Skocz do zawartości

Co zakwasza wode ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze mam takie pytanko co może mi zakwaszac wode w tym zbiorniczku. bo wczoraj robiłem testy i tak :

kranowka:

ph-7,6

no2-0

no3-0

nh3-0,005

Akwarium:

ph 7,0

gh-30

kh-19

nh3-0,005

co2-19

no2-0

no3-50

Zbiornik chodzi już ze 1,5 roku rybka nic się nie dzieje ale zawsze to lepiej jak by ph było troszke wyższe i dlatego wyrzucilem x2 koszyki wegla bo i tak już przestał działac i zasypałem zeolitem i zobaczymy.

Jako filtracje posiadam x2 hw-303a. W jednym ceramike biobale wegiel zeolit

a w drugim x2 zeolit ceramika i biobale.

Jako wystroj sa wapienie filipinskie ktore powinny tak jak zeolit podnosic ph wody  piasek kwarcowy i 3 nie za duze korzenie widoczne na zdjeciach.

Z góry dziękuje za odpowiedz i jakies przemyslenia.

Pozdrawiam

image.thumb.jpeg.79afa650b8cd154ec2f59244757bbfad.jpeg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Jak już kolegą wyżej napisał że korzenie mogą obniżać pH. W kubełkach masz trochę za dużo tych wkładów. Wystarczy sama ceramika natomiast zeolit spowalnia przepływ wody.

Masz jakiś prefiltr lub gąbki w kubełkach...? 

Jakich testów używasz, paskowych...?

Jeśli chodzi o ryby to wierzę Ci że się do nich przywiązałeś.  Niestety niektóre wyglądają nie ciekawie, są poobijane i mają postrzępione płetwy... Ma na to wpływ zbyt duża ilość samców i nieprzewidywalne zachowania sztucznie wychodowanych ryb...

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Wiec tak.

Testy kropelkowe zoolek aquatest.

W filtrach  mam na kazdym koszyku włóknine. A zeolit wrzuciłem bo miałem jeszcze niewykorzystany z zestawu który dostalem razem z filtrami a poza tym zeolit podnosi ph wody stad taki był mój zamysł.

w sumie w 2 filtrach mam x8 wloknina x2 ceramika x2 biobale x3 zeolit x1 wegiel i coś mi się nie chce wierzyć Panowie że te 3 korzenie az tak bardzo podnoszą ph wody.

20200114_192601[1].jpg

Edytowane przez Pziemniak93
Opublikowano

Jeśli jutro ph wody nie wzrośnie po dodaniu zeolitu bo wczoraj już go zasadziłem do filtra to użyje sody.

Jaka ilość jest potrzebna aby podniesc ph o 1 jednostke z 7 do 8 w zbiorniku 500l ?

Opublikowano

Wegiel jest tam seryjny dodany razem z filtrem który ma już z ponad rok a po 2 msc traci wsystkie swoje parametry i powinienem już go wyrzucic wiec wegiel bym odrzucił.

Opublikowano

Zeolit po  około  3 miesiącach traci swoje właściwości. Ja bym na Twoim miejscu pozbył się zeolitu, węgla i biobali a na ich miejsce dał nawet zwykłą ceramikę lub część to ceramikę a drugą część to  gąbki.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 14.01.2020 o 18:34, Pziemniak93 napisał(a):

Wegiel jest tam seryjny dodany razem z filtrem

Rozwiń  

Bo wkłady nie były dedykowane do naszego biotopu a pewnie do roślinnego.

W dniu 14.01.2020 o 18:32, Pziemniak93 napisał(a):

Jaka ilość jest potrzebna aby podniesc ph o 1 jednostke z 7 do 8 w zbiorniku 500l

Rozwiń  

Nie wiem ile..ale daj podczas podmianki spokojnie 4 łyżeczki od herbaty , rozpuść w wodzie w kubku i wlej w okolicy zasysu. Na następny  dzień zmierz pH. Przy następnej podmianie daj np 5 łyżeczek..no chyba , że podniesiesz na zadowalający poziom przy 4 łyżeczkach.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.