tego piasek kwarcowy 36 kg 0,1-0,5 mm oraz łupek drzewiasty 32 kg

Obsada:

9 x Iodotropheus sprengerae 4 cm
9 x Pseudotropheus saulosi 3,5-4 cm

Parametry wody:

pH 7,6

KH 10

GH 14

NO3 10

NO2 ok. 0

Szybko po zmontowaniu szafki, ustawieniu akwarium, wysypaniu pasku i włożeniu kamieni doszedłem do wniosku że przydałoby się większe :) 

W najbliższych planach filtr kubełkowy.

malawi.thumb.JPG.ca80ad59694d70fa9144591b31a72b54.JPG

Edytowane przez Zupa
  • Lubię to 4
Opublikowano

Nie byłem pewien, ale faktycznie ostatnio często spotykałem się z tą drugą nazwą. A dlaczego została zmieniona?

Opublikowano
1 godzinę temu, Zupa napisał:

Nie byłem pewien, ale faktycznie ostatnio często spotykałem się z tą drugą nazwą. A dlaczego została zmieniona?

Nazwy wielu ryb zostają zmieniane w wyniku reklasyfikacji gatunkowej.

Czy ja w pierwszym poście dobrze widzę? NO2 - 0.5ppm czy Ty się pomyliłeś?

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Ten filtr zdecydowanie za słaby, miałem taki w Rio 125 i odchody były wszędzie do tego miałem jeszcze filtr kubełkowy.

Moje propozycje:

1.Zrób z tego filtra filtr bilogiczny, dokup kubełek mocny jako mechanik 

Bądź 

2. Żyłka upuść wody iwytnij ten kaseciak w pierony kup aquael turbo 2000 i jakiś cyrkulator na drugą stronę np:RW 4 jebao

Edytowane przez Jeb_us
  • Lubię to 3
Opublikowano
10 minut temu, Jeb_us napisał:

Ten filtr zdecydowanie za słaby, miałem taki w Rio 125 i odchody były wszędzie do tego miałem jeszcze filtr kubełkowy.

Moje propozycje:

1.Zrób z tego filtra filtr bilogiczny, dokup kubełek mocny jako mechanik 

Bądź 

2. Żyłka upuść wody iwytnij ten kaseciak w pierony kup aquael turbo 2000 i jakiś cyrkulator na drugą stronę np:RW 4 jebao

Można by też ten bioflow zmodyfikować, dodać mocniejszą pompę czy coś

Opublikowano

Próbowałem, można kupić pompę która ma sik 1000l/h i tak nie ogarnie tego jak powinna, więc osobiście zostaje przy tych dwóch opcjach które podałem. 

Jednak zawsze można się przekonać samemu 😁

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za wskazówki dotyczące filtra. Doczytałem posty o filtracji na forum.

Czy jeśli zgodnie z zaleceniami (podstawy osprzęt filtracyjny) nakieruję strumień Bioflow na przednią szybę, a po lewej stronie zamontuję Aquael Turbo 1500 (lub 2000) kierując strumień wzdłuż tylnej ściany, to będzie ok? Wybrać model 1500, czy 2000 tego Aquaela?

SlavekG - faktycznie namieszałem z tym NO2.

Edytowane przez Zupa
Opublikowano
1 godzinę temu, Zupa napisał:

Dziękuję za wskazówki dotyczące filtra. Doczytałem posty o filtracji na forum.

Czy jeśli zgodnie z zaleceniami (podstawy osprzęt filtracyjny) nakieruję strumień Bioflow na przednią szybę, a po lewej stronie zamontuję Aquael Turbo 1500 (lub 2000) kierując strumień wzdłuż tylnej ściany, to będzie ok? Wybrać model 1500, czy 2000 tego Aquaela?

SlavekG - faktycznie namieszałem z tym NO2.

Nie szkoda Ci miejsca w akwarium na dwa dość spore filtry bo ten z juwela zajmuje troszkę, jak i sam turbo 1500/2000 troszkę miejsca weźmie, zaufaj mi jak wytniesz żyłka ten bioflow to fakt zostanie troszkę silikonu ale zasłonisz go filtrem, i do tego cylkurator więcej miejsca dla ryb 😁 

Jednak na upartego możesz i tak zrobić jak mówisz, ale szkoda miejsca.... 

• Lubię to 1