tabelpl Opublikowano 24 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Witam. Akwarium 138x40x50h Planuje : + chindogo saulosi + Labidochromis perlmutt Czy to dobre połączenie ? Jest sens upychać 3 gatunek ? Ile ryb młodych zakupić ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 24 Grudnia 2019 (edytowane) To jest dobre połączenie jeżeli chodzi o żywienie i charaktery ryb. Może mało kontrastowe kolorystycznie. Ale jeżeli dasz dwa gatunki kosztem trzech to uzyskasz więcej możliwości . Pamiętaj , że saulosi to ryba stadna. Dlatego tutaj dałbym śmiało układ 3+ 7/8. Z biegiem czasu trzeci samiec może odpaść ale jest wysoce prawdopodobne , że mogą zostać dwa chociaż tutaj nikt Ci nie da gwarancji. Ale już masz dwa kolory: żółty i granatowo- niebieski. Tak samo bym zrobił z perlmuttami. Jeżeli dasz trzy gatunki to będziesz musiał odjąć np. samice saulosi. A pamiętaj , że samiec saulosi jest agresywny podczas tarła i jak masz 3/4 samice to on szybko je zajedzie. Dlatego osobiście odradzam trzy gatunki po 1+4/5 na koszt dwóch ale o większej ilości samic. 12 minut temu, tabelpl napisał: Ile ryb młodych zakupić ? Śmiało po 15 sztuk narybku. I tak wątpię abyś od razu trafił w oczekiwany układ:) Edytowane 24 Grudnia 2019 przez AndrzejGłuszyca 1
egon44 Opublikowano 24 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 24 Grudnia 2019 19 minut temu, tabelpl napisał: Witam. Akwarium 138x40x50h Planuje : + chindogo saulosi + Labidochromis perlmutt Czy to dobre połączenie ? Ile ryb młodych zakupić ? Jak najbardziej możesz trzymać oba gatunki razem. Chindongo saulosi sugerowałbym zakupić w ilości minimum 15szt maluchów(z dobrego rzetelnego źródła,a nie z zoologów itp.),aby mieć większe szanse na uzyskanie większej ilości samic o czym wspomniał już kolega. Labidochromis perlmutt wystarczy 10szt maluchów.
tabelpl Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Czyli chindogo dopiero wybarwiają się jak osiągnąć odpowiedni wiek i wtedy płeć da się rozróżnić po kolorze ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 24 Grudnia 2019 2 minuty temu, tabelpl napisał: Czyli chindogo dopiero wybarwiają się jak osiągnąć odpowiedni wiek i wtedy płeć da się rozróżnić po kolorze ? Nie wiek a właściwie wielkość.
tabelpl Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Przeglądając filmy o Malawi trafiłem na ciekawy kanał: https://m.youtube.com/channel/UC53xExm2eASFwNiOpo8sHWQ?sub_confirmation=1 Autor ładnie pokazuje swój zbiornik i opisuje gatunki. Dopiero na tym filmie zobaczyłem jak wygląda połączenie poszczególnych gatunków W związku z tym zdecyduje się jednak na 3 gatunki i będą to : iodotropheus sprengerae chindongo socolofi labidochromis caeruleus I mam pytanie czy to dobre połączenie i czy po 12 szt. Małych będzie dobre .
egon44 Opublikowano 2 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Witaj! Zbytnio bym nie kierował się filmikiem z You Tube i tym co ten Pan gada,ale jeśli chodzi o obsadę którą podałeś,to połączenie będzie ok Nie myślałeś aby Chindongo socolofi zastąpić jakimś innym gatunkiem? Chodzi mi o to ,że posiadając te trzy gatunki z listy którą podałeś będziesz miał gatunki jednolicie kolorystyczne(bez pasów pionowych/poziomych) . 10-12 szt maluchów z każdego gatunku na początek wystarczy. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez egon44
Robson79 Opublikowano 2 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Socolofi nie pasuje do tego połączenia ze względów żywieniowych... 1
Tomasz78 Opublikowano 2 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2020 44 minuty temu, tabelpl napisał: Autor ładnie pokazuje swój zbiornik i opisuje gatunki. Może i tak ale autor nie ma "ręki" do malawi, zachowuje się jak słoń w składzie porcelany. Pokazuje akwarium z mętną wodą i przekarmionymi rybami twierdząc że ryby mu zdychają po jakimś tam pokarmie jednocześnie nie widząc że ryby są po prostu przekarmione z brzuchami jak krowa tuż przed ocieleniem. Ryby karmi nie prawidłowo a dodatkowo złymi pokarmami często podając mrożonki jak twierdzi. Nie sugeruj się filmami z tego kanału bo tylko krzywdę zrobisz własnym rybkom. Godzinę temu, tabelpl napisał: Dopiero na tym filmie zobaczyłem jak wygląda połączenie poszczególnych gatunków Poważnie? Przecież jest tyle filmów pokazujących połączenia w różnych konfiguracjach. A może zainteresują Ciebie takie obsady: Cindongo saulosi Cynotilapia sp. hara lub Pseudotropheus interruptus Cynotilapia zebroides 'Jalo Reef' lub Pseudotropheus interruptus Cynotilapia sp. hara Do każdej konfiguracji można dodać jako trzeci gatunek np. Labidochromis joanjohnsonae lub Iodotropheus sprengerae, osobiście polecam joanjohnsonae ale co się komu podoba. 6
tabelpl Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor #10 Opublikowano 2 Stycznia 2020 A może zainteresują Ciebie takie obsady: Cindongo saulosi Cynotilapia sp. hara lub Pseudotropheus interruptus Cynotilapia zebroides 'Jalo Reef' lub Pseudotropheus interruptus Cynotilapia sp. hara Do każdej konfiguracji można dodać jako trzeci gatunek np. Labidochromis joanjohnsonae lub Iodotropheus sprengerae, osobiście polecam joanjohnsonae ale co się komu podoba. Myślałem że wybór obsady będzie latwiejszy, 3 tygodnie już się zastanawiam i zawsze jak jestem pewien odrazu nasuwają się wątpliwości . Kazałem żonie wybrać ryby . Wybrała w 5 sekund : żółte, niebieskie i pomarańczowe a na poważnie to sprawdzę te gatunki na spokojnie . Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi