Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorki za błędy ale powiedzmy ze byłem zmęczony:)

Co do komentarzy odnośnie filtra daje dwie pompy bo wole alby jedna nie pracowała na maxa a koszt pompy przy całej inwestycji raczej nie ma znaczenia:).

ja też jestem zwolennikiem żeby pompa pracowała na czystej wodzie

jeżeli idzie o elektrykę no cóż miałem dylemat jak to puścić ale przecież i tak będzie nad tymi gniazdkami stało 1300 l wody:)

Oczywiście wszystkie sekcje poodcinane zaworami spust wody grawitacyjny  oraz na jednej pompie mechaniczny

zmiękczacz obniża tylko twardość  wody Ph bez zmian o ile pamiętam 6,4

przeanalizowałem sytuacje i dam rade się wpiąć przed zmiękczacz i nawet uda się wpiąć na licznik ogrodowy a to znacznie obniży koszty podmian

trzeba będzie poprowadzić dodatkowa rurkę z garażu

Opublikowano
7 minut temu, Degadaista napisał:

zmiękczacz obniża tylko twardość  wody Ph bez zmian o ile pamiętam 6,4

Nie wiem jak będziesz sobie radził ze stałą podmianą przy PH 6.4.  Dobrze by było gdybyś sprawdził PH i KH żeby mieć pewność że wszystko dobrze zagra.

Opublikowano
4 minuty temu, SlavekG napisał:

Nie wiem jak będziesz sobie radził ze stałą podmianą przy PH 6.4.  Dobrze by było gdybyś sprawdził PH i KH żeby mieć pewność że wszystko dobrze zagra.

No jeszcze nie podmieniam wody:)

akwarium porostu będzie do tego przygotowane do tego a czy użyje to się okażę 

Opublikowano

Stała podmianka polega na tym że masz w zbiorniku rurkę przelewową, a woda do zbiornika napływa cały czas. Jeśli w kranie faktycznie masz PH 6.4 to ta metoda nie zda egzaminu bo będziesz ciągle miał za niskie PH w zbiorniku. No chyba że jest tu ktoś kto ma patent na podnoszenie PH przy stałej podmiance.

Opublikowano
Godzinę temu, VarIIaT napisał:

Wydaje mi się że lepiej dać pompę standardowo niż pluć sobie w brodę że się zachciało innego ustawienia i pompa padła.

Standardowo w systemach CO pompy nie mają żadnego obciążenia na ssaniu. Tłoczą wodę z kamieniem kotłowym, piachem i rdzą. 

Kończmy ten temat bo nie ma sensu opisywać tu budowy i zasady działania pomp wirowych-odśrodkowych. Zastosowanie: pompy do szamb, strażackie itp. 

• Lubię to 1
Opublikowano
28 minut temu, SlavekG napisał:

Stała podmianka polega na tym że masz w zbiorniku rurkę przelewową, a woda do zbiornika napływa cały czas. Jeśli w kranie faktycznie masz PH 6.4 to ta metoda nie zda egzaminu bo będziesz ciągle miał za niskie PH w zbiorniku. No chyba że jest tu ktoś kto ma patent na podnoszenie PH przy stałej podmiance.

parametry

ph  7,5 (niestety nie zauważyłem ze w zestawie jbl jest test 3-10) muszę zmówić precyzyjny to podam dokładny pomiar

kh 8

gh 4 w kranie

gh 12 przed zmiękczaczem

ph i kh identyczne w obu ujęciach wody

• Lubię to 1
Opublikowano
Standardowo w systemach CO pompy nie mają żadnego obciążenia na ssaniu. Tłoczą wodę z kamieniem kotłowym, piachem i rdzą. 
Kończmy ten temat bo nie ma sensu opisywać tu budowy i zasady działania pomp wirowych-odśrodkowych. Zastosowanie: pompy do szamb, strażackie itp. 
To wyjaśnij mi proszę po co w instalacjach c. o. (przemysłowych czy domowych) stosuje się przed pompą skośne filtry siatkowe. Nijak się to ma do Twojej teorii o wytrzymałości pompy na zanieczyszczenia mechaniczne co potwierdza ten artykuł http://www.husty.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=175:glowne-problemy-powodowane-przez-zanieczyszczenia&catid=108&Itemid=498

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano
25 minut temu, Bartek_De napisał:

stosuje się przed pompą skośne filtry siatkowe

Po to, by grube stałe fragmenty oderwane od powierzchni rury nie wpadły w wirnik co mogłoby zablokować pompę. Takie drobiny jak piach czy rdza przedostają się przez siatkę. W instalacji akwarystycznej siatka na zasysie czy inny element ma chronić przed wpadnięciem tam małej ryby, która nie przeżyłaby spotkania z wirnikiem.

Filtr siatkowy nie stanowi obciążenia dla pompy ze względu na dość duże oczka.

Poczytaj sobie o zastosowaniu pomp z wirnikami odśrodkowymi. Jest tego dużo w sieci.

Pompie bardziej szkodzi kamień, który osadza się w korpusie i wirniku. Moja pompa zatrzymała się po 4 latach ciągłej pracy. Po otworzeniu była zarośnięta na grubo kamieniem. Mechaniczne czyszczenie przywróciło ją do pracy.

• Lubię to 3
Opublikowano

Pompie bardziej szkodzi kamień, który osadza się w korpusie i wirniku. Moja pompa zatrzymała się po 4 latach ciągłej pracy. Po otworzeniu była zarośnięta na grubo kamieniem. Mechaniczne czyszczenie przywróciło ją do pracy.

Pamiętam, chyba nawet zdjęcia pokazywałeś. Ok, masz rację. Jesteś wykształcony w tym kierunku dlatego nie będę się spierał. Ja natomiast wolę pompę zabezpieczyć, myślę że to nic złego. Nigdy nie obserwowałem słabszej wydajności pompy z tego powodu, ani nie miałem problemu z zalewaniem i odpowietrzaniem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 4
Opublikowano

Panowie..ja wiem , że pompa jest jednym z elementów potrzebnym do obsługi filtracji. Ale kolegi nie interesują aspekty techniczne o których piszecie ( przynajmniej nie w tym temacie) dlatego prośba..nie zaśmiecajcie jemu tematu.  Otwórzcie swój temat i tam dyskutujcie.

• Lubię to 2