Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam akwarium glossy 125l , i się zastanawiam czy nie świece za dużo, mam 3x Retro fit ,  działają razem w tym samym czasie , 1x Plant,  1x Sunny 1x Actinic. Wszystko led 16w. Nie za dużo światła?

Opublikowano
12 minut temu, Dejv napisał:

Witam mam akwarium glossy 125l , i się zastanawiam czy nie świece za dużo, mam 3x Retro fit ,  działają razem w tym samym czasie , 1x Plant,  1x Sunny 1x Actinic. Wszystko led 16w. Nie za dużo światła?

Ja w Glossy 150 świeciłem jedną świetlówką Aquael Plant 18 W i uważałem, że jest za jasno, więc ją przyciemniałem na końcach folią aluminiową. Wydaje się, że w Twoim przypadku przesadziłeś, ale to musisz sam zdecydować po obserwacji zachowania ryb jak i całego zbiornika. Ogólnie pyszczaki lubią światło przytłumione.

Pozdrawiam.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ogólnie pyszczaki lubią światło przytłumione.

Pozdrawiam.

Pyszczaki, akurat światło mają głęboko pod płewą odbytową jedyne co lubią to dobrze zjeść Światło dla nas ma walory estetyczne i jeden lubi przytłumione, mroczny klimat czy niedoświetlone boki, drugi zaś dobrze doświetlony zbiornik, o barwach światła nie piszę, bo każdemu podoba się coś innego. Jeśli Tobie się tak podoba to ok i zostaw jak jest. Jeśli chcesz coś zmienić to zacznij od odłączenia jednej ze świetlówek, albo od owinięcia boków świetlówek folią aluminiową co da efekt przyciemnionych boków akwarium. Kombinuj.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 6