Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Degadaista napisał:

Do szkiełka został tydzień i coraz bardziej przeraża mnie wizja wniesienia i ustawienia tych pięknych 260kg.

Chętnie przyjmę rady jak takiego kolosa transportować i ustawić

Warto zaopatrzyć się w styropian na który będzie można kolosa awaryjnie postawić. Myślę, że 4 chłopa do niesienia i jedna osoba do otwierania drzwi styknie :)

Nie wiem kto odpowiada za transport, ale fajne są takie przylepy do szyb, jakich używa się np do montażu okien w samochodach. Dużo łatwiej złapać niż szkło.

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, Bartek_De napisał:

Nie będzie tyle ważyć. Nie wiem jaką grubość szkła zamówiłeś, ale jeśli 12mm to według tego kalkulatora http://peha68.pl/kalkulatory/?c=4 Twoje akwarium będzie ważyć około 180kg (nie uwzględniając wzmocnień)

szyba 15mm  na 5 wyceniających 1 dobrał 12 wybrałem tego z doborem na 15

waga podana przez producenta

1300 litrów to już nie zabawa:) wyobraź sobie larmo żony jak pęknie i się wyleje

mimo przemyślanego planu od od wyboru projektu domu po kafle na całym parterze wrazie W.

jak się rozleje i tak będzie awantura:)

Opublikowano

fajne są takie przylepy do szyb, jakich używa się np do montażu okien w samochodach. Dużo łatwiej złapać niż szkło.

Tylko to już musi być konkretny sprzęt, broń boże marketówka. Czasem można to dostać w wypożyczalni sprzętu budowlanego, albo zapytać w dobrym zakładzie szklarskim, czy by nie pożyczyli za pół litra Można też nieść akwarium do góry dnem, wtedy lepiej się trzyma.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

wyobraź sobie larmo żony jak pęknie i się wyleje
mimo przemyślanego planu od od wyboru projektu domu po kafle na całym parterze wrazie W.
jak się rozleje i tak będzie awantura:)

Ja sobie wyobraziłem jak pęka 30 litrów, reakcja żony dokładnie taka sama

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
42 minuty temu, iquitos68 napisał:

Warto zaopatrzyć się w styropian na który będzie można kolosa awaryjnie postawić. Myślę, że 4 chłopa do niesienia i jedna osoba do otwierania drzwi styknie :)

Nie wiem kto odpowiada za transport, ale fajne są takie przylepy do szyb, jakich używa się np do montażu okien w samochodach. Dużo łatwiej złapać niż szkło.

wtarganie do domu nie stanowi problemu:)

tylko później trzeba je podnieść na 110cm do góry:/

akwarium stoi wyżej niż standardowe szafki ale to celowy zabieg ze wergeldu na  umiejscowienie i małego szkraba biegajacego po domu:)

szukałem po znajomych stołu transportowego z podnoszeniem bez rezulatatu:/

i się zastanawiam czy wziąć dwie paczki styropianu i podnosić akwa podkładać itd itd aż osiągnie docelowa wysokość i przesunąć na miejsce. Czy próbować podnieść od razu i wsunąć:/

Ps

Do bijące jest jak słyszysz poproś żonę jak będziesz wnosił  żeby nagrywała bo jak pie... to twoja mina będzie bezcenna wrr....

Opublikowano
4 godziny temu, Degadaista napisał:

tylko później trzeba je podnieść na 110cm do góry:/

Dobrze jest jeszcze tą matę na którą postawisz docelowo akwarium podkleić od spodu np taśmą dwustronną do tego "stelarza" żeby nie przesuwała się jak będziesz na nią stawią akwarium.

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, Degadaista napisał:

Mam w ogrodzie spory piaskowiec około 60 na 60 na 15cm jak sobie o nim przypomniałem to od razu pojawiła się wizja modułów na jego bazie i te będę robił.

Dziś mnie tknęło ze może by go wrzucić do akwa. Oczywiście nie pasuje do tych zakupionych i musiałbym go pomalować.

Malował ktoś z was kamienie??

Jeżeli tak to czym?

Farba taka jak do modułów czy coś innego lub możne nie da się ich pomalować?

Przy innych rodzajach kamienia typu serpentynit, otoczak o gładkiej powierzchni można byłoby spróbować pomalować... Niestety piaskowiec jest kruszywem i że względu na jego "piaskowatą" powierzchnię żadna farba ani klej nie będzie się go trzymał...

• Lubię to 1
Opublikowano
Przy innych rodzajach kamienia typu serpentynit, otoczak o gładkiej powierzchni można byłoby spróbować pomalować... Niestety piaskowiec jest kruszywem i że względu na jego "piaskowatą" powierzchnię żadna farba ani klej nie będzie się go trzymał...
Tu się z Tobą nie zgodzę ponieważ przez ponad 18 lat w zawodzie kleiłem, malowałem piaskowce i do dnia dzisiejszego nie słyszałem od klientów aby im np. elewacje spadły bo się odkleiły. Osobiście mam w domu pomalowany piaskowiec i nic się nie dzieje. Dobrze trzeba zagruntować i trzymać się czasów podanych w karcie technicznej. Jest to czasochłonne ale...

Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka