Skocz do zawartości

Co w sklepach piszczy ;) Topic wydzielony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bo z Tweojego posta wieje mi przeczuciem że nic dobrego w tym nie ma.

i pewnie masz rację ... tylko ze często gęsto nie jest to wina poczatkującego akwarysty

ostatnio się zdołowałem, bo przy okazji wszedłem do jednego z największych i tzw renomowanego sklepu zoo w Szczecinie i teraz zeszli na psy całkiem, kiedyś mieli niewiele i to kolorowe co się ładnie sprzedaja [yellow, maingano i redy] i choc wiedzieli co to a teraz maja zbiornik z dumnym napisem pyszczaki i cennik:

mały pyszczak 12,- zł

średni pyszczak 18,-zł

duży kolorowy pyszczak 24,- zł

i kompletnie zielona obsługę która nie wiedziała nic więcej na temat tych ryb pozatym ż eto pyszczaki z Malawi.

Opublikowano

mars to co napisałeś powoli mnie zaczyna przerażać, szkoda tylko, że świadczy to o tym, iż sprzedającym nie zależy bo mają zbyt, zawsze ktoś kupi, byle by ryby były kolorowe, a powinno być tak, że klient powinien być poinformowany o tym co kupuje, tu gdzie mieszkam, kiedy chodzę po sklepach to zawsze staram się przekonać sprzedawcę by pisał nazwy łacińskie, a jeśli ich nie zna to oferuję swoją pomoc i muszę przyznać, że to działa :D

Sorry za OT.

Opublikowano

Jest jeszcze szczególna kategoria "pyszczaki-mix". Ostatnio się nawet o taki zbiornik w jednym ze sklepów dopytywałem. W środku rzeczywiście cuda mieszane w wielu kolorach - nowo-mbuna i aulonocuś. Już miałem pytać czy można parkę... ale nawet podobne kolorystyczne trudno byłoby dobrać:( Do tego cena rzeczywiście promo - kilka złotych...

Opublikowano

o postu Marsa to juz raczej inny temat się zrobił, już nawet nie offtop :P

prawda jest taka, że jak na czacie wyborczym padła propozycja certyfikowania sklepów połączonego z krótkim szkoleniem, przekazaniem pożytecznych linków do "literatury" dla pracowników... wskazaniem źródeł pyszczaków, żeby ukrócić popularne mixy i popularyzować klub, to spotkało się to z kręceniem nosem :P

a to zawsze jest tak, że komuś musi zacząć zależeć...

jak w popularnym "rejsie": "na każdym zebraniu jest tak, ... że ktoś musi zacząć pierwszy..." :P

Opublikowano
o postu Marsa to juz raczej inny temat się zrobił, już nawet nie offtop :P

Eee tam właściwy temat uległ wyczerpaniu :wink:

no ale że ordnung müss sein to OT przenoszę

to spotkało się to z kręceniem nosem :P

nie z kręceniem nosem tylko z ceną biletów autobusowych :wink: :x

Opublikowano
to spotkało się to z kręceniem nosem :P

nie z kręceniem nosem tylko z ceną biletów autobusowych :wink: :x

hehe racja - miałem tych biletów po dziurki w nosie :P:wink:

Opublikowano

prawda jest taka, że jak na czacie wyborczym padła propozycja certyfikowania sklepów połączonego z krótkim szkoleniem,

To niestety nierealne, biorac pod uwage tempo rotacji pracownikow takich sklepow...

Opublikowano

Słuchajcie a jeśli nie można szkolić poszczególnych sklepów, dlaczego nie rozważyć by zorganizowania seminarium-jednodniowego szkolenia np. w Wawie z kilkoma prelekcjami. Cel: non-profit, opłata na pokrycie kosztów. Możnaby spróbować rozesłać takie info po znanych sklepach i centrach w większych miastach. Jeśli cena szkolenia nie byłaby wysoka można by liczyć na w miarę frekwencję.

Wiem że to pomysł odważny, etc. Sam niestety nie mogę przyłączyć się do organizacji, bo mieszkam za granicą. Pomysł po prostu w nawiązaniu do uważam rozsądnej propozycji Makoka.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden problem. Po takim szkoleniu, sklep dostanie pewnie jakiś klubowy certyfikat. Przez tydzień dwa wszystko będzie ładnie, pięknie, ale po jakimś czasie wszystko wróci do normy i znowu syf. Trochę wstyd będzie wtedy mieć swoje logo w takim sklepie i jeszcze mu patronować. To, że sklep przejdzie szkolenie, nie znaczy, że będzie stosował się do nowonabytej wiedzy.