Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, SlavekG napisał:

Co do samego wykonania i umiejscowienia poszczególnych elementów w systemie zostało to niejednokrotnie sprawdzone

Żeby zalać pompę instalujecie się dodatkowe zaworki, kraniki ... Każdy robi jak chce. Ja tylko twierdzę, że to błędne rozwiązanie. Zbudowałem setki instalacji przemysłowych i uważam, tak jak napisałem. Proponuję przejść się do węzła ciepłowniczego w jakimś budynku i zobaczyć jak dużą instalację obsługuje pompa obiegowa. W naszych instalacjach narurowych pompa "chodzi" na pół gwizdka. U kolegi przy dwóch oddzielnych nitkach (zupełnie niepotrzebnych) jedna pompa w zupełności wystarczy.

Opublikowano
6 minut temu, miron.dmt napisał:

W naszych instalacjach narurowych pompa "chodzi" na pół gwizdka. U kolegi przy dwóch oddzielnych nitkach (zupełnie niepotrzebnych) jedna pompa w zupełności wystarczy.

Rozumie że posiadasz takiego narurowca w zbiorniku ponad 1000L i piszesz z własnego doświadczenia, a nie mędrkujesz czysto teoretycznie.

Dwie nitki = dwie pompy. Jak chcesz dwie nitki napędzać jedną pompą?

Opublikowano
39 minut temu, miron.dmt napisał:

Żeby zalać pompę instalujecie się dodatkowe zaworki, kraniki ... Każdy robi jak chce. Ja tylko twierdzę, że to błędne rozwiązanie. Zbudowałem setki instalacji przemysłowych i uważam, tak jak napisałem. Proponuję przejść się do węzła ciepłowniczego w jakimś budynku i zobaczyć jak dużą instalację obsługuje pompa obiegowa. W naszych instalacjach narurowych pompa "chodzi" na pół gwizdka. U kolegi przy dwóch oddzielnych nitkach (zupełnie niepotrzebnych) jedna pompa w zupełności wystarczy.

Kranik przy pompie jest potrzebny a to z powodu takiego, że gdy robimy czyszczenie mechaników (nie mamy na każdym z nich zaworu) to nie ma opcji zalania pompy,filtrów wodą ze zbiornika bo w wylocie stoi woda. Gdzie pójdzie to powietrze?  

Wiadomo można odkręcić odpowietrzniki ale kranik jest  szybszy i nie widzę problemu aby go zamontować.

A montując pompę przed filtrami czy coś nam to da? uzyskami większy przepływ? Te konstrukcje są sprawdzone i sporo kolegów robiło pomiary wydajności i pompy podają tyle ile maja podane przez producenta. A montując je przed filtrami nie wydusimy z nisz większego przepływu.

Nie rozumiem po co ktoś ma iść do węzła ciepłowniczego i obejrzeć sobie rury? Czy ktoś pisał że pompy są za słabe do takiej pojemności?

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę, że jedna pompa dałaby radę, ale kto bogatemu zabroni.

A z drugiej strony, kto biednemu zabroni żyć bogato? Na dłuższą metę, chyba bardziej opłacalne są dwie pompy pracujące na I biegu (2x8W) niż jedna pompa pracująca na III biegu (45W) na przykładzie pompy Ibo beta 25-60.

My mamy swoją teorię, Ty masz swoją. Działa to bardzo dobrze od lat. Pozostajesz niestety w znakomitej mniejszości.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 8
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Bartek_De napisał:

A z drugiej strony, kto biednemu zabroni żyć bogato? Na dłuższą metę, chyba bardziej opłacalne są dwie pompy pracujące na I biegu (2x8W) niż jedna pompa pracująca na III biegu (45W) na przykładzie pompy Ibo beta 25-60.

Popieram :)

Edytowane przez VarIIaT
Opublikowano
30 minut temu, SlavekG napisał:

Nie zauważyłem, masz pompy 25/60?

Tak, teraz tylko 240l ogarnia ale ja widać u innych są w około 600l i jakość nie mają problemów z przepływem.

Teraz do 1000l też zastosuje pompy 25/60, ale dam pompy wilo bo maja fajne opcje ustanawia przepływu.

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, VarIIaT napisał:

Kranik przy pompie jest potrzebny a to z powodu takiego, że gdy robimy czyszczenie mechaników (nie mamy na każdym z nich zaworu) to nie ma opcji zalania pompy,filtrów wodą ze zbiornika bo w wylocie stoi woda. Gdzie pójdzie to powietrze?

Gdybyś miał pompę przed filtrami, pompa zawsze byłaby zalana nawet jak wyłączysz pompę i zdejmiesz wszystkie filtry.

Ja nigdy nie wyłączam pompy wymieniając jakikolwiek wkład. Instalacja samoczynnie się odpowietrza bez mojej ingerencji.

To czy jestem w mniejszości czy większości nie ma znaczenia. Wiem, że część z posiadaczy tego typu filtracji ma takie samo zdanie jak i ja.

Poruszyłem ten temat wiedząc, że nie będę miał wśród was zwolenników widząc jak kopiowany jest jeden schemat przez wszystkich, co nie oznacza, że najlepszy i słuszny.

Chciałem tylko zasugerować inne rozwiązanie. Dopóki instalacja nie jest w pełni zbudowania, wszelkie zmiany są możliwe a przy tak dużym zbiorniku lepiej kilka razy wszystko przemyśleć niż kopiować utarte schematy.

• Lubię to 2
Opublikowano

Zgadzam się z tobą w 100% ale czy aby na pewno piasek, kamyczek który wpadnie do zasysu nie uszkodzi nam pompy? 

Wydaje mi się że lepiej dać pompę standardowo niż pluć sobie w brodę że się zachciało innego ustawienia i pompa padła.

Myślę że nie ma sensu dalej o tym pisać po nic nie zyskujemy ani nic nie tracimy takim rozwiązaniem, jedynie może być obawa o to że coś nam wpadnie do pompy.

Ps:  tak zainstalowana pompa i nie mając kranika spustowego pierwsze uruchomieni filtra może być problematyczne;p

Opublikowano (edytowane)

Ja w moim narurowcu miałem pompę przed korpusami i piasek nic nie robił pompie .Na zasys zawsze dajesz siateczkę aby Ci ryb nie wessało . Zawsze lepiej jak pompa pcha niż ssie pod obciążeniem zatkanych korpusów(sprawdzone w akwarium i przy montażach w systemach C.0 itp.)

IMG_20171125_185020.jpg

KOSZ-SSACY-ZAWORU-ZWROTNEGO.jpg

Edytowane przez pavlofico
  • Lubię to 2