Skocz do zawartości

DRUGIE MALAWI PO 20 LETNIEJ PRZERWIE 120X40X50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam  wszystkich i przedstawiam moje akwarium.

Zbiornik 120X40X50

Oświetlenie na modułach led 10.000k + rgb+ sterownik Palabras ( egon44) Dziękuje :)

Piasek - żwirek rzeczny gradacji 0.8-1.2

Kamienie -  łupek :) ale na składzie kamienia nie mogli określić dokładnie jaki to jest :)

Filtracja biologiczna Eheim 2075 + Prefiltr Eheim

Filtracja mechaniczna na korpusie narurowym + pompa obiegowa  Jebao DCP-3000 z kontrolerem ( Bartek_ De ) Dziękuje :) 

Tło Dekoracyjne  Stone Granite  ( Bastian)   Dziękuje :)

Planowana obsada :)

Labidochromis  Caeruleus Lion’s Cove  x  10

Pseudotropheus Interruptus                   x  10

Cynotilapia Zebroides Likoma                x  10

IMG_20200111_145830.thumb.jpg.b77e802c3ba58f400ed9e2ba890198ab.jpg

Edytowane przez Arni
  • Lubię to 7
Opublikowano

Witaj! 

Widać że przemyślałeś projekt pod względem osprzętu i wystroju👍 Dołożył bym jedynie jakiś kamień żeby zamaskować łączenie tła na środku.

Zastanawia mnie natomiast połączenie żywiącego się bezkręgowcami L. Caeruleus z P. Interruptus.. Tej drugiej ryby nigdy nie miałem, ale na szybko sprawdziłem w książce W. Sierakowskiego że "w jeziorze żywi się glonami, w akwarium dieta złożona z karm roślinnych". Tu może być ciężko pogodzić potrzeby żywieniowe obu gatunków.

• Lubię to 3
Opublikowano

No i super Widzę, że poradziłeś sobie z podłączeniem węży. Wymienili Ci pompę czy dokupiłeś koncówki na wąż?
Mała podpowiedź, jak już sznurek się zapcha i bedziesz go wymieniał to nie wyrzucaj całego wkładu, tylko odwiń sam sznurek, a rurkę zostaw, może się kiedyś przydać jeśli będziesz chciał zastosować gąbkę. Wystarczy wtedy kupić https://allegro.pl/oferta/gąbka-filtracyjna-45ppi-50x50x1cm-do-filtr-7956532390?utm_medium=app_share&utm_source=facebook przetniesz ją na pół i nawiniesz na rurkę po sznurku. Z drugiego kawałka gąbki zrób sobie drugi taki wkład, który bedziesz miał na wymianę. Gąbkę wystarczy opłukać pod bieżącą wodą i gotowe. Wystarczy na bardzo długo co znacząco obniży koszty związane z cotygodniową wymianą sznurków, a po drugie, gąbka nie zapcha się tak szybko co sznurek, możesz ją czyścić nawet co trzy tygodnie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Dzieki Bartek za rade.Właśnie myślałem,ale nad owatoliną :) Co bedzie lepsze twoim zdaniem ? A końcówki dokupiłem tak jak mówiłeś w sklepie z akawariami morskimi. Pompa faktycznie nie słyszalna. Zobaczymy jak dalej będzie się sprawować :)

Edytowane przez Arni
  • Lubię to 1