Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.02.2020 o 10:08, SlavekG napisał:

Do zbiornika o tej pojemności  podwójny narurowiec to podstawa.

@Degadaista jak masz możliwość to zmień układ na 3 mechaniki + 3 biologi + 1 purolite. Pamiętaj o zaworach przed i po każdej sekcji.

W kwestii wody, zmierz PH i KH przed zmiękczaczem i po zmiękczaczu wtedy będziesz wiedział skąd pociągnąć wodę do zbiornika. Liczą się fakty nie gdybanie.

Stała podmianka oczywiście musi iść przez korpus z węglem aktywnym.

Dwa dni myślę i mega kłopotliwe będzie dołożenie do zamontowanych równolegle dodatkowego mechanika.

Prościej będzie chyba w przyszłości dobudować dodatkowy układ na   mechanikę albo wykorzystać stary kubeł do tego celu.

Ale z tym może zaczekam i zobacz co się będzie działo muszę tylko przygotować się na ewentualny 3 zasys bo może trzeba będzie podwoić liczbę mechaników:)

Opublikowano
3 minuty temu, Degadaista napisał:

Dwa dni myślę i mega kłopotliwe będzie dołożenie do zamontowanych równolegle dodatkowego mechanika.

Prościej będzie chyba w przyszłości dobudować dodatkowy układ na   mechanikę albo wykorzystać stary kubeł do tego celu.

Ale z tym może zaczekam i zobacz co się będzie działo muszę tylko przygotować się na ewentualny 3 zasys bo może trzeba będzie podwoić liczbę mechaników:)

Teraz jak już wszystko masz poklejone to musiałbyś to rozmontować i zrobić 3 równolegle.   Może niech Ci którzy mają narurowca się wypowiedzą czy 2 mechanika dadzą radę.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, SlavekG napisał:

Teraz jak już wszystko masz poklejone to musiałbyś to rozmontować i zrobić 3 równolegle.   Może niech Ci którzy mają narurowca się wypowiedzą czy 2 mechanika dadzą radę.

w sumie 4 mechaniki będą

2 na każdą pompę

Opublikowano
4 minuty temu, Degadaista napisał:

w sumie 4 mechaniki będą

2 na każdą pompę

Przy takim zbiorniku lepiej mieć 3 mechaniki w każdej nitce, ale 2 też powinny dać radę. Nie miałem narurowca więc niech się wypowiedzą osoby  używające tej filtracji.

• Lubię to 1
Opublikowano

Po długich poszukiwaniach (wszędzie słyszałem Panie tylko to co lezy zapraszamy na wiosnę) dzięki mapce z forum znalazłem miejsce gdzie nie trzeba brać co jest tylko można wybrać:)

no i zakupiłem 180 kg kamyczka:)

IMG_20200204_225934.thumb.jpg.59439ac582cb8ff16a2a5909dbc89717.jpg

a na miejscówce wygląda na 30kg

Opublikowano

W moich 500litrach mam 3 równoległe korpusy odpowiedzialne za filtrację machaniczna. Z dotychczasowych obserwacji mogę powiedzieć, że stopień ich zabrudzenia nie jest liniowy. Najbrudniejszy jest ten najbardziej oddalony od dopływu wody, najczystrzy ten który jest najbliżej źródła wody. 

Mogę łatwo przełaczyć moja instalacje tak aby pracowała na dwóch z trzech i na oko odpowiedzieć czy spada mi przepływ, choć nie wiem czy taki test ma sens.

Opublikowano
3 minutes ago, Degadaista said:

Po długich poszukiwaniach (wszędzie słyszałem Panie tylko to co lezy zapraszamy na wiosnę) dzięki mapce z forum znalazłem miejsce gdzie nie trzeba brać co jest tylko można wybrać:)

no i zakupiłem 180 kg kamyczka:)

IMG_20200204_225934.thumb.jpg.59439ac582cb8ff16a2a5909dbc89717.jpg

a na miejscówce wygląda na 30kg

W Nawojowej Gorze masz elegancki skład kamienia, serpentynitu od groma w różnych rozmiarach. 

Z tego co pokazujesz na zdjęciu i przy wysokości o której piszesz postarałbym się o jakieś wyższe kamienie. Pamiętaj aby dać spienione PVC pod kamienie jak już będziesz wkładał je do akwa.

• Lubię to 1
Opublikowano

Na dwóch korpusach równolegle też da radę, wiadomo trzy korpusy dają lepszy przepływ, bo woda się dzieli na trzy nie na dwa, ale jak już masz poklejone to zostaw jak jest, najwyżej będziesz częściej czyścił.

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam w ogrodzie spory piaskowiec około 60 na 60 na 15cm jak sobie o nim przypomniałem to od razu pojawiła się wizja modułów na jego bazie i te będę robił.

Dziś mnie tknęło ze może by go wrzucić do akwa. Oczywiście nie pasuje do tych zakupionych i musiałbym go pomalować.

Malował ktoś z was kamienie??

Jeżeli tak to czym?

Farba taka jak do modułów czy coś innego lub możne nie da się ich pomalować?

PS.

Do szkiełka został tydzień i coraz bardziej przeraża mnie wizja wniesienia i ustawienia tych pięknych 260kg.

Chętnie przyjmę rady jak takiego kolosa transportować i ustawić