Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zapadła decyzja o powiększeniu przestrzeni życiowej lokatorów mojego akwarium. Będzie nowy zbiornik to i jakaś mocniejsza filtracja też by się przydała(Obecnie Ikola 600 maxx, w 200l dmucha aż miło, 450l to chyba za duże ryzyko?) Muszę wziąć wszystkie za i przeciw i w tym momencie wkraczacie wy :) Jako że fluval to niezły bydlak 😁 , a coś to wszystko musi wprawić w ruch to od razu nasuwa się pytanie o głośność.  Wiadomo nikt nie chce mieć stacji transformatorowej w pokoju zwłaszcza w tym w którym się śpi. Liczyłbym zwłaszcza na osoby które go mają/miały mógłby się jakoś wypowiedzieć o jego kulturze pracy. Pozdrawiam

Edytowane przez ZOOT
Opublikowano

Witaj,

Mam fx6 w akwarium 650L od wakacji, czyli jakieś 5-6 miesięcy u mnie działa (tak na marginesie ten filtr jest świetny, bardzo sobie chwalę). Stoi w stelażu tylko od przodu osłoniętym frontami (całość jest we wnęce więc boki i tył niepotrzebne), nie jest to zatem zamknięta a tym bardziej wygłuszona szafka), całość stoi w salonie. W takim układzie jest słyszalny gdy w pokoju jest totalna cisza, słychać szum, w "normalnym rytmie dnia" kiedy TV jest, kiedy się rozmawia czy dzieci biegają itp klimaty, to jest niesłyszalny. Sporadycznie sypiam w salonie (jak dziecko mnie wygoni bo chciało spać z mamusią :P ), tam też nocują ewentualni goście - nikt nie narzekał na ten odgłos chociaż z drugiej strony kanapa nie stoi w pobliżu akwarium.

Generalnie jeśli masz akwa w salonie gdzie nie śpisz - hałas nie przeszkadza.
Akwa stoi tam gdzie śpisz ale nie tuż przy łóżku - będzie słyszalny chociaż nie koniecznie przeszkadza (kwestia komu co przeszkadza w zasypianiu).
Akwa przy łóżku - zdecydowanie za głośny.

Mam nadzieję że bardziej Ci pomogłem niż pogmatwałem :P

• Lubię to 1
  • Smutny 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem od ruszania akwarium jest falowniki/cyrkulator A filtr od filtracji , ( dla potwierdzenia powiem że mam w swoim 120cm akwarium dwa kubełki Eheima 1050 i 1700l/H i dwa falowniki - prefiltry tych filtrów  są jednakowo brudne mimo znacznej różnicy w wydajności ) po rocznym experymentowaniu z całą gamą filtrów ( Fluval , Aquael itd która zalega w piwnicy :)) śmiało mogę stwierdzić ,że nie filtr a wlaściwe ustawienie cyrkulacji za pomocą falownika/cyrkulatora zapewni Ci wlaściwą filtrację mechaniczną o czym kiedyś na swoim kanale informował Akwałobuz, pozdrawiam 

• Lubię to 2
Opublikowano

Kolega @Limak86 napisał  co i ja bym napisał. Mam dwa takie filtry i oba mają ponad 6 lat, śmigają bezproblemowo. Jeśli chodzi o głośność to jak powyżej u kolegi. Super filtry.  W zbiorniku 450L będzie robił super robotę. Ze swojej strony polecam dołożyć do niego prefiltr, taki jak w linku

Opublikowano
15 godzin temu, jaromar napisał:

Moim skromnym zdaniem od ruszania akwarium jest falowniki/cyrkulator A filtr od filtracji , ( dla potwierdzenia powiem że mam w swoim 120cm akwarium dwa kubełki Eheima 1050 i 1700l/H i dwa falowniki - prefiltry tych filtrów  są jednakowo brudne mimo znacznej różnicy w wydajności ) po rocznym experymentowaniu z całą gamą filtrów ( Fluval , Aquael itd która zalega w piwnicy :)) śmiało mogę stwierdzić ,że nie filtr a wlaściwe ustawienie cyrkulacji za pomocą falownika/cyrkulatora zapewni Ci wlaściwą filtrację mechaniczną o czym kiedyś na swoim kanale informował Akwałobuz, pozdrawiam 

O to to. Bardzo dobrz napisane.

Z tym FX-6 to przemyśl dwa razy. Jak miałeś/masz Ikolę, filtry Aquaela czy Eheima, a FX-6 nie widziałeś w akcji, to lepiej podjedź najpierw do kogoś kto taki ma, bo to różne światy. FX-6 to wielki, drogi nieporęczny, prądożerny głośny traktor. Też się kiedyś nad nim zastanawiałem, ale odpuściłem.

• Zmieszany 1
Opublikowano
Godzinę temu, ZOOT napisał:

@SlavekG W takim korpusie najlepiej sprawdza się wata, gąbka czy może sznurek? :)

Sznurek się najszybciej zapycha i wychodzi najdrożej. Kiedyś były robione gąbki ale już ich nie ma. Ja używam o-wate i woda kryształ, małe przyrosty no3 bo wymieniam co tydzień. 

19 minut temu, Loobo napisał:

FX-6 to wielki, drogi nieporęczny, prądożerny głośny traktor. Też się kiedyś nad nim zastanawiałem, ale odpuściłem.

Mam dwa takie kubly i mam zupelnie inne zdanie.

15 godzin temu, jaromar napisał:

Moim skromnym zdaniem od ruszania akwarium jest falowniki/cyrkulator A filtr od filtracji

Zgadza się, ale do każdego zbiornika potrzebna jest odpowiednia filtracja. Do zbiornika 450L nie dasz mocnego falownik żeby to ruszył i filtra 1200L/h bo nic z tego nie będzie.

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, SlavekG napisał:

Mam dwa takie kubly i mam zupelnie inne zdanie.

No ale co do czego masz inne zdanie? :)

Że nie jest wielki? Jest jednym z największych kubłów na rynku.

Że nie jest drogi? Jest jednym z najdroższych.

Że nie jest prądożerny? To jeden z najbardziej prądożernych kubłów.

Że nie jest głośny? Nie słyszałem na własne ucho wszystkich kubłów dostępnych na rynku :) ale widziałem w akcji wiele Eheimów, Aquaeli, JBL, Ikoli i FX-6 to jest zdecydowanie najgłośniejszy kubeł z nich wszystkich.

W dodatku jest cholernie ciężki i mało poręczny. Jeszcze jakby go zrobili kwadratowego, to przy tej samej pojemności może zajmowałby trochę mniej miejsca, ale jest niestety okrągły.

Opublikowano
33 minuty temu, Loobo napisał:

Że nie jest wielki? Jest jednym z największych kubłów na rynku.

Oferując przy tym jedną z większych pojemności, miejsca na wkłady.

33 minuty temu, Loobo napisał:

Że nie jest drogi? Jest jednym z najdroższych.

Ale w kwocie do 1000zł nie ma nic równie dobrego jakościowo oferującego taką moc pompy i realny przepływ.

35 minut temu, Loobo napisał:

Że nie jest prądożerny? To jeden z najbardziej prądożernych kubłów.

Prądożerny tak, ale jak wyżej - duża moc i duży realny przepływ.

36 minut temu, Loobo napisał:

Że nie jest głośny? Nie słyszałem na własne ucho wszystkich kubłów dostępnych na rynku :) ale widziałem w akcji wiele Eheimów, Aquaeli, JBL, Ikoli i FX-6 to jest zdecydowanie najgłośniejszy kubeł z nich wszystkich.

Jest głośny ze względu na umiejscowienie pompy, ale to właśnie pozwala uzyskać to co wyżej czyli pojemność na wkłady i moc/przepływ.

37 minut temu, Loobo napisał:

W dodatku jest cholernie ciężki i mało poręczny.

To nie telefon komórkowy że ma być poręczny do codziennego użytku. Filtr w poprawnie prowadzonym akwarium i zastosowaniu prefiltra nie musi być otwierany całymi miesiącami. A jak trzeba go ruszyć, to po to właśnie zamontowali ten dolny zawór do opróżniania.

• Lubię to 3