Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrób kasetę na falowniku ale wymiarami pasującą pod pompę... 

W razie czego usuniesz falownik, dziurę zakleisz kawałkiem PCV i zamontujesz pompę 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
Zrób kasetę na falowniku ale wymiarami pasującą pod pompę... 
W razie czego usuniesz falownik, dziurę zakleisz kawałkiem PCV i zamontujesz pompę
Tak właśnie zrobię, tym bardziej, że i falownik i pompa są podobne wymiarami

Wysłane z mojego Redmi 7 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Zaczynam dojrzewać do pozbycia się kubła... Co sądzicie o Neo Media Hard? Wg producenta ma powierzchnię kilkanaście razy większą od matrixa. Jakbym dał litr tego cudu pod pompę?
Druga sprawa, to czy jak wrzucę takie złoże pod pompę, to woda będzie przez nie przepływać? Może lepiej zrobić takie pudełko podłączone do pompy, jakby dodatkowy zbiornik na biologię? Sześcian podłączony do pompy, spodnia strona ażurowa, albo nawet bez, całość umieszczoną w kasecie?

Opublikowano

Nie zapomnij, że jeszcze sama gąbka jest złożem biologicznym, do tego górna warstwa piasku w akwarium. To pod pompą prawdę powiedziawszy to ma za zadanie dodatkowo ustabilizować biologię, aby była nie wrażliwa na szybkie skoki amoniaku. Matrix jest sprawdzony, ale te złoże o którym piszesz też pewnie może być.

Ten pomysł z dodatkowym pudełkiem uważam za niepotrzebny.

Opublikowano

Witam. U mnie w kasecie mam zamontowany falownik jvp 131 ale nie jest wklejony co daje mi możliwość delikatnej regulacji góra, dół, prawo, lewo 

Opublikowano
Nie rozumiem budowy tego kaseciaka... Wlot wody jest ok, ale wylot u góry? W jakiej on będzie pozycji w akwarium?
Wylot będzie górą, rurką podłączoną do pompy.

• 2 lata później...
Opublikowano

No i jak taki patent działa? Mam FX6 i SOW 5 i też się zastanawiam nad takim kaseciakiem/prefiltrem dla FX6. Czyszczenie 1 gąbki zamiast tachać ciężki kubeł brzmi zachęcająco. Jakie PPI użyłeś?