RafałSMD Opublikowano 8 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Witajcie. Dostałem na święta akwarium 300l, na początku wyglądało ono tak: Później woda zaczęła robić się strasznie szara, a rybki zaczęły umierać :( dodatkowo na kamyczkach i roślinkach tworzy się taki osad: Mam taki filtr: Brązowy nalot na roślinkach sprawił, że do niczego już się nie nadawały i musiałem je wyrzucić. Czemu tak się dzieje?. Na początku do akwarium dodałem jeszcze florę batkeryjną i oczyszczacz do dezynfekcji wody.
Robson79 Opublikowano 8 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Ten brązowy nalot to okrzemki często występujące w świeżych akwariach. Piszesz że dostałeś na święta akwarium i już wpuściłeś rybki...? A co ze startem skwarium...? Przez ten czas to cykl azotowy na pewno się jeszcze nie zamknął. Podejrzewam iż nie posiadasz żadnych testów a rybki zostały wpuszczone do świeżej wody... Edytowane 8 Stycznia 2020 przez Robson79 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 8 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zacznij przygodę z pyszczakami od przeczytania zawartości poniższych linków a potem zakładaj tematy w odpowiednich działach i pytaj:
RafałSMD Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor #4 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Dziękuje za przesłanie poradników. 2 godziny temu, Robson79 napisał: Ten brązowy nalot to okrzemki często występujące w świeżych akwariach. Piszesz że dostałeś na święta akwarium i już wpuściłeś rybki...? A co ze startem skwarium...? Przez ten czas to cykl azotowy na pewno się jeszcze nie zamknął. Podejrzewam iż nie posiadasz żadnych testów a rybki zostały wpuszczone do świeżej wody... Dokładnie. Co teraz zrobić, żeby to jakoś odratować?
Robson79 Opublikowano 8 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Poczytaj co Ci przesłano i zacznij wszystko od początku... 2
RafałSMD Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Dobra temat ogarnięty, od tygodnia mam już spokój
Rekomendowane odpowiedzi