Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Narurowiec.pdfWitam. Po czasie kiedy mnie nie było, nadeszła pora na nowy zbiornik. Udało mi się wygospodarować miejsce na akwa o wymiarach: 150x40x50h=300 l

Jako że w środku akwa chciałbym w zasadzie nie mieć żadnego sprzętu, to zacząłem od lektury forum w temacie projektu i budowy narurowca - wiem, że szału nie ma (zwłaszcza na szerokości akwa), ale mam nadzieję go zmieścić.

Załączam odręczny schemat (podobny do tych z forum), z prośbą o rzucenie okiem czy wszystko jest ok i na swoim miejscu? Wszystkie uwagi i sugestie mile widziane.

Oznaczenie symboli:

M - sekcja mechaniczna (sznurki, gąbki) - montaż in-out 

B - sekcja biologiczna (matrix, grys) - montaż out-in + puszki zasypowe

CH - sekcja chemiczna (PA202, docelowo na purolite) - montaż in-out + puszka zasypowa

P - pompa Grundfos 25/40, Grundfos 25/60 albo IBO Beta 25/60. Myślę, że w 300 litrach każda z wymienionych da radę?

G - grzałka (na bypasie omijającym sekcję biologiczną). Czy to według Was dobre miejsce na grzałkę? Czy może lepiej np. za biologią przed zaworem?

K - kranik spustowa za pompą. Wiem, że są dwa podejścia przed lub za?

Z - zawory

image.thumb.jpeg.181183923b7baaff445576089446006d.jpeg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Jak masz miejsce, to mógłbyś dołożyć jeszcze jeden dodatkowy korpus na filtrację chemiczną, np. na Phosguard jeżeli w przyszłości stwierdzisz, że potrzebujesz zbijać PO4. Pozatym jest ok.

Opublikowano (edytowane)

Narurowiec.pdf1.A w którym miejscu mógłbym dołożyć kranik z szybkozłączką na odlewki z węża? Może dać go za pompą (K1 - dolewka), a przed pompą dać kran spustowy (K2 - spust)?

2.Czy przed grzałką też powinien być zawór?

Edytowane przez misiek80