Skocz do zawartości

Czy parametry wody ok ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, tabelpl napisał:

W kranie ph 8 mierzone JBL kropelkowym 7,4-9

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

To i w zbiorniku powinno być podobnie.

Upewnij się że w zbiorniku masz dobre stałe PH i zarybiaj.

Opublikowano

pH mam teraz 7,6

Zacząłem mieć problem z  białą wodą . Niby jest przejrzysta ale jak dokładnie się przyjrze to pływają jakby ledwo zauważalne bąbelki z tlenem lub coś podobnego przez co woda jest jakby biała. Akwa ma niecały miesiąc 

Opublikowano
Teraz, tabelpl napisał:

pH mam teraz 7,6

Zacząłem mieć problem z  białą wodą . Niby jest przejrzysta ale jak dokładnie się przyjrze to pływają jakby ledwo zauważalne bąbelki z tlenem lub coś podobnego przez co woda jest jakby biała. Akwa ma niecały miesiąc 

Coś to wszystko dziwnie wygląda, w kranie masz PH 8.0 a po kilku dniach w zbiorniku spada do 7.6? Takie wahania są niedobre dla ryb. Napisz po kolei ci masz w zbiorniku i co w filtrze.

Opublikowano
5 minut temu, SlavekG napisał:

Coś to wszystko dziwnie wygląda, w kranie masz PH 8.0 a po kilku dniach w zbiorniku spada do 7.6? Takie wahania są niedobre dla ryb. Napisz po kolei ci masz w zbiorniku i co w filtrze.

Filtr matrix 1 litr 3 gąbki 3 in 1 pompa 2000 l/h przez 3 tyg było dobrze zaczęło się gdy wpuściłem ryby i odpaliłem oświetlenie . W zbiorniku piach 20 kg kwarcowy 40 kg serpentynit obsada 22 sztuki małych .

Opublikowano
Natleniasz wodę ? I jak to robisz? Jakie masz kamienie w akwa?
Serpentynit . Nie natleniam wody jak na razie nie mam pokrywy

Opublikowano
1 minutę temu, tabelpl napisał:

Serpentynit

Serpentynit jest ok..nie ma wpływu na pH. Natlenianie ma wpływ na podnoszenie pH a brak natleniania na obniżenie ( napisałem skrótowo). Zacznij dobrze natleniać i wtedy sprawdź . Zauważ , że generalnie jak startujesz akwa to po jakimś czasie pH wzrasta w akwa względem pH w kranie. A dzieje się tak gdy natleniamy wodę. Spróbuj...może tutaj właśnie tkwi przyczyna.

• Lubię to 1
Opublikowano
Serpentynit jest ok..nie ma wpływu na pH. Natlenianie ma wpływ na podnoszenie pH a brak natleniania na obniżenie ( napisałem skrótowo). Zacznij dobrze natleniać i wtedy sprawdź . Zauważ , że generalnie jak startujesz akwa to po jakimś czasie pH wzrasta w akwa względem pH w kranie. A dzieje się tak gdy natleniamy wodę. Spróbuj...może tutaj właśnie tkwi przyczyna.
Przez dwa dni napowietrzaniem wodę poprzez wylot filtra i pomogło

• Lubię to 2