Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I teraz nachodzi mnie taka refleksja, po co zakładać tematy w których ludzie piszą, poświęcają swój czas, starają się pomóc, a później taka osoba pójdzie do HODOWCY z 40 letnim doświadczeniem i zrobi sobie bajzel w zbiorniku.

Wybaczcie OT ale musiałem, ręce opadają i odechciewa się wszystkiego w takich chwilach.

• Lubię to 9
Opublikowano
52 minuty temu, tabelpl napisał:

Bylem u Pana Darka(z polecenia od[mention=8920]Sprinciu[/mention] ) ma mnóstwo ryb i bogata wiedzę na temat pyszczaków.

Kolega Sprinciu polecił Tobie hodowcę który i Jemu doradzał. Czyli dużo, kolorowo i pełno życia ( ale nie na długo) :) .

Powiem tak: co nagle to po diable, miałeś złych doradców i za bardzo się pośpieszyłeś.

Godzinę temu, tabelpl napisał:

Pewnie wiele osób na tym forum będzie miało inne zdanie na ten temat, ale zaufałem hodowcy który ma doświadczenie 40 letnie i w podobnym litrażu trzyma większe ilości dorosłych ryb.

Też znam Pana który ma ponad czterdziestoletnie doświadczenie ale głównie z rybkami towarzyskimi. Widziałem, ma piękne akwaria towarzyskie głównie z rybkami z rodziny piękniczkowatych. Przez pewien czas miał także akwaria malawi ale jak sam stwierdził to nie to, dla niego gupiki, mieczyki, molinezje to są ryby a nie pyszczaki na wspomnienie których krzywi się :) . 

Ale jak miał pyszczaki to trzymał je w bardzo dużych grupach nawet w sporych rozmiarów akwariach ( na oko 300, 500 litrów) ale bez skał, sam żwir do tego jakiś jeden samotny kamień i korzeń i to wszystko. Owszem pyszczaki były przepiękne, ogromne stado różnokolorowych ryb robiły ogromne wrażenie ale facet kompletnie nie rozumiał co to jest akwarium malawi, kompletnie nie czuł o co chodzi z tymi rybami ani z akwarium typu malawi. Krzyżowały mu się wszystkie ze wszystkimi na co stwierdził że "pyszczaki to jeden czort" i " nie trzeba mieć samic z danego gatunku, można mieć z innego bo one i tak mnożą się wszystkie razem, pyszczaki to jeden czort" :) . 

Godzinę temu, tabelpl napisał:

Wreszcie jestem zadowolony z obsady emoji846.png

Nie na długo :) . 

• Lubię to 9
Opublikowano
1 godzinę temu, tabelpl napisał:

Pseudotropcheus lombardoi

Poprawna nazwa to metriaclima lombardoi. I teraz tak, jeśli to odmiana nkhomo reef to może to da radę bo to mniejsza odmiana, ale jeśli to odmiana mbenji to urośnie do 13, 14 cm, a takich rozmiarów agresywny samiec zrobi niezłą sieczkę bo metriaclima lombardoi mbenji to bardzo agresywna ryba, silnie terytorialna i bezlitosna :) . 

Nie długo liczba ryb się zmniejszy sama gdyż nastąpi tak zwana samowycinka. 

• Lubię to 4
Opublikowano
Tu na forum piszą zapewne sami amatorzy którzy ryby a zwłaszcza pyszczaki hodują po dwa lata max  Zapewne doradzają też tak, aby nikt nie miał ładniejszych akwa od nich i jeszcze pewnie dla innych korzyści  .
Musisz też wziąć pod uwagę to że nawet jak doradzają stare wygi tego forum to taki początkujący nie posłucha rad tylko zrobi swoje. Co gorsze jeszcze będzie z tego zadowolony bo był osobiście u mniemanego autorytetu i zobaczył "coś" co nie ma prawa bytu wg. wytycznych panujących na forum i w biotopowym zbiorniku. Z biegiem czasu naprawdę nieliczni dorastają do tego żeby obserwować zachowania i piękno pyszczaków. I w małym stopniu poczułem się tyci urażony Twoim stwierdzeniem (około 3 lat na forum). Miłej i słonecznej niedzieli i pięknych zbiorników z super obsadami

Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

I w małym stopniu poczułem się tyci urażony Twoim stwierdzeniem (około 3 lat na forum). Miłej i słonecznej niedzieli i pięknych zbiorników z super obsadami

Wysłane z mojego BKL-L09 przy użyciu Tapatalka

Ja odebrałem to trochę inaczej,@eljot napisał to z przekąsem

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 5
Opublikowano
26 minut temu, pavlofico napisał:

I w małym stopniu poczułem się tyci urażony Twoim stwierdzeniem (około 3 lat na forum). 

Trudno ale dobrze że tylko tyci ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
Tu na forum piszą zapewne sami amatorzy którzy ryby a zwłaszcza pyszczaki hodują po dwa lata max  Zapewne doradzają też tak, aby nikt nie miał ładniejszych akwa od nich i jeszcze pewnie dla innych korzyści  .

Nie jest tak że kierowałem się tylko rada Pana od którego kupiłem ryby. Dużo czasu spędziłem na forum i dzięki temu wiem jakie parametry powinna mieć woda, jakie kamienie, czym karmić ryby, czy jak zbudować filtr itp... co do obsady również kierowałem się informacjami które uzyskał z tego forum więc postawiłem na dwa gatunki z tym że czułem pewien niedosyt i chciałem mieć 3 co do tego litrażu niektórzy również polecają . Niektórzy mają jeden dwa trzy 4 i nawet 6 gatunków, więc nie sugerowałem się jedną czy dwiema opiniami ale zebrałem wszystko do kupy i wyszło jak wyszlo. Nie wiem czy dobrze zrobiłem to wyjdzie w praniu. jestem wdzięczny za wszystkie porady i będę na bierząco opisywał życie moich ryb.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano
3 minuty temu, tabelpl napisał:

Nie wiem czy dobrze zrobiłem to wyjdzie w praniu. jestem wdzięczny za wszystkie porady i będę na bierząco opisywał życie moich ryb

Trzymam za słowo że będziesz opisywał nawet jak coś pójdzie nie tak (czego nie życzę) bo to rzadkość.

• Lubię to 6