Pziemniak93 Opublikowano 14 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) Jeszcze mam takie pytanko co może mi zakwaszac wode w tym zbiorniczku. bo wczoraj robiłem testy i tak : kranowka: ph-7,6 no2-0 no3-0 nh3-0,005 Akwarium: ph 7,0 gh-30 kh-19 nh3-0,005 co2-19 no2-0 no3-50 Zbiornik chodzi już ze 1,5 roku rybka nic się nie dzieje ale zawsze to lepiej jak by ph było troszke wyższe i dlatego wyrzucilem x2 koszyki wegla bo i tak już przestał działac i zasypałem zeolitem i zobaczymy. Jako filtracje posiadam x2 hw-303a. W jednym ceramike biobale wegiel zeolit a w drugim x2 zeolit ceramika i biobale. Jako wystroj sa wapienie filipinskie ktore powinny tak jak zeolit podnosic ph wody piasek kwarcowy i 3 nie za duze korzenie widoczne na zdjeciach. Z góry dziękuje za odpowiedz i jakies przemyslenia. Pozdrawiam Edytowane 14 Stycznia 2020 przez AndrzejGłuszyca
Robson79 Opublikowano 14 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Jak już kolegą wyżej napisał że korzenie mogą obniżać pH. W kubełkach masz trochę za dużo tych wkładów. Wystarczy sama ceramika natomiast zeolit spowalnia przepływ wody. Masz jakiś prefiltr lub gąbki w kubełkach...? Jakich testów używasz, paskowych...? Jeśli chodzi o ryby to wierzę Ci że się do nich przywiązałeś. Niestety niektóre wyglądają nie ciekawie, są poobijane i mają postrzępione płetwy... Ma na to wpływ zbyt duża ilość samców i nieprzewidywalne zachowania sztucznie wychodowanych ryb... 4
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) 48 minut temu, Pziemniak93 napisał: Zbiornik chodzi już ze 1,5 roku rybka nic się nie dzieje ale zawsze to lepiej jak by ph było troszke wyższe Ja dodaje sody oczyszczonej ( spożywcza) i dzięki niej utrzymuję pH na poziomie 8. Edytowane 14 Stycznia 2020 przez AndrzejGłuszyca 1
Pziemniak93 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) Wiec tak. Testy kropelkowe zoolek aquatest. W filtrach mam na kazdym koszyku włóknine. A zeolit wrzuciłem bo miałem jeszcze niewykorzystany z zestawu który dostalem razem z filtrami a poza tym zeolit podnosi ph wody stad taki był mój zamysł. w sumie w 2 filtrach mam x8 wloknina x2 ceramika x2 biobale x3 zeolit x1 wegiel i coś mi się nie chce wierzyć Panowie że te 3 korzenie az tak bardzo podnoszą ph wody. Edytowane 14 Stycznia 2020 przez Pziemniak93
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) Węgiel może być przyczyną. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez AndrzejGłuszyca 1
Pziemniak93 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Jeśli jutro ph wody nie wzrośnie po dodaniu zeolitu bo wczoraj już go zasadziłem do filtra to użyje sody. Jaka ilość jest potrzebna aby podniesc ph o 1 jednostke z 7 do 8 w zbiorniku 500l ?
Pziemniak93 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor #8 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Wegiel jest tam seryjny dodany razem z filtrem który ma już z ponad rok a po 2 msc traci wsystkie swoje parametry i powinienem już go wyrzucic wiec wegiel bym odrzucił.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zeolit po około 3 miesiącach traci swoje właściwości. Ja bym na Twoim miejscu pozbył się zeolitu, węgla i biobali a na ich miejsce dał nawet zwykłą ceramikę lub część to ceramikę a drugą część to gąbki. 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 14 Stycznia 2020 (edytowane) 3 minuty temu, Pziemniak93 napisał: Wegiel jest tam seryjny dodany razem z filtrem Bo wkłady nie były dedykowane do naszego biotopu a pewnie do roślinnego. 4 minuty temu, Pziemniak93 napisał: Jaka ilość jest potrzebna aby podniesc ph o 1 jednostke z 7 do 8 w zbiorniku 500l Nie wiem ile..ale daj podczas podmianki spokojnie 4 łyżeczki od herbaty , rozpuść w wodzie w kubku i wlej w okolicy zasysu. Na następny dzień zmierz pH. Przy następnej podmianie daj np 5 łyżeczek..no chyba , że podniesiesz na zadowalający poziom przy 4 łyżeczkach. Edytowane 14 Stycznia 2020 przez AndrzejGłuszyca
Rekomendowane odpowiedzi